Home Izbori Brnabić predstavila ekspoze, nastavak sednice u četvrtak

Brnabić predstavila ekspoze, nastavak sednice u četvrtak

178
0
_T5U0066
Foto: Darko Ćirkov

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić predstavila je svoj ekspoze i sastav kabineta. Poslanici su ceo dan raspravljali o ekspozeu, a sednica se nastavlja u četvrtak od 10 časova.

21.22 – Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je da će ta grupa svim srcem glasati za mandatarku Anu Brnabić i predložen sastav Vlade.

On je rekao da je Brnabić kandidat SNS za predsednicu Vlade.

„U nama poslanicima SNS i u svim poslanicma sa naše izborne liste ćete imati dobrog saveznika u svemu što nameravate da uradite i što ste izneli u svom ekspozeu“, rekao je Martinović.

On je ocenio da je ekspoze Brnabić napisan veoma ozbiljno, na 88 stranica i da obuhvata sve za šta je Vlada nadležna, dok je ekspoze Zorana Živkovića bio napisan na šest stranica, Vojislava Koštunice na deset i po stranica, a Mirka Cvetkovića na osam i po stranica. „Ovo govori dovoljno kako se državom upravljalo i kako se živelo u periodu kada su državi napravljeni ogromni problemi i ekonomski i politički i socijalni“, zaključio je Martinović.

20.02 – Sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o ekspozeu mandatarke Ane Brnabić završena je oko 20 časova i biće nastavljena sutra od 10 sati.

19.46 – Nova stranka saopštila je da su dvojica kandidata za ministre, Nebojša Stefanović i Zlatibor Lončar i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Aleksandar Martinović, upućivali „pretnje“ lideru te partije Zoranu Živkoviću dok je na sednici Skupštine Srbije iznosio mišljenje o predloženom sastavu Vlade Srbije.

SNS je negirala navode Nove stranke. „Ne bi li ispao važniji, pri tome izmišlja da mu ministri dobacuju, da mu se preti, da je žrtva zavere i neshvaćena duša“, saopštio je član Glavnog odbora SNS Vladimir Orlić.

19.44 – U ekspozeu mandatarke za sastav Vlade ima najviše mesta koja se tiču obećanja i stvari koje treba realizovati, i to slušamo već dugo, ne samo u poslednjih pet godina, izjavio je šef poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

19.39 – Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže da ga je obradovalo što je mandatarka navela da će rast BDP u narednoj periodu biti baziran na investicijama i na rastu izvoza.

19.11 – Mandatarka Ana Branabić odbacila je kritike poslanika Demokratske stranke (DS) o svom ekspozeu i radu kabineta Aleksandra Vučića napomenuvši da je vreme da shvate da je mnogo dobrih stvari urađeno.

„Ako je i bilo super ideja, onda su one i realizovane“, rekla je Branabić dodavši da se i danas u raspravi čuje priča o „ovoj ili onoj dobroj ideji“ od pre nekoliko godina.

19.10 – Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je da je ekspoze kandidatkinje za predsednicu Vlade Srbije Ane Brnabić više ličio na izveštaj rada prethodnih vlada nego na predstavljanje programa i ciljeva nove vlade i dodao da DS neće glasati za njen izbor.

On je kazao da će DS poštovati Brnabić kao građanku i braniće njena prava, ali da će žestoko napadati njene sposobnosti i reference. Šef poslanika DS-a kritikovao je njen rad na mestu ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i to što u ekspozeu nije imala ni reči o slobodi medija i što nije govorila o ljudskim pravima i odbrani demokratije.

19.00 – Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine i poslanik SPS, kaže da rast od 3,5 odsto BDP, koji je zacrtan u ekspozeu, nije nedostižan uz ovaj nivo direktnih stranih investicija.

18.41 -Brnabić se opredelila za jastrebove u Vladi, ocenio je gostujući u Danu uživo novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović.

18.40 – Poslanik Pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović smatra da su neki ciljevi izneseni u ekspozeu mandatarke Ane Brnabić nerealni, a da su neki realni ali, kako kaže, nisu važni.

18.06 – Boško Obradović dobio dve opomene u parlamentu pošto je Vučića, Nikolića, Dačića i Vulina nazvao izdajnicima.

