Home Izbori Kontinuitet vlade – za vlast preporuka, za opoziciju razlog protiv

Kontinuitet vlade – za vlast preporuka, za opoziciju razlog protiv

125
0
Skupština RS - Srbija izbori
Foto: Politika/ Tanjug

Žestoko se debatovalo u Skupštini Srbije o ekspozeu koji je podnela mandatarka Ana Brnabić, ali i o predlogu kandidata za članove vlade, koja će imati ukupno 21 ministra, 18 resornih, od kojih su četvoro i potpredsednici, i tri bez portfelja.

Žestoko se debatovalo u Skupštini Srbije o ekspozeu koji je podnela mandatarka Ana Brnabić, ali i o predlogu kandidata za članove vlade, koja će imati ukupno 21 ministra, 18 resornih, od kojih su četvoro i potpredsednici, i tri bez portfelja.

Opozicija je, pre svega, kao najveći nedostatak isticala to što je ovo „vlada kontinuiteta”, sumnjalo se da će njome i dalje rukovoditi Aleksandar Vučić.

Za vladajuću koaliciju, međutim, jedan od najvažnijih razloga za podršku jeste – njen kontinuitet sa prethodnom. Brnabićeva, prema najavama poslaničkih klubova, može da računa na 157 poslanika, 129 izabranih s naprednjačke liste, 22 socijalista, pet SVM-PDD i opozicionara Gorana Čabradija (Zelena stranka).

Prvi učesnik u debati Vojislav Šešelj, lider SRS-a, kazao je da je bez političkih partija nezamisliva parlamentarna demokratija, navodeći da ministri treba da budu stručnjaci iz stranke i, obrativši se naprednjacima, dodao: „Vi ste predložili vanpartijce”. Pitao je Brnabićevu i da li je istina da je njen brat jedan od direktora „Asseco SEE”, firme koju je vlada angažovala za digitalizaciju i da li je ona u sukobu interesa.

Odgovarajući Šešelju, Brnabićeva je potvrdila da je njen brat jedan od direktora pomenute firme i da je ona to prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije kada je postala ministar kao potencijalni sukob interesa. Mišljenje Agencije bilo je da, dodala je, da može da nastavi da radi svoj posao, da treba da se raspisuju tenderi, a „ukoliko na tenderu posao dobije ’Asseco SEE’, treba o tome da obavestim Agenciju koja bi uzela dokumentaciju na uvid i procenila da li je taj posao namešten”. Brnabićeva je kazala da će tako postupati i kao premijerka, „u potpunoj transparentnosti”.

Istakavši da ne zna da li da ulazi u polemiku s nekim ko je dobio tri puta manje glasova od Belog Preletačevića, Aleksandar Martinović (SNS) rekao je da se podsmešljivo govorilo o Ani Brnabić, dodajući: „Ana Brnabić je budući predsednik vlade u ime SNS-a. Dakle, SNS će imati svog predsednika vlade koji će se zvati Ana Brnabić. O sukobu interesa priča čovek čija je žena bila kandidat za predsednika Republike i čiji su sinovi članovi opštinskog veća u Zemunu i Novom Beogradu. SNS ima puno poverenje u gospođu Brnabić, uz sve predložene kandidate za ministre, zato što verujemo da Srbija zaslužuje vladu koja treba da funkcioniše kao tim, zajedno sa skupštinom i predsednikom Srbije, tako možemo da Srbiju učinimo boljom, modernijom, pristojnijom, u kojoj će građani bolje živeti”.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, kazao je mandatarki da njen kabinet doživljava kao posledicu brojnih kompromisa i, delimično, izraz nemoći da izdrži pritiske pod kojima se našla. On je pitao mandatarku kakav je politički kontekst kad u vladu za ministra odbrane dovodi Aleksandra Vulina, koji je politički protivnik NATO-a, a LDP smatra da je preduslov mira u regionu ulazak Srbije u NATO. Zamerio je i na ulasku Nenada Popovića u vladu i osvrnuo se na uvrede koje su izrečene na njen račun, rekavši: „Ne može se ćutati pred idejom da je neko kandidat za premijera zato što se mi dodvoravamo Zapadu.” Brnabićeva mu je odgovorila da joj se čini da se vodi uravnotežena politika, da je vlada jedinstven tim, da ne bi ministre delila na one koji predstavljaju Rusiju, Ameriku i EU, „ovo je tim koji je od avgusta prošle godine mnogo dobrog uradio, nisam imala razloga da ga menjam”.

