Home Gradski izbori Opozicija jača, prvi ispit na izborima u Beogradu

Opozicija jača, prvi ispit na izborima u Beogradu

184
0
Sanda Rašković Ivić - Srbija izbori
Foto: N1

Jedinstvo opozicije u Srbiji će tek da se gradi, počelo je skorašnjim okupljanjima lidera na protestima, a prvi ispit zrelosti imaće na izborima u Beogradu, gde bi opozicija trebalo da izađe sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika, ocenile su poslanice u republičkom parlamentu Nataša Vučković i Sanda Rašković Ivić.


Jedinstvo opozicije u Srbiji će tek da se gradi, počelo je skorašnjim okupljanjima lidera na protestima, a prvi ispit zrelosti imaće na izborima u Beogradu, gde bi opozicija trebalo da izađe sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika, ocenile su poslanice u republičkom parlamentu Nataša Vučković i Sanda Rašković Ivić.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Nataša Vučković rekla je, gostujući u Novom danu na N1, da se ta stranka uvek zalagala za zajedničke nastupe opozicije. „Prvi smo podržali Sašu Jankovića na poslednjim predsedničkim izborima, čime smo pokazali dobru volju i da smo uvek spremni za razgovore i dogovore. Za nas je bitno da živimo u slobodnoj a ne partijskoj državi u kojoj živimo sada“, rekla je Vučković.

Predsednica poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić kazala je da će svaka od partija u opoziciji u budućnosti morati da se odrekne i odstupi malo od svoje čiste ideologije koje zastupa, kako bi došlo do zajedničkih dogovora. „Pogledajte SNS i njenu koaliciju, sa svim tim različitim ideologijama. Svi su oni zajedno jer su se svi savili oko jedne stvari, a to je vlast i moć“, rekla je i dodala da opozicija ne želi da se „savija oko vlasti i moći“ nego oko vladavine prava i slobode.

„Od današnjeg dana gradićemo jedinstvo. Kasnimo, ali bolje ikad nego nikad“, rekla je Rašković Ivić.

Vučković je rekla da su predstavnici opozicije svesni grešaka iz prošlosti, kada recimo, na predsrdničkim izborima nisu mogli da se dogovore o zajedničkom kandidatu, ali da će na beogradskim izborima pokušati da se dogovore oko zajedničkih kandidata i liste.

„Da je bila veća podrška Saši Jankoviću i da nije bilo drugih kandidata opozicije, drugačiji bi bili rezultati predsedničkih izbora…Sada imamo beogradske izbore i moramo da budemo svesni da bi veliki broj kandidata samo ‘ulio u levak’ glasove kandidatu SNS“, rekla je Vučković.

Sanda Rašković Ivić se složila sa onim što je rekla poslanica Vučković ali je naglasila da opozicija treba da ide „korak dalje“ i da na beogradske izbore „nađu ime i prezime kandidata za gradonačelnika Beograda i njegov tim“, kako bi građani znali tačno za koga glasaju.

Rašković Ivić
„Opozicija na žalost uvek kasni i prilično je neorganizovana, ali mislim da smo lekciju naučili, da ćemo se dobro organizovati i iznenaditi suprotnu stranu“
Građani hoće da imaju državu u kojoj se odluke donose na osnovu kompetencije, a ne prema partijskim interesima i knjižicama, rekla je Vučković.

„Mi danas demokratiju doživljavamo kao banalan izbor, a vidimo da nije baš tako, svi se pozivaju na demokratiju…Moramo mi jos da šetamo“, rekla je i dodala da opozicija osim toga što treba da kaže protiv čega je, mora da konkretno kaže i za šta se zalaže i mora na tome zajedno da radi, a to je moderna, uređena, demokratska država.

SNS kaže da je za Evropsku uniju a ne radi nista na tom planu. Mi otvaramo neka poglavlja, ali poglavlja 23. i 24. su vrlo kritične tačke, rekla je Vučković.

Sanda Račković Ivić kazala je i da Vučić nema ozbiljnog konkretnog rivala među opozicijom, budući da je „on učinio sve da razdrobi opoziciju“, a kao primer je navela Demokratsku stranku. „Uopšte doći na ideju da drobite i uništavate neku stranku je antidemokratsko delovanje“, rekla je.

„I gledam u nekim medijima kako se opet sprema neki atentat na Vučića. Kad god se opozicija malo konsoliduje, počinje priča o vanrednom stanju, ugroženosti Vučića“, kazala je Rašković Ivić gostujući na N1.

Opozicija neće razgovarati s Vučićem o Kosovu
Govoreći o pozivu na razgovore o Kosovu, Sanda Rašković Ivić je rekla da „stiže kasno“.

„Vučić je toliko zabrazdio s Kosovom. On je već predao Kosovo, potpisivanjem Briselskog sporazuma. Njegovu poruku sam razumela na sledeći način: ukoliko želi da ostane na vlasti a ima podršku međunarodne zajednice, treba mu podeljena odgovornost..S druge strane, njegovo ponašanje je predstava za narod, gluma demokratije, u čemu je on fenomenalan“, rekla je.

Nataša Vučković smatra da o svim ključnim pitanjima mora da se razgovara, i to postoji u svim modernim državama, ali da poziv na razgovore o Kosovu stiže kasno. „Razgovori o ključnim pitanjima mora da postoje. Međutim, nemoj zvati sada kad moraš da podeliš odgovornost“, ocenila je Vučković.

Konsultacije o novom mandataru, Sanda Rašković Ivić je ocenila kao „predstavu za narod“. „Neka Vučić i društvo razgovaraju sami sa sobom“, rekla je.

Nataša Vučković je rekla da DS ne zanimaju konsultacije o mandataru, već ta stranka želi da ima „politički dijalog u parlamentu“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here