17.19 – Mandatarka Ana Brnabić rekla je u Skupštini Srbije da bi bila ponosna ako bi njena vlada uspela da ponovi rezultate prethodne koju je vodio Aleksandar Vučić. Odgovarajući na kritike opozicije o kadrovskim rešenjima, rekla da nije korektno vređati i lično i profesionalno ministre.

Podsetila je da je od 2014. godine otvoreno 10 pregovaračkih poglavlja i upitala da li „smo mogli da imamo onda boljeg ministra“.

Govoreći o zdravstvu i Zlatiboru Lončaru ona je kazala da je dobro radio svoj posao i da je za vreme njegovog mandata zdravstvo napredovalo za 12 mesta i da je i ispred nekoliko evrpskih zemalja uprkos svim napadima na ministra.

17.01 – Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Fatmir Hasani inajavio je da će podržati izbor Ane Brnabić i da će to biti nastavak podrške PDD prethodnoj Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, PDD je u međuvremenu pisao i Vladi Srbije i sada očekuje od Brnabić da dogovor počne polako da se realizuje dogovor sa predsednikom Vučićem koji se odnosi na reorganizaciju Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, na probleme u prosveti i na rešavanje pitanja osnovnih sudova.

16.26 – Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), rekao je da nova vlada neće napraviti zaokret u odnosu na prethodne vlade pod vođstvom Aleksandra Vučića. On je najavio da će LSV podržati zakon o prodaji zemlje strancima, što je mandatarka najavila u ekspozeu.

16.22 – Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor najavio je podršku novoj Vladi Srbije i istakao da se slaže sa svim što je mandatarka Ana Brnabić iznela tokom predstavljanja programa i ciljeva te vlade. On je dodao da će vlada nastaviti brigu o nacionalnim manjinama.

Pastor je u Skupštini tokom rasprave o izboru Vlade rekao da mu je drago što će ministar prosvete ostati Mladen Šarčević koji je, prema njegovim rečima, učinio ogroman pomak kada je u pitanju standard u izučavanju srpskog kao nematernjeg jezika.

15.58 – Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma rekao je da njegova stranka neće glasati za damu Anu Brnabić i izvinio se ministrima jer ih neće podržati, pošto se glasa u paketu.

15.13 – Ana Brnabić rekla je da se neće obazirati na uvrede koje je čula nebrojeno puta na račun seksualne orijentacije i na to da će ona u novoj vladi biti „fikus“.

„Na lične uvrede neću da odgovaram. U proteklih sedam dana bilo ih je nebrojeno. Ovih dana ih ima dosta, od toga da li sam gospodin ili gospođica jer se nisam rodno opredelila, da sam sultanija, homopremijerka, fukus, ikebana. Mi treba da radimo, a možete da me zovete kako hoćete“, istakla je ona i upitala da li kandidat za premijera treba da odgovora na takve stvari.

Istakla da će ukoliko dobije poverenje, prvog dana otići na posao i pokušati da promeni makar jednu malu stvar. „Biću otvorena za svaku kritiku“, dodala je ona.

15.02 – Mandatarka Ana Brnabić odbacila je navode o mogućem sukobu interesa jer je njen rođeni brat direktor firme Aseko koja konkuriše za državne poslove u Srbiji.

14.30 – „Ko o čemu, neko o poštenju“, odgovorio je šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović na kritike poslanika SRS Vojislava Šešelja na ekspoze i sastav nove vlade. On je rekao da ne zna da li da ulazi u duel sa čovekom koji je osvojio tri puta manje glasova od Belog Preletačevića.

Šešelj je potom istakao da se njegova žena Jadranka na insistiranje Martinovića kandidovala za predsednika Srbije. Potom je Martinović rekao da jeste pritiskao Jadranku, ali na izričit zahtev Šešelja iz Haga.

14.12 – Ana Brnabić odbacila je navode da su američki ambasador i mediji uticali na odluku ko će biti kandidat za predsednika Vlade Srbije.

„O vladi, mandataru i predlogu za mandatara i ministarima ne odlučuje američki ambasador i ni jedan drugi ambasador pa ni i Blic“, rekla je Ana Brnabić, odgovarajući šefu poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju na navode o tome da li je možda Blic ili američki ambasador uticao na njen izbor za mandatara.

Ona je pitala i zašto bi neko ko je ozbiljan čovek pročitao nešto u Blicu ili drugim novinama i na osnovu toga odlučio da promeni mišljenje o tome ko treba ili ne treba da bude mandatar.

„Možda je Blic upravo to objavio da ja ne bih taj dan bila proglašena za mandatara“, rekla je Ana Brnabić.

