Home Izbori Premijerka Brnabić – izazovi u ekonomiji, bez političke moći

Premijerka Brnabić – izazovi u ekonomiji, bez političke moći

110
0
Ekonomski rast - Srbija izbori
Foto: N1

Šta će biti prvi zadaci nove predsednice vlade, ukoliko, kao što se očekuje, skupština izglasa Anu Brnabić za premijerku. Analitičari joj prognoziraju da političke odluke neće donositi, a da je najveći izazovi čekaju u ekonomiji.

Dok Ana Brnabić ubrzano piše ekspoze i sprema se za izlazak pred poslanike, deo javnosti veruje da politički deo ekspozea ne mora ni pisati.

„Ako je Vučić taj koji će u krajnjoj liniji zapravo donostit sve odluke, a Dačić taj koji će se baviti politikom, tu nema mesta mnogo za Anu Brnabić da se ona bavi politikom. Aleksanadar Vučić je na neki način i malo ponizio Anu Brnabić, jer joj je u suštini rekao – ti ćeš biti predsednik Vlade, ali nećeš raditi posao koji radi premijer, već ćeš raditi ono što ti ja kažem, a to će u suštini biti ekonomija i IT sektor“, smatra novinar Vremena Radmilo Marković.

Iako je predsednik Srbije mandatarku oslodobio političkih pitanja, teret koji ulaskom u Nemanjiju 11 preuzima i dalje nije mali.

Ekonomisti poručuju da u kabinetu premijera Anu Brnabić čekaju brojni ekonomski izazovi. Od toga kako da poveća nivo investicija da bi privredni rast bio brži, do toga kako da smanji javni dug Srbije i budžetski deficit drži po d kontrolom. Očekuju da Ana Brnabić nastavi posao koji je počela kao ministarka državne uprave a to je reforma javne administracije, kao i da počne ono što političari u Vladi pre nje nisu reformu javnih preduzeća.

A to bez političke podrške, neće biti moguće, uveren je profesor FEFA Mihajlo Crnobrnja.

N1: Je l očekujete da neko ko nije parzijski kadar to pitanje reši?

„Ja milim da mora da pokuša da reši i da joj to što nije partijski kadar daje snagu. Ja mislim da će tu morati naše rukovodstvo da radi kao rukovodstvo, a ne kao predsednik, premijer, zamenik premijera, dakle svi zajedno, jer to je očigledno jedna od naših rak rana“, rekao je Crnobrnja.

Podelu odgovornosti profesor Crnobrnja očekuje i u spoljnoj politici. Bez obzira na stvarnu moć i odgovornost u spoljnoj politici, pisac Muharem Bazdulj veruje da će dolazak Ane Brnabić na čelo Vlade Srbije imati snažnu simboličku poruku.

„Više je signal u toj jeli večnoj klackalici Srbije izmedju Istoka i Zapada da će ona biti više prozapadna nego proistočna, makar na tom nivou izgleda pre nego da je izabram Dačić“, kaže pisac Muharem Bazdulj.

Anlitičari veruju da će Zapad od budućeg premijera očekivati i odlučniju borbu protiv korupcije i jačanje slobode medija i nezavisnosti sudstva.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here