Home Vesti Maršićanin: Ni vlast ni opozicija nemaju politiku

Maršićanin: Ni vlast ni opozicija nemaju politiku

125
0
Dragan Maršićanin - Srbija izbori
Foto: NSPM

Savetnik predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Dragan Maršićanin izjavio je, gostujući u Novom danu, da kod vlasti i opozicije više nema politike, već je reč samo o borbi za vlast.

Savetnik predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Dragan Maršićanin izjavio je, gostujući u Novom danu, da kod vlasti i opozicije više nema politike, već je reč samo o borbi za vlast.

„Imam iskustva u politici, ali ništa ne razumem. Prvo se pričalo da se ide na predsedničke izbore da se ruši vlada, sad idemo na gradske izbore da rušimo predsednika, ja to stvarno ne razumem. Niko ne govori o programu za Beograd, nego da li će biti jedna ili dve kolone…“, rekao je on.

Tvrdi da DSS o gradskim izborima ni sa kim nije razgovarao i kaže da će u septembru izaći sa programom za Beograd.

„To je obiman dokument i u odnosu na prošle izbore mora da se izmeni samo u onom delu u kom je sadašnja gradska vlast neke stvari uradila. Ali nije ključne stvari rešila kako treba ili ih vodi na naopak način, poput Beograda na vodi“, objašnjava on.

Maršićanin kaže da je odlazak Vojislava Koštunice bio potres za stranku i biračko telo DSS-a. Dodaje da je Sanda Rašković Ivić preuzela stranku u teškom trenutku, ali da je izbačena jer je „na svoju ruku“ pokušavala da promeni politiku stranke, približavajući je Vuku Jeremiću.

Ključno koja će forma dijaloga biti
Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Maršićanin kaže da treba razgovarati o svakom problemu i da u Srbiji nedostaje dijalog o suštinskim pitanjima.

Govoreći o vojnoj neutralnosti, Maršićanin kaže da je zagovaranje ulaska u NATO „politika Duška Dugouška – pridruži im se ako ne možeš da ih pobediš“.
„Treba videti u kojoj formi će da se odvija dijalog o Kosovu, da li će to biti zaista želja da se čuju različita mišljenja ili će biti skup na kojem će svako po pet minuta nešto da kaže. Dijalog treba voditi da bi se čulo šta ko od političara, stranaka, a pre svega predsednik i Vlada Republike Srbije misle i šta je njihov predlog kad je reč o Kosovu i Metohiji“, smatra Maršićanin.

Dodaje da mora da se jasno kaže da li se dijalog vodi u okviru Ustava, Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 ili „u okviru koji ostavlja EU, a to je priznavanje Kosova“.

„Ako se radi o politici EU nema alternativu onda to znači da se dijalog vodi o formi priznavanja kao uslovu ulaska Srbije u EU“, kaže on.

U vreme vlasti DSS bolji odnosi s Hrvatskom
Prema njegovim rečima, u vreme vlasti DSS-a odnosi sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom su bili bolji nego danas.

Maršićanin kaže da je iznenađen „trgovinskim ratom“ u regionu, pre svega zato što su mu nejasni razlozi Hrvatske za uvođenje spornih mera.

„Posebno zato što je izvesno da mere neće opstati, ne samo zbog obaveze poštovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već zbog obaveze pridržavanja zajedničke carinske politike Evropske unije (EU). To je neko treniranje strogoće, zatezanje odnosa, Hrvatska sad mora da nađe način kako da svojoj javnosti predstave povlačenje odluke“, rekao je on.

Preuzeto sa: rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here