Home Gradski izbori Stranke kriju kandidate za gradonačelnika Beograda

Stranke kriju kandidate za gradonačelnika Beograda

163
0
_T5U0372(1)
Foto: Darko Ćirkov

Među poznatim imenima u trci za prvog čoveka prestonice, najavljeni su Aleksandar Šapić, Čedomir Jovanović i Miljan Damjanović

Ni vlast ni opozicija za sada ne otkrivaju ko će biti njihov kandidat za gradonačelnika Beograda, jer strahuju da bi „pre vremena” mogli da se nađu pod medijskom baražnom vatrom političkih protivnika. Sigurno je da izbornu trku za Stari dvor neće trčati Siniša Mali, Saša Janković i Dragan Šutanovac, ali preliminarna saznanja pokazuju da bi među partijskim perjanicama ovoga puta mogao da se nađe i veći broj žena.

Od viđenijih figura kandidaturu je najavio samo Aleksandar Šapić, koji planira da „preplovi” Savu i fotelju predsednika opštine Novi Beograd zameni čelnim mestom u prestonici.

Redovni izbori u Beogradu po zakonu bi trebalo da budu održani početkom sledeće godine, ali su političke partije već počele pripreme. Jedna od najvećih nedoumica je i to ko će biti prvi na listi naprednjaka na beogradskim izborima. Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je Siniša Mali najbolji gradonačelnik, ali da on neće biti kandidat.

Neposredno pred predsedničke izbore, na spekulacije u javnosti da će Nikola Selaković možda biti džoker naprednjaka za prvog čoveka prestonice, Vučić je odgovorio da on ima znatan uticaj i ugled u SNS, ali da ova partija ima tri-četiri odlična kandidata za gradonačelnika, ne navevši nijedno od tih imena. Da bi SNS osvojio najviše glasova na izborima u Beogradu, Vučić će morati da nađe takvog kandidata koji će moći da se suprotstavi jakoj konkurenciji. Osim Nikole Selakovića, na političkoj kladionici za prestonicu velike šanse daju se i potpredsednici vlade Zorani Mihajlović i gradskom menadžeru Goranu Vesiću.

Prema saznanjima „Politike”, naprednjaci će, pre nego što donesu konačnu odluku, sprovesti detaljna istraživanja javnog mnjenja, gde će prvo da utvrde da li je za njih najbolje da izbornu trku trče sami ili zajedno sa socijalistima, ali i ko od funkcionera SNS-a uživa najveće poverenje. Sličan scenario bio je i pre četiri godine kada je prva na listi naprednjaka bila Zorana Mihajlović, jer je u tadašnjim anketama SNS-a, posle lidera stranke, ocenjena najvišom ocenom. Ipak, bez obzira na rezultate istraživanja, gotovo je izvestan scenario od prošlih izbora kada su naprednjaci najavili da će Beogradom rukovoditi tim i da se neće oslanjati isključivo na jednog čoveka.

Za to vreme, socijalisti čekaju odluku svojih koalicionih partnera iz SNS-a. Ukoliko na izborima budu nastupali samostalno, nosilac izborne liste će najverovatnije biti Aleksandar Antić, ali to ne znači da će on biti kandidat za gradonačelnika.

S druge strane, u redovima opozicije, Saša Janković će, ukoliko želi da kapitalizuje rezultat koji je ostvario na predsedničkim izborima, morati da ga ponovi i na proleće sledeće godine. Broj glasova koje je zabeležio u glavnom gradu 2. aprila u trci za predsednika Srbije daju mu povoda za optimizam. Za očekivati je da će njegov Pokret slobodnih građana Srbije na beogradskim izborima nastupiti u koaliciji s Demokratskom strankom i najverovatnije Novom strankom Zorana Živkovića.

Aida Ćorović, članica Predsedništva PGS-a, smatra da bi najbolje bilo da njihov kandidat za izborima bude žena. Kaže da je to njen lični stav, ali naglašava da je veoma važno da se napravi ozbiljan program šta se konkretno nudi građanima od licitiranje imenima. „Ako bismo izašli s imenom zajedničkog kandidata, onda bi mediji više govorili o njemu, a po mom mišljenju, najvažniji je program i šta konkretno nudimo građanima. Znam da je ranije bila politička praksa da se sve personalizuje, ali sada je mnogo važnije govoriti o vrednostima. Ko bude prvi na našoj izbornoj listi, sigurno neće biti miljenik ove ili one stranke, već neko ko će biti na čelu ozbiljnog tima”, kaže za „Politiku” Ćorovićeva.

Potencijalni koalicioni partner Demokratska stranka već je krenula u pripreme za beogradske izbore. Posle unutarstranačkih izbora u više beogradski opština stranka podigla je nivo rada kontaktirajući sa članstvom i aktivistima. U ovoj stranci tvrde da imaju više kandidata za gradonačelnika, a spominje se ime potpredsednice DS-a Tamare Tripić, nekadašnje saradnice Zorana Đinđića. Ipak, o mogućim kandidatima razgovaraće s koalicionim partnerima.

Bivši predsednik beogradskog odbora DS-a Aleksandar Šapić ne krije ambiciju da postane gradonačelnik i najavljuje da će biti prvi na izbornoj listi Udruženja građana „Za naš grad” sa kojim je osvojio najviše glasova u Novom Beogradu. Na svom tviter nalogu napisao je da na izbore izlazi da na njih pobedi i učini da Beograd bude bolji nego što je sada. „Oni koji ne veruju, neka ne troše svoj glas na mene. Novobeograđani su verovali, zato smo i pobedili”, napisao je Šapić.

Kandidaturu za gradonačelnika, iako nije reč o direktnim izborima, osim Šapića su najavili lider LDP-a Čedomir Jovanović i Miljan Damjanović, funkcioner SRS-a. Ali još nije izvesno da li će u ovoj političkoj borbi za prestonicu nastupiti Luka Maksimović, poznat kao Ljubiša Preletačević Beli sa svojom grupom građana „Beli, samo jako”, koji je ostvario zapažen rezultat na predsedničkim izborima, a prethodno – i na opštinskim izborima u Mladenovcu.

Preuzeto sa: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here