Home Izbori Ko će biti novi prvi čovek BG – stranke spremne, ali…

Ko će biti novi prvi čovek BG – stranke spremne, ali…

132
0
Hram Svetog Save - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — Većina političkih stranaka već je spremna ili se priprema za izbore u Beogradu koji bi trebalo da budu održani u martu iduće godine.

Beograd — Većina političkih stranaka već je spremna ili se priprema za izbore u Beogradu koji bi trebalo da budu održani u martu iduće godine.

Međutim, partije još ne ističu svoje kandidate za gradonačelnika.

Predsednik Gradskog odbora SRS Miljan Damjanović, na primer, medijske navode da će Aleksandar Šešelj, sin lidera radikala Vojislava Šešelja, biti kandidat za gradonačelnika naziva nagađanjima.

„Nismo doneli odluku o kandidatu za gradonačelnika. Ne žurimo, pre jeseni teško da će biti vanrednih izbora. Ne krijemo ništa, niti smo ikad krili. Kada dođe vreme, predožićemo predsedničkom kolegijumu kandidata za gradonačelnika i ta odluka neće biti doneta mimo vrha stranke“, kaže Damjanović za Tanjug i ističe da su načelno spremni za izbore.

Iz DS najavljuju da uskoro izlaze sa svojim programom za izbore u Beogradu, a predsednik te stranke Dragan Šutanovac ranije je za Tanjug rekao da je rano govoriti o imenima kandidata za gradonačelnika.

„Meni će biti važno da postavimo jedan širok tim ljudi, širok spektar stručnjaka, koji mogu da rukovode Beogradom, jer je Beograd mnogo više od jednog čoveka ili jednog gradonačelnika“, rekao je Šutanovac.

Iz SPS poručuju da su sve velike i ozbiljne stranke u svakom trenutku spremne za izbore, pa tako i socijalisti, ali ističu da u ovom trenutku izbori nisu tema.

„Izbora će biti, da li će biti u redovnom terminu, da li će biti ranije to nije pitanje za nas. Naše je da naš posao radimo na najkvalitetniji mogući način upravo onako kako građani očekuju od nas, a onda kada dođu izbori građani će svakako ocenjivati nas za ono što smo uradili u prethodnom periodu“, kaže za Tanjug predsednik beogradskih socijalista Nikola Nikodijević, koji je i predsednik Skupštine grada.

Smatra da građani mogu da budu zadovoljni rezultatima rada koje je postigla gradska vlast, a upitan o programu koji će SPS ponuditi građanima na izborima, kaže da se program ozbiljne političke stranke kakva je SPS ne pravi iz dana u dan, nego da je on konstantan, da se nadograđuje i unapređuje.

„Ono što je u biti programa socijalista biće svakako program i na ovim i na svakim sledećim izborima a to je socijalna pravda, jednakost, ravnopravnost svih građana“, rekao je Nikodijević i naveo da SPS ima svoju ideologiju od koje neće odstupiti i sa kojom će socijalisti ići na svake sledeće izbore.

„To je univerzalan program socijalista, on se nikada neće menjati, on će biti i danas i za 10 i za 20 godina“, poručuje Nikodijević.

Za predstojeće izbore u Beogradu spremna je i LDP, a član Predsedništva te stranke Borislav Krivokapić navodi da je LDP u Beogradu formulisala plan aktivnosti koji će pomoći da ta stranka na najefikasniji način učestvuje u izbornoj trci.

„LDP Beograđanima nudi realnu i konkretnu politiku razvoja prestonice koja je u skladu sa svim modernim evropskim i svetskim tendencijama i za tu politiku ćemo tražiti podršku“, rekao je Krivokapić za Tanjug.

I Dveri planiraju da izađu na izbore u Beogradu, a u tom pokretu kaže da su za sada otvorene sve mogućnosti – da na izbore izađu ili samostalno ili u koaliciji.

„Pripreme su u tokui, po dobijanju saglasnosti rukovodstva pokreta, do raspisivanja izbora kandidovaćemo program Dveri za sprovođenje lokalne politike na nivou grada Beograda, sa kojim ćemo i izaći pred Beograđane u predstojećoj kampanji“, navode za Tanjug u tom pokretu.

Predsednik Izvršnog odbora DSS Dejan Šulkić kaže da će odmah po okončanju izborne skupštine prioritet stranke biti organizaciona, politička i kadrovska priprema za beogradske izbore.

„O mogućim predizbornim koalicijama DSS će odlučivati u skladu sa programskim nastojanjem da Beograd bude vođen principima prava i pravde i u skladu sa uslovima u kojima će izbori biti održani“, kaže Šulkić za Tanjug.

Kad je reč o izvanstranačkim kandidatima, spekuliše se da bi nekadašnji prvi čovek Beograda Dragan Đilas mogao ponovo da uđe u trku za tu funkciju, najverovatnije kao kandidat udruženja građana, a među retkima koji je otvoreno najavio kandidaturu je Aleksandar Šapić.

Šapić ne krije ambiciju da postane gradonačelnik i za Tanjug kaže da je „njegov minuli rad“ priprema ili preporuka za tu funkciju, te da je stekao dovoljno znanja i iskustva da vodi Beograd i da želi da mu da svoj lični pečat kao na Novom Beogradu, gde je predsednik opštine.

„Nemam neke posebne planove o nekoj velikoj kampanji, niti imamo sredstava, niti smo mi organizacija te vrste, politička, koja sprema velika iznenađenja“, navodi Šapić i dodaje da, nažalost, ne postoje direktni izbori za gradonačelnika.

Navodi da će posle izbora, na kojima će nastupiti sa svojim Udruženjem građana „Za naš grad“, razgovarati sa svima, ali ističe da neće prihvatiti nikakva uslovljavanja jer, kaže, ne želi da bude ničija marioneta.

Ukoliko, dodaje, ne bude u prilici da bude na mestu gradonačelnika sigurno neće participirati u gradskoj vlasti sa nekom drugom funkcijom – gradski menadžer, sekretar, član veća, već će, kaže, nastaviti da vodi Novi Beograd do isteka mandata.

Na izborima u Beogradu prvi put bi mogla da nastupi politička organizacija čije je osnivanje najavio Saša Janković, drugoplasirani na izborima za predsednika Srbije. Kako je ranije sam rekao, učestvovaće na prvim narednim izborima, koji god da budu.

Neizvesno je i da li će na izborima nastupiti Luka Maksimović, poznat kao Ljubiša Preletačević Beli, sa svojom Grupom građana Beli, samo jako, koji je ostvario zapažen rezultat na predsedničkim izborima, prethodno – i na izborima u Mladenovcu.

„Još je rano govoriti o kandidaturi ili nekom zvaničnom stavu da li ćemo izaći na izbore ili ne, ali svakako to je jedna opcija koja je primamljiva. Za sada je rano da imamo neki zvaničan stav i rano je razmišljati o tome kad izbori još nisu ni raspisani“, rekao je za Tanjug portparol Grupe građana Beli, samo jako Mijat Kostić.

Upitan da li Maksimović ima ambiciju da se kandiduje za gradonačelnika Beograda, Kostić kaže da se Beli trenutno povukao sa javne scene.

„Bila je potrebna velika energija da se uloži u ovaj dosadašnji uspeh, a i sprema se za buduće neke projekte, pa možda i te gradske izbore. Videćemo šta će se dešavati“, navodi Kostić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here