14.05 – Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je Vlada Ane Brnabić neprirodno stanje koje ne odgovora normalnim uslovima u parlamentarnim demokratijama i upitao mandatarku da li je u sukobu interesa.

„Kada politička partija ide na izbore podrazumeva se da izabere najbolje iz svojih redova i među njima izabere i ministre. Vi ste za ministre predloži ljude koji nisu ni u jednoj partiji kao da je to pohvalno“, rekao je Šešelj, podsećajući da je od 22 ministra samo njih sedam u nekoj partiji.

On je upitao članove vladajuće Srpske napredne stranke zbog čega su išli na izbore i, kako je rekao, lepili plakate.

„Kako možete da izaberete ministre ako nisu lepili plakate. Setite se Aleksandra Vučića“, rekao je Šešelj aludirajući na plakate koje je Vučić lepio u beogradskom Bulevaru Zorana Đinđića.

13.46 – Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović ocenio je da je ekspoze Ane Branabić „patriotski“. On je rekao da ga raduje što je kao prioritete iznela digitalizaciju i obrazovanje, jer je krajnje vreme da se se obrazovanje u Srbiji prilagodi obrazovanju savremenog sveta.

Po njegovim rečima, opozicija nema primedbi na ekspoze već na kadrovske predloge jer misle da se i ova vlada kao one koje su oni sastavljali, stvara iz nekog računa, što sada, ipak, nije slučaj.

13.40 – Demokratska stranka Srbije glasaće protiv izbora Vlade Srbije, jer će to biti vlada kontinuiteta i koalicionog namirenja, izjavio je poslanik te stranke Dejan Šulkić.

13.29 – Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić izjavio je da neće podržati izbor Ane Brnabić, kojoj je zamerio zbog toga što u ekspozeu nije bilo reči o ljudskim slobodama i demokratiji.

Ćirić je rekao da je Brnabić samo u jednoj rečenici pomenula dijalog o problemima u društvu i ocenio da u ovakvoj atmosferi nema pravog dijaloga.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka ne može da podrži Anu Brnabić zbog toga što u ekspozeu nije video politički kurs koji je potreban državi. U ekspozeu nema poteza koji bi na efikasan način presekli sve agonije sa kojima se zemlja suočava, rekao je Jovanović.

13.15 – Nastavljena sednica Skupštine

13.09 – Sanda Rašković Ivić ocenjuje da je ekspoze Ane Brnabić bez veze sa realnošću u Srbiji i da vlada sa njom na čelu vodi zemlju u kolonijalnu budućnost.

„Mandatarka je ekspoze posvetila digitalizaciji Srbije, a pola Srbije nema kanalizaciju“, istakla je Sanda Rašković Ivić.

12.11 – Rečima „Živela Srbija“ Ana Brnabić završila izlaganje pred poslanicima i ministrima u Skupštini Srbije. Predsednica parlamenta odredila pauzu od 60 minuta.

12.05 – Prioritet Vlade biće nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje privrednog rasta, kaže Ana Brnabić. Ona navodi da će se raditi i na nastavku reforme državne uprave i efikasnijem radu državnih službenika.

Vizija ove vlade, kako je rekla, je i razvoj preduzetništva zasnovan na znanju i inovativnosti.

„Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto. To će otvoriti prostor za nova radna mesta“, rekla je buduća premijerka.

Ona je rekla da su smanjenje poreza i doprinosa i povećanje plata u javnom sektoru direktno povezani sa javnim finansijama.

„Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru i da smanjimo opterećenje poslodavaca“, rekla je Ana Brnabić.

Istakla je da se u godinama pred nama očekuje rast realnog BDP-a od 3,5 odsto, koji će biti zasnovan na rastu investicija, smanjenju udela rashoda iz budžeta.

12.00 – Ana Brnabić najavljuje nastavak odlučne borbe protiv kriminala i korupcije, nastavak saradnje u okviru Partnerstva za mir, ali i nastavak reforme pravosuđa, rasterećenja sudova, ubrzanju postupaka i informisanja građana.

Brnabić je rekla da treba biti ponosan na različitost i toleranciju srpskog društva u kojem živi 20 nacionalnih manjina i nastava se odvija na 15 različitih jezika.

11.35 – Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić kaže da su digitalizacija i obrazovanje među prioritetima nove vlade. Ona je, u ekspozeu u Skupštini Srbije, rekla da će digitalizacija da smanji odliv mozgova i istakla da je to prilika da se preokrene taj proces.

