Home Izbori Baljak: Kult ličnosti lidera kakav nije ni u Severnoj Koreji

Baljak: Kult ličnosti lidera kakav nije ni u Severnoj Koreji

159
0
Janko Baljak - Srbija izbori
Foto: N1

Reditelj Janko Baljak rekao je da o Ani Brnabić kao stručnjaku misli sve najbolje, ali da svako ko prihvati funkciju u ovoj konstalaciji vlasti saučesnik je u „zločinačkom poduhvatu vlasti“.

„Brnabić je bez sumnje kvalitetna, obrazovana, energična osoba, koja se dokazala u karijeri… ali ova vlast i period istorije ostaće zapamćen kao jeziva totalitarna priča i svako ko učestvuje u njoj diskredituje ono što je uradio u karijeri, i to će se desiti i sa Brnabić“, rekao je Baljak gostujući u Novom danu.

Ne vidim način da ona može šansu da iskoristi i da je to sa Vučićevim sklopom ličnosti i manirom vlasti moguće, zato mi je i žao što će ta žena biti iskorišćena, upropaštena i od toga neće biti ništa.
Vučić ima manir da troši ljude, naročito to radi sa ljudima koji nisu iz SNS, kaže on i dodaje da je ovim izborom on pokazao članovima stranke šta misli o njihovim stručnostima i kvalifikacijama.

„Ona neće imati slobodu odlučivanja, ako pokuša da se suprostavi, završiće se raspuštanjem vlade i raspisivanjem izbora, zato je i još gore što je prihvatila jer je jasno da će biti marioneta. A mogla da vidi kako sistem funckoniše, i nije morala to da prihvati“, kazao je.

To što je prihvatila da bude premijer u Vučućevoj vladi, dodaje, ne služi joj na čast i cela priča će se završiti kao i sa svim ekspertima u vlasti koji su potrošeni i bačeni.

Baljak smatra da je „ružno“ da se nečije seksualno opredeljenje, koje je privatna stvar, grubo zloupotrebljava kao u ovom slučaju. On je ocenio i da se pre svega to čini za inostranu publiku „kako bi Vučić pridobio poene jer imamo gej premijerku“.

„Sve što Vučić radi je šminka i fasada, iza je potpuno autoritarna vlast i njegova lična diktatura“, kazao je i dodao da je predsednik to jasno pokazao i u jučerašnjem obraćanju novinarima.

Činjenica da je žena izabrana za mandatara sa sastav vlade je „irelevantna“ i čist marketing, kaže Baljak. „Od toga su napravili kao da je to neko svetsko čudo, žene su bile premijeri i u bivšoj Jugoslaviji, Milka Planinc, i u afričkim zemljama… Napravili smo nepotrebni cirkus. Možda je to lep gest i čin, ali to je obična šminka i fasada i ne vidim dublju suštinu“, rekao je.

Za napade na novinare tokom zakletve neće niko odgovarati
Govoreći o konferenciji za novinare na kojoj se Vučić juče obratio, Vučić je jedan posto vremena posvetio izboru nove premijerke, a ostatak vremena u obračunavanju sa izdajnicima i neistomišljenicima. Kritikovao je predsednika i zbog toga što je novinare, napadnute u danu njegove zakletve, optužio da su zapravo bili provokatori.

„Neverovatno je šta je sve juče izgovorio, i pored svih objavljenih slika napada, novinare optužuje da su bili provokatori i da su sa pravom udaljeni sa skupa, opravdava batinaše u dugačkom agresivnom monologu, kakve uvek vodi na konferencijama za novinare“, rekao je.

Baljak je ocenio da je nedopustivo to što je zloupotrebio privatne fotografije građana.

Miloševićevo vreme sada deluje kao oaza demokratskog društva, i za medije i za građane.
„Mahao je privatnim fotografijama gradjana, mahao je slikama nekih ljudi, zloupotrebio je čoveka koji glumi u nekoj predstavi pijanca, i predstavio ga kao čoveka sa flašom, učesnika protesta, to je nedopustivo, neetički i skandal bez presedana“, rekao je.

Baljak je naveo i da ne verujem da će za napade na novinare iko odgovarati. „Niko nije do sada odgovarao ni za Savamalu ni posle godinu dana, Vučić samo kupuje vreme, to je njegov manir, odugovlačenje, produženje rokova, uskoro će i taj događaj prekriti neki drugi“, kazao je.

Baljak je rekao i da bi pitanja bila manje „slugeranska i šlihtajuća“ čak i da je konferenciju držao Tito, a da je harmoniju pokvarilo samo par kolega.

Govoreći o jučerašnjoj poseti iznenađenja omladinaca SNS kabinetu predsednika Srbije, Baljak je
rekao da je to „neverovatan hepening“ i da takve vrste uspostavljanja kulta ličnosti nema ni u Severnoj Koreji.

Fontana: Nedostatak bilo kakvog ukusa ove vlasti
Fontana na Slaviji izaziva buru u javnosti jer je vrlo plastičan i eksplicitan primer nedostatka bilo kakvog ukusa ove vlasti, ne samo na gradskom nivou, nego svim, i da prirodu grada koji ima dinamiku i tradiciju urušava svojim kič performansima, kao što je i novogodišnja rasveta, koja traje pola godine.

„Tako i ova fontana koja je daleko od deset najlepsih u Evropi. Ta fontana ne samo što peva, nego je i šarena i zimi greje, to su sve elementi kiča, što građanima Beograda koji drže do tradicije grada bode oči i zato se bune toliko“, kazao ja Baljak.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here