Najavljujući podršku vladi u ime poslaničkog kluba SVM-PDD, Balint Pastor je podsetio da je SVM podržao Vučića na predsedničkim izborima, da ne ulazi u to ko treba da bude premijer, ali da to treba da bude osoba iza koje će da stane SNS, kao najjača i najuticajnija stranka, zato što je Srbiji potrebna stabilnost da bi se realizovalo sve iz ekspozea.

Istakavši da poslanički klub SDS-NPS neće glasati za vladu, Marko Đurišić kao glavni razlog je naveo to što je „ovo vlada kontinuiteta” i dodao: „U ekspozeu nismo ništa čuli o borbi protiv siromaštva, kao ni o borbi za slobodu izražavanja i slobodu medija. Bićemo opozicija ovoj vladi.”

Socijalisti će podržati vladu, jer je, kako je rekao Đorđe Milićević, ekspoze jasna potvrda odlučnosti i opredeljenosti za politiku kontinuiteta i političku stabilnost.

Demokrate neće glasati za vladu, jer, kako je rekao Goran Ćirić, ekspoze više liči na izveštaj o radu prethodnih vlada, nego na predstavljanje programa i ciljeva nove vlade. Ćirić je zamerio što u ekspozeu nije bilo ni reči o slobodi medija i što se nije govorilo o ljudskim pravima i odbrani demokratije.

Vladu neće podržati ni LSV, zato što u ekspozeu, kako je rekao Nenad Čanak, nije ni pomenuta Vojvodina. Čanak je kazao: „Potpuno je jasno da nema zaokreta u odnosu na prošlu i pretprošlu vladu, ovo je treći put da Vojvodina nije pomenuta”. Čanak je kazao da će LSV podržati ideju da se donese zakonsko rešenje kojim će se onemogućiti prodaja zemlje strancima, što je mandatarka Brnabić pomenula u ekspozeu.

Sanda Rašković Ivić rekla je da poslanički klub NS-ZSS neće glasati za vladu, jer „smatramo, pre svega, da vas vaš dosadašnji angažman ne kvalifikuje za mesto premijerke, vi niste učestvovali na izborima i nemate izborni legitimitet, njega crpite od gospodina Aleksandra Vučića”.

Brnabić: Čula sam da sam sultanija, neću odgovarati

Odgovarajući na primedbu Čedomira Jovanovića zašto ne odgovara na uvrede, Ana Brnabić je kazala: „Na lične uvrede neću da odgovaram. Nemam šta da kažem ljudima koji kažu da ne znaju da li da me zovu gospodin ili gospođica zato što se rodno nisam opredelila. Čula sam da sam sultanija, homopremijerka, fikus, ikebana, Mirko Cvetković i tako dalje. Mi treba da radimo. Obećavam građanima Srbije da bilo ko može da me zove bilo kako, može i fikus, ikebana, homopremijerka i tri sultanije, ja ću, ako me izaberu poslanici, otići na posao i probati prvi dan makar jednu malu, najmanju stvar u Srbiji da promenim. Neću se obazirati na lične uvrede, ali ću braniti vladu i sve članove tima. Otvorena sam za sve konstruktivne kritike, na to sigurno neću ćutati.”

