Home Predsednički izbori Savet REM ignorisao izveštaje o kršenju pravila u kampanji

Savet REM ignorisao izveštaje o kršenju pravila u kampanji

115
0
Republička izborna komisija - Srbija izbori
Foto: N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku da ne izrekne mere televizijama Pink i Happy iako je u izveštajima stručne službe REM-a za nadzor ocenjeno da bi sadržaj emisija „Ćirilica“ i „Tv Debata“ emitovanim na ovim televizijama „mogao predstavljati povredu Pravilnika o izveštavanju medija u predizbornoj kampanji“.

Ovi izveštaji dostavljeni su Insajderu na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. U emisiji „Ćirilica“, gostovao je premijer Aleksandar Vučić s porodicom dok su u emisiji „Tv Debata“ duže od dva sata o predsedničkim kandidatima govorili ministar Ivica Dačić, potpredsednik SNS Nikola Selaković, analitičar Dejan Vuk Stanković, marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

Ove emisije su emitovane u samom finišu predsedničke kampanje i nisu bile označene kao predizborni program. Stručne službe REM zaključile su da bi njihov sadržaj „mogao predstavljati povredu Pravilnika“ nakon analize koja je, kako se u izveštaju navodi, pokazala da su u pomenutim emisijama dominirale pohvale na račun kandidata Aleksandra Vučića i pozivi gostiju da se glasa za njega.

Pravilnik, između osalog nalaže medijima da omoguće ravnomernu zastupljenot svih kandidata i zabranjuje prikriveno emitovanje predizbornog sadržaja.

I pored toga, nakon „razmatranja Izveštaja Saveta za nadzor i analizu REM o predmetnim emisijama“ odlučeno je da „nema pokretanja postupka izricanja mera“ za TV Happy i TV Pink, piše Insajder.net

Ovakvu odluku REM je dostavio Isnajderu 5. maja uz odluke da ne usvoje i većinu ostalih prigovora koje su građani podneli zbog izveštavanja medija u kampanji za predsedničke izbore.

U tom dopisu međutim nisu nam dostavljeni izveštaji na koje se Savet pozvao u odlukama o prigovorima na emisije „Ćirilica“ i „Tv Debata“. Ti izveštaji su Insajderu dostavljeni tek naknadno, nakon novog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Opširnije o tome šta piše u izveštaju stručne službe REM-a pročitajte na sajtu insajder.net.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here