Home Izbori Ružić: Mandat pripada onome ko ga dobije na izborima

Ružić: Mandat pripada onome ko ga dobije na izborima

107
0
Branko Ružić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Ministar državne upravei lokalne samouprave Branko Ružić izjavio danas da poslanički i odbornički mandat pripada onome ko ga dobije na izborima.

On je novinarima, povodom zahteva Lige socijaldemokrata Vojvodine da stranke donesu kodekse ili pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatima, rekao da je LSV imala dva slučaja „preletanja“, pa da zato sada aktivira tu temu.

Ružić je podsetio da su predstavnici LSV kada je bila reč o tome kome mandat pripada, glasali po predlogu Venecijanske komisije – da mandat pripada onom ko ga dobije na izborima.

Kako je rekao, to što pojedini „preleću“ stvar je njihovog kućnog vaspitanja i morala.

„I sama liga LSV je imala dva slučaja preletanja, pa verovatno sada poučena ovim slučajem želi da dobije politički poen. Mislim da to zahteva širi i konstruktivan pristup i tiče se pre svega izbornog zakonodavstva, o čemu možemo da razgovaramo ako tu inicijativu nametnemo. Što se tiče SPS-a, mi zaista do sada nismo imali neke frapantne slučajeve onih koji su preletali ili odlazili“, rekao je Ružić.

Generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš pozvao je 4. jula političke stranke da donesu kodekse ili pravilnike po kojima neće prihvatati članove drugih stranaka koji dolaze sa poslaničkim ili odborničkim mandatima.

Kostreš je u saopštenju ocenio da bi takvo rešenje bilo na dobrobit i birača i stranaka.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here