Home Izbori Živković: Opozicija razgovara „ko će pored koga da stoji“

Živković: Opozicija razgovara „ko će pored koga da stoji“

123
0
Zoran Živković - Srbija izbori
Foto: Srbija izbori / Dušan Jauković

Predsednik Nove stranke Zoran Živković spreman je da sarađuje sa strankama opozicije u kreiranju standarda i ciljeva zajedničke borbe na nekim budućim izborima, ali je rekao da, ako će razgovori da se vode oko toga „ko pored koga može da stoji“, on u tome neće da učestvuje.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković spreman je da sarađuje sa strankama opozicije u kreiranju standarda i ciljeva zajedničke borbe na nekim budućim izborima, ali je rekao da, ako će razgovori da se vode oko toga „ko pored koga može da stoji“, on u tome neće da učestvuje.

Živković je, gostujući u Novom danu na N1 rekao da može da razgovara „s ljudima koji žele da se bore protiv onih koji su rušili u Savamali, koji su učestvovali u aferi helikopter, koji su odgovorni za to što se deci lečenje u inostranstvu plaća SMS-ovima“, ali da „ako treba da pričamo o tome da li možemo da stojimo jedan pored drugog“, za njega je ta priča besmislena.

Predsednik Nove stranke rekao je da nije želeo da učestvuje u protestima dela opozicije u Beogradu krajem maja, na dan inauguracije Aleksandra Vučića, ali da su se on i članovi njegove stranke pridružili protestu pokreta Protiv diktature, koji se održao u prepodnevnim satima i tokom kojeg je došlo do incidenta sa policijom.

„Saša Janković me je zvao na skup u 18 sati. Ja sam rekao da treba da se okupimo u 10 sati, a ne popodne. I videli smo koji je skup bio značajniji, na naš i protest Protiv diktature poslali su policajce i kordone, a na protest u 18 sati je bilo policajaca kao za Radost Evrope“, rekao je Živković.

Živković ne prihvata Aleksandra Vučić za novog predsednika Srbije, jer Nova stranka još uvek nije dobila odgovor na tužbu koju je podnela Upravnom sudu a vezano za navodnu izbornu krađu i nepravilnosti na predsedničkim izborima.

„Realnost je takva da u pravnom smislu on još nije predsednik Srbije. Srbija koja misli na svoju budućnost, čeka odluku suda“, rekao je Živković.

Aleksandar Vučić još uvek nije predsednik Srbije, dok sud ne odluči, izjavio je Živković
Govoreći o svom odnosu sa kandidatom kojeg je podržao na predsedničkim izborima Sašu Jankovića, Živković je rekao da je to bila prava odluka. O tome da opozicija nije mogla da se dogovori oko zajedničkog kandidata na tim izborima, predsednik Nove stranke kaže da „ni u jednoj zemlji nemate samo dva kandidata na predsedničkim izborima“.

„Moja stranka je podržala kandidata koji je osvojio najviše glasova od opozicionih kandidata, što znači da smo dobro izabrali i procenili“, rekao je.

Živković je rekao da od kad stranka postoji nisu „šurovali sa vlašću niti radili bilo šta da podilaze ovoj vlasti“ i da od onih sa kojima će sarađivati, očekuje da takođe ne prave kompromise.

Kako ističe, nije učestvovao u formiranju pokreta Saše Jankovića. „Prema primarnoj ideji, članovi pokreta mogu biti fizička lica, nema mesta za političke stranke i ja to poštujem“, rekao je Živković.

Na pitanje da li se čini da Janković pravi distancu od političkih partija, Živković je rekao da „nije analitičar i da se ne bavi razmišljanjima drugih ljudi“.

„Nisam analitičar i ne bavim se razmišljanjima drugih ljudi. Očekujem od svih da ako žele da se ozbiljno bave politikom, da rade aktivno…Dao sam puno predloga, očekujem odgovore na te predloge i od Jankovića i drugih članova opozicije“, rekao je Živković gostujući u Novom danu.

Živković kaže i da opozicija nije tema ni u jednoj državi, niti opozicija može da bude kriva za bilo šta loše što se dešava u jednoj zemlji, ali da treba da se aktivno uključi u borbu protiv vlasti.

„Ja sam pre mesec dana počeo da govorim da su nebitni međusobni odnosi. Ne može da se pravi neka opšta opozicija. Ja ne vidim šta bih ja mogao da radim sa izvornim nacionalistima, koji su zapravo iskomprimitovali patroiotizam, niti sa ovim novonastalim nacionalistima. Ja hoću da radim s ljudima koji su do sada pokazali da znaju šta rade, da mogu to da rade i da imaju hrabrosti to da rade“, rekao je Živković.

Bratislav Gašić je deo mehanizma pritiska vlasti
Nova stranka je uputila pismo domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom izbora Bratislava Gačića na mesto šefa BIA.

„To je pre svega upućeno domaćoj javnosti a obaveštena je međunarodna javnost. Jer ovo je prvi put u istoriji da stavite člana Predsedništva jedne stranke na čelo šefa tajne policije, ni Tito to nije radio. Uvek je neko iz bezbednosnog sektora bio na čelu. Ovde imate čoveka kojeg biju ovakvi ili onakvi glasovi, da ne ulazim u to, ali definitivno se radi o čoveku koji nema pojma o poslu kojim treba da se bavi i definitivno je deo političkog mehanizma pritiska i zloupotrebe te službe“, ocenio je Živković.

On smatra da je i proslava Dana policije u Nišu i defile, koji kako je rekao „navodno oduševljava građane“, po njemu „sredstvo za unošenje straha i pretnja slobodama građana“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here