Home Izbori Ivica Mladenović: Imenovanje Brnabić „klasičan potez“ Vučića

Ivica Mladenović: Imenovanje Brnabić „klasičan potez“ Vučića

85
0
Ivica Mladenović - Srbija izbori
Foto: N1

Urednik srpskog izdanja časopisa „Le Monde Diplomatque“ Ivica Mladenović izjavio je da imenovanje Ane Brnabić za mandatarku za sastav nove Vlade i njen izbor za premijerku neće ništa promeniti u odnosima u državi niti na međunarodnom polju. Ovo je potez da se međunarodnoj zajednici predstavi da su manjinska prava u Srbiji bolja nego što ona jesu.

Gostujući u Novom danu na N1, Mladenović je rekao da je imenovanje Brnabić „klasičan“ potez predsednika Aleksandra Vučića. „To je klasična tehnologija vladavine Vučića, gde se namerno izaziva neka veštačka kriza, a onda on pojavljuje kao spasilac“, kaže Mladenović.

„Ukoliko gledamo formalno, njeno imenovanje nije nešto što je podržano od građana, ona je nametnuta od Vučića i predstavljaće maskotu. EU će svakako pozdraviti njeno imenovanje, ali nikakvih posebnih uticaja to neće imati na međunarodnom planu“, kazao je Mladenović.

Dodaje da će aktuelna politika nastaviti da „vodi zemlju dublje u kapitalizam, što će dovesti do slabljenja prava radnika, još većeg siromaštva, u korist bogataša“, a da će na kraju „Ana Brnabić biti napadana zbog svih loših ekonomskih posledica“.

Mladenović je izjavio i da otvaranje novih poglavlja 7 i 29, koja su najavljena za sutra, neće bitnije približiti Srbiju Evropskoj uniji.

„Za sada ne postoji koncenzus o primanju novih članica u EU i otvaranje novih poglavlja je priča za unutrašnju upotrebu. EU mora da se konsoliduje i odluči u kojoj formi će nastavi da egzistira. Do tog momenta Srbija neće biti deo EU“, rekao je Mladenović i dodao da Srbija svakako treba da nastavi reforme, nezavisno od EU, ali da mu aktuelna politička elita „ne daje nadu da će te reforme biti sprovedene“.

Makronov pokret nema legitimitet
Govoreći o nedeljnim izborima u Francuskoj, Mladenović kaže da ga rezultati nisu iznenadili.

„Bilo je očekivano da će Makron dobiti toliku podršku. Međutim, situacija po njega nije nimalo ružičasta. Naime, Makronov pokret je dobio najmanju podršku od svih parlamentarnih izbora u ovom veku“.

On objašnjava da je normalno da izlaznost na predsedničkim izborima bude 80-85 posto, a na parlamentarnim oko 60 posto. Jučerašnja izlaznost od oko 42 posto pokazuje da, kako je rekao, Makronov pokret nema legitimitet, kako se to prikazuje u medijima.

Mladenović kaže da je neizvesno šta će se dalje dešavati. „Prema poslednjim rezulatima, njegov pokret imaće 302 poslanika. Sitacija nije jednostavna i pobeda nije jaka“, ocenjuje Mladenović.

On kaže da će Makron pokušati da u narednom periodu implementira Zakon o radu, koji je Fransoa Oland pokušao da progura u izvornoj formi, ali nije uspeo, a da će kao jednu od prvih odluka ukinuti vanredno stanje, koje je bilo doneto nakon terorističkih napada u Francuskoj.

O pregovorima o Bregzitu, koji počinju danas, Mladenović kaže da je situacija „komplikovana“.

„Tereza Mej je između ostalog i zbog toga raspisala vanredne parlamentarne izbore, kako bi dobila veći legitimitet za Bregzit. Ona taj legitimitet nije dobila. Izgleda da će se pregovarati po sistemu: bez dogovora je najbolji dogovor“, ocenio je Mladenović.

On smatra da će pregovori o izlasku iz EU nastaviti da se odugovlače i da će najverovatnije ponovo biti izbora.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here