Marković (JS): Ana Brnabić je dama, ali ne mogu da glasam za vladu

Lider JS-a Dragan Marković Palma rekao je da je Ana Brnabić dama, da nema ništa protiv nje lično, ali da ne može da glasa da ona bude premijer. Dodao je: „Nas u JS je sastavila porodica i program. Ovo ne radimo zbog političkih poena, ovo je naš život.” Kazao je da nikada neće za nju reći ružnu reč, ali da za premijera mora da postoji „jedna određena biografija” i naglasio: „Ako sam nekoga uvredio, a nadam se da nisam, ja se izvinjavam, ali ovo je pitanje koje za nas nije moglo da se promeni”. Pohvalio je gotovo sve ministre i izvinio se što ne može da glasa za njih, „pošto se glasa u paketu”, najavio da će i dalje da podržava Aleksandra Vučića, „velike je stvari uradio”. Dodao je da niko na njega nije vršio pritisak, da ga je predsednik Vučić jednom zvao. O tome Marković kaže: „Rekao sam mu da smo protiv i pitao ga šta da kažem novinarima, rekao mi je: ’Kaži isto što si i meni rekao’. Hvala mu na tome. Ovim demantujem kad neko kaže: ’E, u Srbiji ne sme niko ništa da radi, plaši se Vučića’. Nije tačno.”

Kako je Boško Obradović kažnjen i šta je rekla Brnabićeva

Boško Obradović, lider Dveri, rekao je da je „Aleksandru Vučiću bilo bitno da ceo svet prenese da su Srbi za premijera prvi put dobili ženu, Hrvaticu i lezbejku” i dodao da nema ništa protiv žena na čelu države, „žene nisu izdale državu i KiM, već Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vulin”. Predsednica Maja Gojković ga je prekinula, rekavši da neće dozvoliti da se tako priča o onima koji vode državu, „da ih vređate i da bilo kog političara nazivate izdajnikom”. Dodala je: „Najmanje ću dozvoliti kvalifikaciju da je neko priznao Kosovo, jer u Srbiji niko nije priznao Kosovo. To što iznosite nije politički stav, nego bezobrazluk.”

Obradović je govorio da je Brnabićeva radila u američkim firmama i nevladinim organizacijama, upitavši je da li je to preporučuje za mandatarku i da li će raditi u njihovom interesu i kao predsednica vlade. On je kazao i da se ne znaju njeni stavovi o KiM, NATO-u, Srebrenici, Hagu… Brnabićeva mu je odgovorila: „Postavlja mi se pitanje zašto u ekspozeu nisam jasno rekla u kojoj državi žive Srbi na Kosovu, meni je to neverovatno. Zašto bih o tome pričala u ekspozeu, o činjenici koja je neupitna i koja piše u Ustavu. Možda vama ta činjenica nije neupitna. Možda da pročitate Ustav, to ima smisla ako se traži ministarstvo za KiM, za one koji ne znaju u kojoj državi žive Srbi na KiM”. Povodom Obradovićevih insinuacija o životu Brnabićeve u Londonu za vreme bombardovanja Srbije, Brnabićeva je rekla: „Dok sam studirala u Londonu i radila u srpskom informativnom centru i to za vreme bombardovanja, za mene je to bio najteži momenat u životu, jer tada nisam bila u svojoj zemlji. Taj info-centar je bio u crkvi, da li je Srpska pravoslavna crkva strana agentura?” Obradoviću je Gojkovićeva izrekla dve opomene zbog vređanja.

Aleksandru Antiću pozlilo

Početak sednice kasnio je pola sata zato što je pozlilo Aleksandru Antiću, dosadašnjem ministru rudarstva i energetike i ponovnom kandidatu za tu funkciju. Tu informaciju je saopštila Maja Gojković, predsednica parlamenta, odgovarajući na primedbu Vojislava Šešelja, lidera SRS-a, koji joj je zamerio što nije obavestila poslanike da je ministru Antiću pozlilo. Gojkovićeva je kazala: „Ne radim u žutoj štampi, nisam htela da pravim senzaciju.” Prema informacijama iz SPS-a, Antiću je krenuo kamen u bubregu, trpi jake bolove i prevezen je u Klinički centar, gde prima infuziju i lekove protiv bolova, a trebalo bi danas da bude pušten iz bolnice.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here