Home Izbori Pančić i Pavićević: Vučić neće dozvoliti da mu obore odluku

Pančić i Pavićević: Vučić neće dozvoliti da mu obore odluku

179
0
Đorđe Pavićević  - Srbija izbori
Foto: N1

Novinar Teofil Pančić i profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević izjavili su u Danu uživo da očekuju da će Ana Brnabić biti izabrana za premijerku jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dozvoliti da se njegova odluka obori.

Novinar Teofil Pančić i profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević izjavili su u Danu uživo da očekuju da će Ana Brnabić biti izabrana za premijerku jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dozvoliti da se njegova odluka obori.

„To bi bilo ozbiljno uzdrmavanje kredibiliteta. Čak i da je iscenirano, to loše izgleda. Imaćemo vladu kojom će jedan čovek da rapolaže kako god hoće, može da povuče podršku kad god želi“, rekao je Pavićević.

Da li je iko ikad čuo nekog iz SNS-a da se usprotivio Vučiću? Samo iz predsednikovih usta čujemo da postoji neslaganje.
Đorđe Pavićević

„Čovek padne u iskušenje da pomisli da je sve to veliki teatar i da je sve fingirano. Ne mora da znači da je bukvalno tako, ali odgovara generalnoj dramaturgiji čitave situacije. Predlog da Ana Brnabić bude mandarka je lična odluka, neutemeljana u Ustavu, koja treba da mu donese određene poene u međunarodnoj zajednici pre svega“, smatra Pančić.

On ne sumnja da postoje ljudi u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) koji se ne slažu sa tim predlogom, ali ne vidi da je taj otpor po kvalitetu i kvantitetu takav da bi mogao da ugrozi većinu.

„Vučićev glas je dovoljan i njega će poslušati svako ili gotovo svako u SNS i okolini. Ovo je teatar da se prikaže prema spolja poruka: ‘vidite sa čim moram da se borim’. Ana će biti potvrđena kao premijerka, ali će Vučić utefteriti simbolički poen, pre svega za izvoz“, kaže Pančić.

Pavićević dodaje da, osim skupljanja političkih poena, postoji još jedna dimenzija – institucionalna kombinatorika koja se pravi.

„Jer ako pogledate poruke, da će Ana biti premijerka koja nema podršku nikog osim Vučića, političko siroče. Treba je napraviti takvom da nekome ne padne na pamet da koristi institucionalna ovlašćenja. Institucionalno će biti ograničena da radi bilo šta drugo sa čim se on ne slaže“, smatra Pavićević.

Pančić smatra da je Ana Brnabić unapred politički razvlašćena jer je, kako kaže, jasno rečeno da će biti premijerka samo za ekonomske stvari.

„Niko ko drži do sebe ne bi prihvatio ustavno najjaču funkciju, a da mu se unapred kaže da neće voditi politiku. Nije mi jasno da li je ona dobro promislila, da li joj sve ovo treba. Stvari se tako postavljaju da su njoj unapred vezane ruke, da zavisi od Ivice Dačić, a kamoli Vučića. Neko ko ima dignitet to ne bi trebalo tek tako da prihvati“, smatra Pančić.

Pavićević smatra da insistiranje na 128 poslanika za podršku Ani Brnabić predstavlja težnju da se ne zavisi od Socijalističke partije Srbije odnosno da socijalisti ne bi mogli da ruše vladu.

„S druge strane, priča o seksualne orijentaciji premijerka je bacanje magle u oči javnosti. Ne znam za šta je ona ekspert, recimo“, kaže Pavićević.

Odgovarajući na pitanje o inauguraciji predsednika Vučića, Pavićević ocenjuje da je reč o ceremonijalnoj demonstraciji moći i da je cilj da se, prema spolja, pokaže koliko je predsednik značajan.

Govoreći o mogućnosti vanrednih izbora u slučaju da ne bude željene podrške za Anu Brnabić, Pančić kaže da vanredni izbori odgovaraju Vučiću, ali da je to sad manje verovatno „jer bi loše izgledalo“.

„To bi delovalo kao neka vrsta poraza Vučića. On emituje sliku da ide iz pobede u pobedu. Ali to ne znači da se najesen ili na zimu desi druga stvar koja će biti okidač za vanredne izbore ili spajanje s beogradskim. To će naravno zavisiti od Vučićeve procene šta se njemu politički isplati jer je to jedini relevantan kriterijum“, ocenjuje Pančić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here