Home U fokusu Rok za predaju izveštaja o kampanji 22. maj

Rok za predaju izveštaja o kampanji 22. maj

116
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Političke stranke, grupe građane i koalicije koje su predložile kandidate za predsednika imaju rok do 22. maja da dostave izveštaj o troškovima kampanje.

Beograd — Političke stranke, grupe građane i koalicije koje su predložile kandidate za predsednika imaju rok do 22. maja da dostave izveštaj o troškovima kampanje.

“Svi politički subjekti koji su imali kandidate na prethodnim predsedničkim izborima u obavezi su da u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora podnesu Agenciji izveštaj o troškovima izborne kampanje.

Kako je izveštaj o konačnim rezultatima izbora objavljan 20. aprila tako svi politički subjekti imaju obavezu da izveštaj Agenciji podnesu do 20. maja“, rekla je Tanjugu pomoćnica direktora Agencije Katarina Dakić.

Prema njenim rečima, kako rok “pada“ u subotu, 20. maja, on se pomera na 22. maj, odnosno do prvog radnog dana. Ona je podsetila da je 11 političkih subjekata – političkih stranaka, koalicija i grupa građana, imalo svoje kandidate na izborima za predsenika i da su svi oni u obavezi da podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje.

Kako je rekla, na tom izveštaju politički subjekti su dužni da prikažu sve prihode i troškove, podatke o eventualnim kreditima koje su uzimali, izbornom jemstvu, odnosno sve ono što se odnosi na finansije izborne kampanje.

“Svi politički subjekti su u obavezi da preuzmu obrazac sa sajta Agencije, popune ga i podnesu ga i u elektronskoj formi, a zatim ga odštampaju zajedno sa dobijenim bar kodom i dostave pisanu verziju Agenciji“, obijasnila je Dakić.

Dakić je navela i da će protiv svih onih koji ne budu podneli izveštaje Agencija podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Agencija podnosi i ako izveštaj nije podnet na način kako je predevidjeno zakonom, odnosno, ako ne prikazuje sve podatke koje bi trebalo, ako politički subjekt nije otvorio poseban račun preko koga ide sav promet u izbornoj kampanji…

Ona je istakla da će Agencija, nakon provere ko je sve dostavio izveštaj, kontrolisati tačnost i istinitost navedenih podataka i to na osnovu prikupljenih podataka iz monitoringa izborne kampanje.

Kako je navela, Agencija je i ove godine organizovala monitoring – mrežu posmatrača koji su prikupljali podatke na terenu i na propisanim obrascima dostavljali ih Agenciji.

“Prikupljamo podatke i od banaka, pružalaca usluga, fizičkih i pravnih lica koji su bili finansijeri“, zaključila je Dakić.

Izvor: ww.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here