Home Izbori SPS, SNS, SPO pozdravili izbor Brnabić, ali ne i Palma

SPS, SNS, SPO pozdravili izbor Brnabić, ali ne i Palma

115
0
Dragan Marković Palma - Srbija izbori
Foto: N1

Lider socijalista Ivica Dačić i njegov stranački kolega Branko Ružić pozdravili su odluku Aleksandra Vučića da mandatarka za sastav nove Vlade bude Ana Brnabić. Vučićevom odlukom zadovoljni su i u njegovoj Srpskoj naprednoj stranci. U vladajućoj koaliciji ipak ima i neko ko nije zadovoljan – predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Lider socijalista Ivica Dačić i njegov stranački kolega Branko Ružić pozdravili su odluku Aleksandra Vučića da mandatarka za sastav nove Vlade bude Ana Brnabić. Vučićevom odlukom zadovoljni su i u njegovoj Srpskoj naprednoj stranci. U vladajućoj koaliciji ipak ima i neko ko nije zadovoljan – predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da poštuje Vučićevu odluku da Ana Brnabić bude premijerka, ali poručuje i da SPS očekuje veće učešće u vlasti u Srbiji.

„Ja sam uvek govorio da nam je cilj veće i značajnije učešće moje partije i partije Jedinstvena Srbije Dragana Markovića u vlasti u Srbiji i perspektiva naše dugoročene saradnje sa SNS-om i Aleksnadarom Vučićem“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu posle Junskog susreta menadžera.

On je rekao da SPS očekuje da dobije „neko ministarsko mesto više“. „Nije važna moja funkcija, već veći uticaj cele moje partije“, rekao je Dačić.

Upitan da li će u novoj vladi biti mesta za potpredsednika SPS Branka Ružića i da li bi on to voleo, Dačić je rekao da još uvek nisu razgovarali o imenima.

A upravo je Ružić u pisanoj izjavi ocenio da Vučiće izbor za novog mandatara predstavlja duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.

Ružić je u pisanoj izjavi naveo da taj potez pokazuje pre svega viziju, širokogrudost i prepoznavanje želje onih koji su vlasni da nose suverenitet ove zemlje, a to su građani i građanke Srbije.


„Takođe, ovo je i epilog velike i zajedničke pobede SNS i SPS, dvojice predsednika Vučića i Dačića, i armije birača koji su dali jasnu poruku da žele politički stabilnu, ekonomski razvijenu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu i Srbiju evropskih vrednosti“, rekao je Ružić.

On je rekao da je uveren da će Vlada Srbije pod dirigentskom palicom premijerke Brnabić nastaviti da se na uspešan način hvata u koštac sa svim izazovima na spoljnopolitičkom, unutrašnjepolitičkom, ekonomskom i socijalnom planu koji stoje pred Srbijom.

„SPS će svoju državotvornost pokazati i dokazati kroz još predaniji i posvećeniji rad ministara koji će se naći u kabinetu Ane Brnabić“, naveo je Ružić.

Vučić je ranije danas najavio da će SPS imati značajnu ulogu u narednoj Vladi, za koju je kazao da će verovatno imati jedno ili dva ministarstva više.

Mihajlović: Izbor Ane Brnabić u najboljem interesu Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je, povodom odluke da je novi mandatar Ana Brnabić, da je ta odluka u najboljem interesu Srbije.

„Smatram da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić doneta u najboljem interesu naše zemlje i njenih građana i nakon pažljivog sagledavanja svih okolnosti u kojima se nalazimo“, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da očekuje da će Ana Brnabić dobiti ubedljivu podršku poslanika u parlamentu i da će biti vođa tima koji će Srbiju i dalje da vodi ka Evropskoj uniji.

„Uverena sam da će novi mandatar uz podršku članova Vlade, ali i predsednika Srbije, nastaviti da vodi zemlju putem saradnje sa regionom, Evropom i čitavim svetom“, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je kazala da očekuje da će novi mandatar voditi Srbiju putem daljeg ekonomskog razvoja, ulaganja u infrastrukturu i nastavka započetih reformi u svim oblastima društva.

SPO: Srbija će nastaviti put evropskih integracija
Srpski pokret obnove pozdravio je odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić.

SPO u saopštenju ističe da je njen izbor jasan pokazatelj da će Srbija nastaviti put evropskih integracija i da je odlučna u sprovođenju reformi.

Ovakav izbor je još jedan korak u stvaranju moderne Srbije, ocenio je SPO.

Dragan Marković Palma: Ana Brnabić nije moj premijer

U vladajućoj koaliciji, međutim, ima onih i koji su nezadovoljni Vučićevom odlukom. Tako je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da Ana Brnabić nije njegov premijer.

„Samo jedna rečenica. Ana Brnabić nije moj premijer“, rekao je kratko Marković za agenciju Beta.

Marković je ranije rekao da JS neće glasati za premijera i Vladu na čijem je čelu osoba koja nije domaćin, nema dece, međunarodnu popularnost i kontakte.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here