Home Izbori Preradović: Srbi na Kosovu nemaju luksuz bojkota izbora

Preradović: Srbi na Kosovu nemaju luksuz bojkota izbora

122
0
Zoran Preradović - Srbija izbori
Foto: N1

Iako na Kosovu vlada klima konstantnog straha i ne postoje uslovi za održavanje fer izbora, Srbi nemaju luksuz da bojkotuju izbore jer su pritisnuti od Beograda da na njih izađu, ocenio je u Novom danu urednik spoljne politike u NIN-u Zoran Preradović.

Iako na Kosovu vlada klima konstantnog straha i ne postoje uslovi za održavanje fer izbora, Srbi nemaju luksuz da bojkotuju izbore jer su pritisnuti od Beograda da na njih izađu, ocenio je u Novom danu urednik spoljne politike u NIN-u Zoran Preradović.

Preradović kaže da iz Prištine dolaze tonovi koji mogu da budu uznemiravajući po Srbe i dodaje da ni Beograd nije imao previše razumevanja za situaciju na Kosovu.

„Stvar se svodi na to hoće li prištinski parlament imati većinu sa ta četiri poslanika za formiranje vojske Kosova. S druge strane, vlada u Prištini nikako da se izbori sa tom Zajednicom srpskih opština“, ističe Preradović.

Prema njegovom mišljenju problematična može da pobeda Ramuša Haradinaja i njegov dolazak na mesto premijera.

„Ne mogu da zamislim kako bi izgledali ti pregovori u Briselu ako se sretnu Ramuš Haradinaj i Aleksandar Vučić. To bi moglo da bude neprijatno i za jednu i za drugu stranu, a i za Evropsku uniju“, rekao je gost Novog dana.

Na konstataciju da je u početku bio neprijatan i susret sa Tačijem, on odgovara da je Haradinaj, ipak, „malkice tvrđa varijanta“.

Upitan da li postoje uslovi za fer izbore na Kosovu, on kaže da se niokakvim fer uslovima ne može govoriti.

„Imate klimu konstantnog straha, tako da ne vidim da ti izbori mogu da budu regularni. Ali mi smo i ovde imali izbore koji nisu regularni, ali su se održali i legitimni su. Mislim da Srbi dole nemaju taj luksuz da bojkotuju izbore, jer su pritisnuti od Beograda“, ocenjuje Preradović.

Komentarišući smenu troje članova pregovaračkog tima sa Evropskom unijom, uz obrazloženje koje se poziva na njihovu stručnost, gost Novog dana kaže da su te smene „verovatno na talasu zbog kojeg je smenjen i nuklearni fizičar, a na njegovo mesto postavljena Maja Gojković“.

„Te su stvari potpuno apsurdne, hajde da vidimo ko će da ih zameni. Neke od tih ljudi poznajem lično. Reč je o jednoj partokratskoj odluci, ali bože moj, mi živimo u partokratskoj državi. Ne možete biti ni vlasnik tezge na pijaci bez članske karte SNS“, objašnjava Preradović.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here