Home Izbori Ljajić: Očekivano da Vučić ima uticaj na rad vlade

Ljajić: Očekivano da Vučić ima uticaj na rad vlade

177
0
rasim ljajich 6
Foto: Darko Ćirkov

Ministar Rasim Ljajić rekao je da je korist za zemlju od jučerašnje inauguracije ogromna i da se Srbija vraća se na diplomatsku mapu regiona i Evrope. Kaže i da ne očekuje velike promene u resorima vladi i da će one, ako ih bude, biti minimalne. Očekivano je, dodaje, da Vučić kao predsednik najjače stranke ima uticaj i na funkcionisanje vlade.


Ministar Rasim Ljajić rekao je da je korist za zemlju od jučerašnje inauguracije ogromna i da se Srbija vraća se na diplomatsku mapu regiona i Evrope. Kaže i da ne očekuje velike promene u resorima vladi i da će one, ako ih bude, biti minimalne. Očekivano je, dodaje, da Vučić kao predsednik najjače stranke ima uticaj i na funkcionisanje vlade.

Inauguracija Aleksandra Vučića bila je u političkom i diplomatskom smislu koristan događaj za Srbiju, prisustan je bio veliki broj delegacija, veliki broj korisnih susreta, dobre poruke su se čule iz govora,ocenio je ministar trgovine, turizma i telekomunikcija Rasim Ljajić gostujući u Novom danu.

„I prisustvo svih lidera iz regiona dalo je posebnu težinu skupu, imajući u vidu osetljivost političkog trenutka, bujanje populuzma, nacionalizama, jako je važno da smo na jednom mestu imali prisustvo svih lidera regiona“, dodao je on.

Povodom izostanka albanskog premijera Albanije Edija Rame sa inauguracije, Ljajić je ocenio da je to bilo očekivano jer se sutra održavaju izbori u Albaniji.

„Ni ja ne bih otišao dva dana pred izbore koji su neizvesni. Niko nije ni očekivao da Rama dođe dva dana pre važnih izbora“, kazao je on.

Srbija je nedvosmisleno poslala poruku, kaže, da je njen spoljnopolitički cilj ulazak u EU, ali i da ćemo tražiti prijateljstva i voditi pragmatičnu spolju politiku i sarađivati sa svima gde imamo političke i ekonomske interese.

Povodom kritika dela javnosti na račun održavanja inauguracije, Ljajić je rekao da „mi obično idemo iz krajnosti u krajnost, ili bezrezervno nešto podržavamo ili bezrezervno kritikujemo“.

„Korist za zemlju je ogoromna, Srbija se vraća se na diplomatsku mapu ne samo regiona nego i Evrope, to utiče na njenu međunarodnu poziciju“, rekao je Ljajić. Dodao je da je inauguracija bila značajna i u turističkom smislu, jer je u Srbiji bilo hiljadu ljudi iz delegacija i pratećeg osoblja koji će iz zemlje poneti impresivne utiske.

O podršci Brnabić: Više od 150 će biti, siguran sam
Govoreći o novoj vladi i podršci mandatarki Ani Brnabić, Ljajić je rekao da je siguran da će za njenu vladu glasati „više od 150“ poslanika. „Sasvim sigurno ćemo dobiti vladu pre isteka roka. Zakletva bi mogla da bude položena u sredu ili četvrtak, zavisi od dužine rasprave“, kazao je.

Ljajić je rekao i da ne očekuje velike promene u vladi i ministarstvima, i da ako ih bude, da će one biti minimalne.

On je rekao da ne zna da li će Maja Gojković biti na čelu nekog ministarstva, a da će SPS imati četiri resora, jer su druga stranka po snazi u koaliciji i dali su veliki doprinos u predsedničkoj kampanji i pobedi Vučića i to je pokušaj da se izbalansira odnos političkih snaga u koaliciji i u vladi.

Upitan o navodima da će Siniša Mali imati zaduženja u vladi, Ljajić je rekao da će „Ana Brnabić sama odlučiti ko će biti šef njenog kabineta“.

Komentarišući zabrinutost dela javnosti da će vladom Ane Brnabić upravljati zapravo Vučić, ministar je rekao da je očekivano da on kao predsednik najjače stranke ima uticaj i na funkcionisanje vlade.

Ne možete da zanemarite uticaj najjače političke stranke. Ako ovo ne funkconiše – moja odgovornost i Vučićeva odgovornost nije ista.
„Mislim da će se držati ustavnih ovlašćenja, uz to da je lider najjače stranke u zemlji i lider vladajuće koalicije i da je očekivano da kao predsednik najjače stranke ima uticaj i na funkcionisanje te vlade“, kazao je.

Ocenio je i da je uvođenjem dva niva minstartva šalje dobra poruka. „Dajemo na važnosti EU integracijama u kontekstu pada popularnosti priključenju EU. Formiranjem posebnog ministrastva za integracije sa EU simbolično je vrlo važno da imamo ministarstvo koje će biti kontakt tačka za proces integracija. To isto važi za ministarstvo ekologije, koja je najteža oblast u procesu pregovora“, dodao je on.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here