Home Predsednički izbori Vučić stigao sa suprugom, počelo „rukovanje“

Vučić stigao sa suprugom, počelo „rukovanje“

159
0
Aleksandar Vučić sa suprugom - Srbija izbori
Foto: B92/ Screenshot

U Palati Srbija se održava svečana ceremonija povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Palati Srbija se održava svečana ceremonija povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Novoizabrani prvi čovek države se sa suprugom pojavio oko 18.30, kako bi primio visokopozicionirane zvanice, sa kojima će se rukovati i primiti čestitke.

Zbog velikog broja zvanica na tom spisku nije izvesno kada će se sve to završiti, a planirano je da u 19.30 bude organizovano zajedničko fotografisanje.

Posle toga bi trebalo da usledi kulturnoumetnički program, koji će zatvoriti „srpsko kolo“.

Zbog dolaska velikog broja stranih zvaničnika ulice oko „Palate Srbija“ su zatvorene glavne saobraćajnice, ali u gradu nema većih gužvi, javili su ranije reporteri B92.

U okviru programa ceremonije „Palata Srbija“ je pretvorena u veliki muzej srpske istorije – opširnije na u posebnoj vesti.

Tokom dana Vučić je obavio niz bilateralnih sastanaka, a najviše reakcija je izazvao susret sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Za razliku od nje, ceremoniji neće prisustvovati slovenački predsednik Borut Pahor, koji se zbog obaveza vratio u Ljubljanu, ali će Vučiću čestitati uglavnom svi lideri zemalja iz regiona, uključujući i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Oko 18.30 u Palati Srbija se pojavio Vučić sa suprugom, posle čega se pristupilo protokolarnom rukovanju sa zvanicama.

O to su se „oglušili“ Ivica Dačić i Ljubiša Diković, koji su predsednika Srbije izljubili tri puta.

Nešto duže u odnosu na ostale, Vučić se zadržao u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Ceremoniji prisustvuju sportisti, radnici iz kulture, predstavnici verskih zajednica, kao i delegacija Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejem.

U Palatu Srbija su zajedno ušli i bivši predsednici Srbije – Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić.

U vreme inauguracija, nešto posle 18 časpva u centru Beograda su se okupili članovi pokreta “Protiv diktature“. Među okupljenima je i lider Nove stranke Zoran Živković, narodni poslanici Sanda Rašković Ivić i Djordje Vukadinović, kao i predsednik vanparlamentarnog Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Na ceremoniju su došli i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Angele Markel i Frank-Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.

U izjavi za RTS bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da je bio posvećen poslu, da nikada nije izlazio uveče, niti išao u restorane, a svom nasledniku je poručio „da bude bolji od njega“.

U Palati Srbija je izgleda veoma vruće, bar prema snimcima RTS, na kojima se vidi veliki broj zvanica kako se rashlađuje mahanjem pozivnicama ili sličnim „priručnim sredstvima“.

Nešto posle 19 časova u „Palatu Srbija“ stigao je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je prethodno boravio na dvodnevnom samitu Evropske unije u Briselu, gde se založio za reforme zajednice, a sve u saglasju sa novoizabranim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Šta je Orban rekao pročitajte u posebnoj vesti na ovom LINKU.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u izjavi za RTS naveo je da se „dobro zna ko je pobednik predsedničkih izbora“.

Širok osmeh i jak zagrljaj, bez rukovanja – doček je koji je Vučić priredio nekadašnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, za koga je više puta isticao da mu je veliki prijatelj.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here