„Digitalizacija će ubrzati ekonomski rast i povući razvoj celog društva. To nije stvar izbora, već neophodnost“, rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da će digitializacija poboljšati standard i kvalitet života građana, povećaće efikasnost i pružiti jeftinije usluge i kreirati novu vrednost u skoro svim oblastima života i rada.

„Iako se vezuje za tehniku, ona je više od toga, to je šansa za bolja radna mesta, ona je prilika da zaustavimo odliv mozgova“, naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da obrazovanje treba da postakne inovacije, i obezbedi mladima nove veštine, kao i da podstakne decu da stiču funkcionalna znanja i da razmišljaju. Brnabić je rekla da je cilj da povratimo poverenje javnosti u obrazovni sistem. Od velikog značaja je, kako je rekla, dualno i preduzetničko obrazovanje.

11.14 – Brnabić kaže da je cilj buduće vlade da napravi društveni dogovor o tome šta je potrebno uraditi kako bi Srbija ušla u red uspešnih država. Iznoseći ekspoze pred narodnim poslanicima, Ana Brnabić je kazala da nijedna Vlada Srbije u poslednjih 10 godina nije započela mandat „sa tako dobrim stanjem u budžetu“.

„Državna kasa je u dobrom stanju, inflacija je u planiranim granicama, zatičemo suficit u budžetu, imamo trend smanjenja javnog duga i deficita platnog bilansa. Nijedna vlada u poseldnjih 10 godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu“, kazala je mandatarka.

Ona je ocenila da je vreme u kome živimo „puno izazova na koje moramo da odgovorimo, hrabro, odlučno i sa vizijom kuda idemo“.

11.03 – Danas stojim pred vama jer želim da vam predstavlim ciljeve Vlade, da se usaglasimo oko prioriteta i napravimo društveni dogovor, šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspešnih država, istakla je mandatarka Ana Brnabić, koja je uverena da će vreme pokazati hrabrost da se pomeraju granice i zakorači u budućnost.

„Čast je služiti svojoj zemlji i gledati kako se ona menja na bolje, kao rezultat rada i napora svih građana“, rekla je ona.

Brnabić je izjavila i da je pratila intenzivnu debatu koja je pratila njeno imenovanje i veruje da su se mnogi pitali zašto na to ne odgovora.

„To je bio moj odgovor, imala sam cilj pred sobom i danas stojim ovde pred onima koji su me popdžavali i onima koji su me osporavali. Izlažem program i verujem da će ova vlada imati rezultate, koje neće moći da ospore ni oni koji su o meni govorili sa podsmehom“, naglasila je Brnabić.

10.55 – Sa galerije sednicu posmatraju predstavnici diplomatskog kora, među kojima su i ambasadori SAD Majkl Skat i Nemačke Aksel Ditman.

10.46 – Ana Brnabić počela sa predstavljanjem ekspozea u Skupštini Srbije.

10.35 – Početak sednice kasnio 35 minuta pošto je, kako je rekla predsednica parlamenta Maja Gojković, pozlilo jednom od ministara. Lider radikala Vojislav Šešelj rekao da je pozlilo Aleksandru Antiću.

10.18 – Članovi buduće vlade stigli su u Skupštinu Srbije. Među prvima su u parlament došli ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji će i u novoj vladi zadržati te resore.

U parlament je stigao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji će i u novoj vladi predvoditi ta ministarstva, a zatim i ostali predloženi za članove kabineta Brnabić.

Desetak minutak pred početak sednice došao je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

09.48 – Reporterka N1 iz Skupštine javlja da ekspoze Ane Brnabić ima 100 strana, ali da će ona čitati siže ekspozea, koji ima oko 20 strana. Kako je najavila mandatarka, ekspoze će trajati sat vremena.

Nova Vlada Srbije – 18 resora, tri ministra bez portfelja

Ana Brnabić je predložila 18 resornih ministara i tri ministra bez portfelja. Među njima su i četiri potpredsednika Vlade.

Ona je ostavila 18 starih ministara koji su bili deo Vlade Aleksandra Vučića i predložila tri nova.

Novi su potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, koji je predložen za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, beogradski sekretar za ekologiju i član SPS-a Goran Trivan je predložen za ministra zaštite životne sredine, a predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović predložen je za ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here