Home U fokusu Izborna trka na Kosovu – Srbi razjedinjeni u šest kolona

Izborna trka na Kosovu – Srbi razjedinjeni u šest kolona

95
0
Kosovo parlament - Srbija izbori
Foto: indeksonline.net

Na Kosovu i Metohiji istekao je rok za predaju lista za parlamentarne izbore 11. juna. Pred biračima je kratka kampanja i izbor između 26 koalicija, stranaka i grupa građana. Srbi ne nastupaju sa jedinstvenom listom, kao prošli put, već sa pet stranaka i jednom koalicijom.

Na Kosovu i Metohiji istekao je rok za predaju lista za parlamentarne izbore 11. juna. Pred biračima je kratka kampanja i izbor između 26 koalicija, stranaka i grupa građana. Srbi ne nastupaju sa jedinstvenom listom, kao prošli put, već sa pet stranaka i jednom koalicijom.

Trka za mesto premijera i 120 poslaničkih mandata u kosovskoj skupštini je počela. Albanci su se podelili u dva koaliciona bloka.

S jedne strane je Ramuš Haradinaj u koaliciji sa Fatmirom Ljimajem, Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljim. S druge strane su bivši premijer Isa Mustafa, Bedžet Pacoli i Mimoza Kusari. U Pokretu Samoopredeljenje odlučili su da nastupe samostalno.

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Oliver Ivanović sumnja da će Haradinaju biti poveren mandat premijera, iako se on u medijima najčešće pominje kao budući prvi čovek kosovske vlade, ali veruje da bi on na toj funkciji morao da nastavi dijalog sa beogradskim vlastima.

„Na Kosovu predstavnici političkih partija nemaju luksuz da kažu da hoce ili neće, to ne zavisi od njih, dobiju stav ambasade SAD ili kancelarije EU i to je ono što ih obavezuje. Ne mogu oni tu nešto da prenebegnu, to se ne radi kod nas“, smatra Oliver Ivanović.

Ivanović kaže da njegova inicijativa neče učestvovati na izborima, jer smatra da to što srpske partije ne istupaju zajedno, govori o velikoj neslozi među Srbima.

Srbi na Kosovu u borbu za 10 poslaničkih mandata, koliko im pripada, ulaze sa pet stranaka: Srpska lista, Progresivna demokratska stranka, Samostalna liberlana stranka, Srpski patriotski savez, Napredna snaga Kosova i jednom koalicijom.

Beogradske vlasti podržale su samo kandidate Srpske liste, dok ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da će Srbija zauzeti svoj stav, ako Haradinaj bude novi kosovski premijer, ne precizirajući šta će biti učinjeno. Vulin dodaje i da priča o „Velikoj Albaniji“ nije završena.

„Moramo da shvatimo ovo ozbiljno. Velika Albanija se pravi na prostoru Makedonije, Srbije, Crne Gore i Grčke i na sve ove države će, logično, uticati“, poručuje Vulin.

Kosovski advokat i savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija Azem Vlasi negira želju za „Velikom Albanijom“, ali tvrdi da Beograd još nije odustao od ideje o „Velikoj Srbiji“. Vlasi kaže i da je sada u Srbiji – sve kao u vreme Miloševića.

„Na isti način se stvara lider, na istim talasnim dužinama su mediji. Pokušaj da se na svakog drugog prebaci krivica, izjednačiti krivicu za one ratove sa svima i reći drugi su krivi ništa Srbija nije kriva“, kaže Vlasi.

Dok se ceo izborni proces ne završi i na Kosovu ne formira nova vlast, pitanja kao što su dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, formiranje vojske i sudski procesi pred Specijalnim sudom, ostaju na čekanju.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here