Home Saopštenja Kako mediji mogu da sruše aktuelni režim?

Kako mediji mogu da sruše aktuelni režim?

134
0
Dosta je bilo - Srbija izbori
Foto: B92

Pisali smo nebrojano puta da se ova vlast održava zahvaljujući nezapamćenoj kontroli i zloupotrebi medija. Izmenama medijskih zakona 2014. godine planirano je da država u potpunosti izađe iz medija, međutim, medije su masovno “preuzeli” ljudi koji su u sprezi s aktuelnim režimom.

Savet za borbu protiv korupcije je pre dve godine objavio izveštaj o vlasničkoj strukturi medija u kome su navedeni glavni problemi u medijima poput netransparentnog medijskog vlasništva, ekonomski uticaj kroz budžet i indirektne oblike finansiranja medija javnim novcem, tabloidizacija, cenzura i autocenzura. Ovaj izveštaj ukazao je kako se vrše zloupotrebe.

U većini medija postoji politička sprega vlasnika i urednika sa političkim strankama čime se izgubila osnovna funkcija medija – informisanje građana. Umesto toga, mediji pod kontrolom aktuelnog režima služe za političke obračune s političkim protivnicima pri čemu se služe izmišljanjem najprostačkijih afera koje su odavno prešle sve granice dobrog ukusa, tako da danas živimo u najzagađenijem medijskom prostoru ‘’u novijoj srpskoj istoriji’’.

Već pola decenije valjamo se u medijskom blatu kome se ne nazire kraj. Zaposleni u medijima svedeni su na poslušnike koji su sva pravila struke i osnovnu etiku ostavili ispred ulaza u te “medijske hramove” laži i prostakluka. Zaposleni u blatoidima često se pravdaju da nemaju izbora. Međutim, izbor uvek postoji. Upravo su novinari oni koji imaju moć da sruše ovaj režim i taj proces će početi kad odbiju da budu ponizne sluge bilo kome, osim sopstvenoj savesti i profesionalnim medijskim standardima. Novinari bi morali i trebalo bi da neprestano nadgledaju vlast ukazujući bez straha na svakodnevne mahinacije, zloupotrebe, greške i nepočinstva aktuelnog režima. Suština novinarskog posla je – istinito, pravoverno i objektivno informisanje građana. Unutar struke novinari bi trebalo da se jasno ograde od onih koji krše medijske zakone, a pogotovo se oglušuju na Etički kodeks novinara Srbije. Ovaj dokument propisuje osnovna etička, profesionalna ponašanja novinara koja pružaju osnovu za zdrav medijski prostor.

Promena u medijima mora početi od samih novinara koji će osuđivati neetična postupanja svojih kolega, koji će odbiti da budu stavljeni u isti koš s onima koji koji prave smeće od medija. Očigledno je da se koriste nedostaci u postojećim medijskim zakonima čiju je izmenu Pokret Dosta je bilo pripremio, a da tela poput Saveta za štampu nemaju ovlašćenja za drastične kazne kojima bi kaznili blatoide.

Zbog toga, odvajanje i ograđivanje od ovih drugih mora krenuti unutar medijske struke. Možda naša ideja zvuči previše idealistička, ali to je put kojim mediji moraju proći da bi zaista uvideli da imaju moć da samo profesionalnim postupanjima i beskompromisnim poštovanjem Ustavom zagarantovanog prava građana na informisanost, mogu da ogole šaradu aktuelnog režima. Materijala i inspiracije za takav posao, ova vlast im pruža svakodnevno.

Dr Ana Stevanović
narodna poslanica Pokreta „Dosta je bilo“

Preuzeto sa: www.dostajebilo.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here