Home U fokusu Ko ostaje, ko se „seli“, a ko stiže u Vladu Srbije?

Ko ostaje, ko se „seli“, a ko stiže u Vladu Srbije?

130
0
Vlada Srbije - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Mandatarku Anu Brnabić na čelu Ministarstva državne uprave naslediće Branko Ružić, dok su za resor životne sredine kandidati Goran Trivan i Branislav Nedimović.

Mandatarku Anu Brnabić na čelu Ministarstva državne uprave naslediće Branko Ružić, dok su za resor životne sredine kandidati Goran Trivan i Branislav Nedimović.

Kako pišu „Večernje novosti“, ovo je trenutni raspored kadrovskih karata u budućim ministarstvima, o kojima u subotu počinje rasprava u Skupštini Srbije.

Zna se da će kabinet imati 18 resora, dva više nego sadašnji, a konačan sastav znaće se posle konsultacija unutar naprednjačkog tabora.

Prema Predlogu izmena Zakona o ministarstvima, koji su parlamentu uputila 152 poslanika stranaka vladajuće koalicije (sa liste SNS, PUPS, SDPS, PS, SPS i SVM), osim zaštite životne sredine biće osnovano još jedno novo ministarstvo – za evropske integracije. Tu, međutim, neće biti kadrovskih novina jer će taj resor voditi Jadranka Joksimović, koja je i do sada u Vladi bila zadužena za evropske poslove, kao ministar bez portfelja.

Socijalisti će u budućem kadrovskom mozaiku, osim Ružića, najverovatnije imati još najmanje tri člana – Ivicu Dačića, kao prvog potpredsednika i šefa diplomatije, Aleksandra Antića (energetika) i Slavicu Đukić Dejanović, koja će se i dalje baviti populacionom politikom.

Sigurna mesta i u budućoj vladi, kako sada stvari stoje, imaju i tri aktuelna potpredsednika: Rasim Ljajić (trgovina), Nebojša Stefanović (MUP) i Zorana Mihajlović (građevina).

Očekuje se da svoje pozicije zadrže Nela Kuburović (pravda), Dušan Vujović (finansije), Mladen Šarčević (prosveta), Aleksandar Vulin (rad), Vanja Udovičić (sport) i Milan Krkobabić (ministar bez portfelja zadužen za javna preduzeća).

Do promena bi moglo da dođe u resorima odbrane, privrede, poljoprivrede i kulture, na čijem čelu su trenutno Zoran Đorđević, Goran Knežević, Branislav Nedimović i Vladan Vukosavljević.

Pojavile su se i spekulacije da bi Đukić Dejanovićeva mogla da se vrati na čelo parlamenta, umesto Maje Gojković.

„O mom povratku na čelo parlamenta zaista nije bilo reči. SPS je na stranačkim organima dogovorio imena četiri kandidata“, kaže za „Novosti“ Slavica Đukić Dejanović.

Sklapanje kadrovskog mozaika buduće vlade ulazi u foto-finiš od subote, za kada je Gojkovićeva sazvala drugo vanredno zasedanje Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Inače, Muamer Zukorlić potvrdio je da neće glasati za Vladu, ali smatra da to neće ugroziti saradnju sa SNS.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here