Home Izbori Stupar: I Palma će da glasa i traži još dve žirafe

Stupar: I Palma će da glasa i traži još dve žirafe

216
0
Slobodan Stupar - Srbija izbori
Foto: N1

Zbog praznog prostora od 15 dana Aleksandar Vučić je morao sebe da stavi u prvi plan prilikom izbora Ane Brnabić. Mislim da će i Dragan Marković da glasa „za“ i onda da traži još dve žirafe, kaže novinar Slobodan Stupar.

Stupar smatra da je Vučić apsolutni vladar i da mu sve što se tešava u vezi sa izborom Ane Brnabić liči na pozorište.

„U silnoj želji da to deluje pod apsolutno njegovom kontrolom preskočio je deo da pozove Brnabić da donese listu sa podrškom 126 poslanika. To je teatar u kome se sve zna, i moraju mediji da odrade priču i da on bude u prvom planu, da se javnost pripremi za Anu Brnabić“, rekao je Stupar.

On kaže da će sastav vlade biti po želji Vučića i da će vlada biti onakva kako on bude dirigovao.

„Najava da će Brnabić da bude za ekonomska, a Dačić za politička pitanja govori o nameri Vučića da zadovolji i Zapad u Ruse, ne vidim da će to biti izvodljivo. Hojt Ji će direktno da pita ko je premijer i tu pada u vodu sva šema“, dodaje Stupar.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Vučić, kada je davao mandat Ani Brnabić, obezbedio podršku u Skupštini i dodaje da ne bi ni ušao u priču da nije mogao da je izgura. On smatra da nije bilo neizvesnosti da će Ana brnabić biti izabrana za premijera,ali da Vučićevo biračko telo nije preserećno izborom.

„On računa da će do sledećih izbora amortizovati nezadovoljstvo, ovo je priprema biračkog tela SNS za rešenje koje će biti progurano u parlamentu. Sigurno je znao da će imarti većinu, mislim da nije bio siguran kolika će većina biti, da li će neko od njegovih poslanika da pokaže pasivnu neposlušnost. Sada se radi na ublažavanju posledica po poslanike koji neće glasati, više podržava Anu Brnabić glasačko telo opozicije, nego birači SNS“, navodi Anđelković.

Na pitanje zašto Draganu Markoviću Palmi nije smetala Brnabić na mestu ministarke državne uprave, Anđelković odgovara da je tada manji folus bio na njoj, a da sada Palma mora nešto da uradi kako bi priča prošla kod njegovih birača.

„Pritisak SNS na koalicione partnere, ako bi izašli na izbore loše bi prošli i logično je da SNS izbori ne odgovaraju. I bez izbora imaju dovoljno poslanika, možda postoje kandidati u opoziciji koji bi zamenili JS ili SPS, ovo je pritisak da se poveća broj poslanika koji će podržati novu Vladu“, kaže Anđelković.

Odnos SNS i SPS Stupar vidi kao odnos jačeg i slabijeg, u kome je, kako tvrdi, „SPS kao ikebana“.

„Ne vidim kako će SPS da opstane, progutaće ga SNS. Dačić, koji je lider, ima teške krivične prijave kod Vučića u fioci. Kako da se suprotstavi Vučiću kad ima dve prijave. Napravio je par ozbiljnih grešaka koje ozbiljno koštaju, ko ima moć držaće ta dva aduta u ruci i biće poslušan.Ko će da bude lider kad Dačić ode, raspašće se na nekoliko stranaka, SNS će da preuzme biračko telo“, kaže Stupar.

S druge strane Anđelković smatra da SPS ima političke kapacitete i misli da bi u opoziciji mogli da narastu i predstavljaju pretnju naprednjacima. Kaže da su odnosi te dve partije nekad bolji – nekad lošiji, ali „očigledno dovoljno dobri kad ostaju u koaliciji“.

„SPS nema jednu glavu, postoje frakcije, postoje antagonizmi između grupa u SPS i SNS, mislim da je SNS zadovoljan Dačićem, ali nisu zadovoljni svima kod socijalista“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here