Home Izbori Opozicija neodlučna – jedni za bojkot, drugi za grupisanje

Opozicija neodlučna – jedni za bojkot, drugi za grupisanje

129
0
Tamara Tripić - Srbija izbori
Foto: N1

Novi vanredni parlamentarni izbori ponovo su tema i to tek mesec i po dana nakon što su završeni izbori za šefa države. Vladajuća srpska napredna stranka niti demantuje niti potvrđuje navode da će se birati novi sastav Skupštine, ali poručuje da su i na taj scenario spremni. U opoziciji – jedni bi da izbore bojkotuju, drugi da se ujedinjuju.

„Sve je moguće“ – poručili su iz SNS-a na temu vanrednih parlamentarnih izbora i time ostavili javnosti i opoziciji da nagađa: hoće li se birati novi sastav parlamenta. Opozicija je nedvosmislena i jedinstvena: sve bliži beogradski izbori su uzrok, a vanredni parlamentarni posledica.

„Vanredni parlamentarni izbori su u Srbiji postali redovni. Mi praktično svake godine imamo vanredne parlamentarne, kao što imamo i vanredne konferencije za štampu svaki dan, tako da je to vrlo teško razlikovati šta je vanredno, a šta rednovno, ali sigurno nije normalno. Mislim da su parlamentarni izvesni, pre svega zato što Vučić kao jedna dokazana politička kukavica nema hrabrosti da na beogradske izbore izađe, koja bi bila ostvarena i kroz parlamentarne paralelne“, smatra predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Spremnost SNS na izbore za DS odraz je straha i političke nestabilnosti u celoj zemlji. Demokrate se, ipak, novom testu za vladajuću partiju raduju, jer su uverene da naprednjaci gube izbore.

„Vrlo je jasno da Aleksandar Vučić mora da posegne za parlamentarnim izborima, jer mu je jasno da gubi izbore u Beogradu i on će te izbore izgubiti, on nema rezultate u Beogradu, nema ljude, nema tim. Naš zajedniči društveni interes je da državu vratimo u normalne demoktratske tokove, da nas to okupi i da zajedno nastupimo na beogradskim izborima“, kaže potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić.

Ne iznenađuju vesti o još jednim izborima, SNS zemlju neprekidno drži u v.d. stanju, kaže za N1 poslanica Pokreta Dveri, Marija Janjušević. Opozicione stranke pozvaće – kaže – na bojkot.

„Mi ćemo svakako pre svega razgovarati sa kompletnom opozicijom, o stanju kojem zapravo idemo na izbore. Jer smatramo da trenutno u Srbiji nije moguće održati fer i korektne izbore. Zapravo, bojkot je jedino rešenje“, navodi narodna poslanica Pokreta Dveri Marija Janjušević.

Ostatak opozicije, ima drugačiji stav.

„Ja mislim da u tim uslovima tek ne možemo da ugrozimo ovu vlast koju vodi Srpka napredna stranka, ako nismo uspeli sa toliko kandidata u okviru demokratske opozicije, sa toliko poziva ljudima, građanima u Srbiji da izađu i glasaju, kako bi se stvorila alternativa ovojh aktuelnoj vlasti na čelu sa SNS-om , onda ne znam kako ćemo to uspeti ako budemo bojktotovali izbore“, kaže portparol LDP-a Jovan Najdenov.

„Vučić priželjkuje bojkot“, stav je Zorana Živkovića.

„Nismo razmišljali o bojkotu niti je to stavljeno na sto kao razmatranje“, kaže Tamara Tripić.

A drugoplasiranin kandidat na nedavnim predsedničkim izborima, Saša Janković, za nedelju je zakazao osnivačku skupštinu pokreta koji će predvoditi. Uoči osnivanja poručuje: i bez opozicije, Vučić će sa vlasti pasti. Janković i prognozira: za 3 godine.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here