Home Izbori Umesto jedinstva, prepucavanje srpskih lista na Kosovu

Umesto jedinstva, prepucavanje srpskih lista na Kosovu

174
0
Kosovski parlament - Srbija izbori
Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Još nešto manje od dve nedelje ostalo je do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Među Srbima i dalje nema dogovora o izlasku na izbore na zajedničkoj listi – naprotiv, stiče se utisak da je fokus kampanje šest srpskih lista međusobno prepucavanje i optuživanje.

Još nešto manje od dve nedelje ostalo je do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu. Među Srbima i dalje nema dogovora o izlasku na izbore na zajedničkoj listi – naprotiv, stiče se utisak da je fokus kampanje šest srpskih lista međusobno prepucavanje i optuživanje.

Goran Marinkovic, kandidat Samostalne liberalne stranke za poslanika na kosovskim izborima, privremeno je suspendovan sa radnog mesta u Elektroprovredi Srbije, sa obrazloženjem da je politički angažovan. Rešenje o suspenziji došlo je nakon što Marinković nije prihvatio predlog direktora da povuče kandidaturu za poslanika na listi SLS.

„Političkim svojim delovanjem nisam nikada imao problem sa bilo kojim od rukovodstva do 22. maja 2017. godine, kada sam dobio telefonski poziv od svojih direktora Dojčina Kostića i Zvonka Mitrovića da se javim u službene prostorije firme. Onda sam ja otišao kod njih, gde su oni dobronamerno meni dali da biram, kako su rekli, ili da se povučem sa liste SLS do 23. maja u 12 sati, ili će oni da mi daju otkaz. Ja sam rekao da neću nikako da se povlačim sa liste, iz razloga što smatram da ničim nisam povredio ni ljudsko ni bilo koje pravo čoveka“, kaže Goran Marinković iz Samostalne liberalne stranke.

Prepucavanja i međuoptužbe između Srpske liste i drugih predstavnika srpske zajednice na Kosovu počele su mnogo ranije. Srpska lista je, na primer, optužila, kako kaže, „štetocinski rad klana Jablanović-Slobodan Petrović na razbijanju srpskog jedinstva na Kosovu“. Na drugoj strani, bivši ministar za povratak Aleksandar Jablanović optužio je Srpsku listu za razgovore o formiranju Vojske Kosova.

„Postoji samo jedna Srpska lista, sve ostale su trgovačke kalkulacije i trgovački pokušaji da se nešto lično profitira kroz to da dobijete nekoliko poslanika u skupštini. Srpska lista će odbraniti srpske interese na Kosovu, kao što je to radila i ranije i neće dozvoliti da bilo ko trguje srpskim poslanicima“, rekao je Branimir Stojanović, Srpska lista.

Predsednik Progresivne demokratske stranke, Nenad Rašić, kaže da im do sada niko nije ponudio ujedinjenje političkih snaga. Izjave Srpske liste da samo oni predstavljaju interese Srba na Kosovu, prema njemu mogu izazvati samo podelu.

„Ako i ne zovete i objavljujete svoju listu bez bilo kojih konsultacija ili razgovora sa drugima, onda naravno da faktički favorizujete jednu grupaciju ljudi, dok ostalih pet grupacija smatrate ili za nepodobne ili za nebitne ili ih omalovažavate ili marginalizujete. To u ovom momentu kod nas, mislim da nije verodostojno, nije u skladu sa dešavanjima na terenu“, smatra Nenad Rašić iz Progresivne demokratske stranke.

Bolji poznavaoci prilika u srpskom bloku na Kosovu tvrde da je do podele među srpskim političarima došlo linijom koja razdvaja one koji su za bespogovornu lojalnost Beogradu i onih koji misle da Srbi moraju imati svoje autentične stavove. Na osnovu ovog, oni tvrde da se sa pouzdanošću može tvrditi koja će strana prevagnuti – ona koja uživa podršku Beograda.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here