Home Gradski izbori Ne da(vi)mo Beograd: Gradski izbori početak kraja diktature

Ne da(vi)mo Beograd: Gradski izbori početak kraja diktature

139
0
Radomir Lazović - Srbija izbori
Foto: N1

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd izaći će na izbore u glavnom gradu naredne godine, najavio je Radomir Lazović iz te organizacije, gostujući u Novom danu TV N1. Inicijativa očekuje ulazak u gradski parlament i poručuje da u tradicionalnim strankama ne vidi partnere za predizborne koalicije.

Lazović je istakao da Incijativa nije odustala od protesta, ali da želi da širi polje dejstvovanja – da zainteresuje ljude da se uključe u njihov rad kako bi protesti bili efikasniji, ali i da se priključe njihovom sledećem cilju, a to su redovni izbori u glavnom gradu koji bi trebalo da se održe početkom naredne godine.

“Ključno pitanje je mogu li građani da prepoznaju nekoga ko će se baviti gradom? U septembru ćemo predstaviti detaljno mehanizam za uključivanje građana u rad Inicijative. Videli smo u medijima licitiranje sa imena spasilaca i stranačkih lidera. Nama to ne treba. Informisani i zaintersovani građani su dovoljni za sveobuhvatnu promenu. Politika ne treba da bude rezervisana za ljude u odelima i kabinetima, politika nastaje u mesnim zajednicama, krajevima, blokovima”, objašnjava on.

Lazović kaže da je veliki optimista uoči izbora u Beogradu i da “apsolutno očekuje” da Incijativa osvoji odbornička mesta u Skupštini grada.

“Mislim da su ovi izbori početak kraja diktature u kojoj živimo i Incijativa će svim srcem doprineti tome”, poručio je gost Novog dana ističući da Inicijativa u tradicionalnim strankama ne vidi partnere za predizborne koalicije.

“Ne želimo da se promene ljudi, a politika da ostane ista, pa ponovo da se obraćamo nekom drugom Malom, nekom drugom Vesiću (…) Mi u postojećim partijama ne vidimo svoje partnere, mislimo da su one izneverile poverenje građana. Zarad većeg cilja bi to (okupljanje opozicije) imalo smisla, ali da li možemo da razmišljamo dalje od toga”, pita se Lazović.

Ako Inicijativa ne ponudi nešto novo, onda smo na istome, poručuje on i kaže da zato građanima nude novi sistem političkog organizovanja koji će ih staviti u centar kako bi se bavili svojim krajem i problemima sa kojima se suočavaju.

Lazović smatra i da nije dovoljno na izborima zaokružiti nečije ime i očekivati da će to doneti promene. “Neće! Ljudi su apatični i ne žele da se uključe, kažu ‘kada ćete se kandidovati da ja glasam’. Žao mi je, ali to nije dovoljno”, ističe on.

Najavio je i da će Incijativa Ne da(vi)mo Beograd u nastupajućem periodu uraditi mapu žarišta koja već sada izgleda dosta opasno i pokazuje sve problematične tačke u gradu.

Vučić se jako igra sa svojim tvrdnjama
Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd nedavno je predsedniku Aleksandru Vučiću poslala pregled donacija građana kojima su se finansirale aktivnosti te organizacije u poslednjih godinu dana, kako bi demantovali njegove neistinite tvrdnje o navodnim milionima evra koje su iz inostranstva poslate za kampanju o Savamali.

“Incijativa je uspela da sakupi 2,5 miliona dinara od malih priloga i poslali smo mu taj izveštaj. Aleksandar Vučić se jako igra sa tim tvrdnjama o 40 miliona evra. Možete li da zamislite tu cifru!? Tome bismo se smejali da nije opasno”, rekao je Lazović.

Inicijativa je, kako podseća, u prvih 100 dana protesta, 40 puta bila na naslovnoj strani provladinog tabloida Informer.

“Veran Matić je dobio Informer na sudu i rekao je zanimljivu stvar da je precizno demaskiran mehanizam kako izgleda blaćanj – ponavljanje poluistina u kombinaciji sa lažima. To je talas optužbi koje se ponavljaju i onda se uvlače analitičari i stvara se utisak da možda čak Informer i laže, ali ima tu nešto”, objasni je on.

To za rezultat, kako kaže, ima stav da su pretnje i pritisci normalni, jer si izdajnik i strani plaćenik. Ta vrsta normalizacije je opasna jer nas dovodi do toga da je to očekivano, ističe Lazović.

U Incijativi Ne da(vi)mo Beograd ne očekuju da će slučaj Savamala dobiti sudski epilog i kažu da prebacivanje odgovornosti sa tužilaštva na tužilaštvo ilustruje šta znači izjava gradonačelnika Siniše Malog da se sačeka da institucije završe posao.“On zna da je njihov posao da zatašakju celu situaciju”, zaključuje Lazović.

Preuzeto: rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here