Home Izbori Partija kosovskih Srba – nova politička partija na Kosovu

Partija kosovskih Srba – nova politička partija na Kosovu

123
0
Srpska lista  - Srbija izbori
Foto: N1/ Medija centar Beograd

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova donela je odluku o registraciji nove stranke pod nazivom Partija kosovskih Srba – PKS, na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova donela je odluku o registraciji nove stranke pod nazivom Partija kosovskih Srba – PKS, na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Kako je saopšteno, članovi CIK-a su pozdravili registraciju novog političkog subjekta koji predstavlja Srbe sa Kosova na osnovu kosovskog zakonodavstva i zatražili da ukoliko u nekom od akata te stranke ima grešaka, da se da rok za njihovo ispravljanje.

CIK je danas odlučio da ograniči troškove za kampanju političkih subjekata za vanredne parlamentarne izbore koji će biti održane 11. juna na 942.573,50 evra.

Član Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Nenad Rikalo izjavio je u petak da će političkoj partiji koju predstavlja Aleksandar Jablanović biti omogućeno da se registruje kao novi politički subjekat koji neće moći da koristi naziv isti ili sličan nazivu „Srpska lista“.

CIK je na sednici u petak registrovao političku partiju „Građanska inicijativa Srpska lista“ na čijem je čelu Slavko Simić.

Kada je pre dve godine razrešen sa mesta ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Jablanović je u CIK-u, u prisustvu medija, preneo ovlašćenja na Slavka Simića da predsedava „Srpskom listom“.

Kada je Jablanović dao ostavku u Ministarstvu za rad Srbije, on je potom u CIK-u Kosova uz pismeni zahtev preuzeo, odnosno vratio funkciju predsednika „Srpske liste“.

Slavko Simić je tada izjavio da je Jablanović taj prenos izvršio mimo propisa, a u CIK-u su rekli da se ne mešaju u unutrašnje stvari građanskih inicijativa i da, ukoliko postoje nesporazumi, mogu ih rešavati na sudu.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here