Home Izbori Vesna Pešić o Makedoniji: Ni Vučić neće mirno predati vlast

Vesna Pešić o Makedoniji: Ni Vučić neće mirno predati vlast

126
0
Vesna Pešić - Srbija izbori
Foto: NSPM

Sociološkinja Vesna Pešić i narodni poslanik Đorđe Vukadinović ocenili su u Danu uživo da aktuelna vlast u Srbiji svaku priliku, pa i političku krizu u Makedoniji, koristi za „kampanju zastrašivanja“.

Sociološkinja Vesna Pešić i narodni poslanik Đorđe Vukadinović ocenili su u Danu uživo da aktuelna vlast u Srbiji svaku priliku, pa i političku krizu u Makedoniji, koristi za „kampanju zastrašivanja“.

Vesna Pešić podseća da politička kriza u Makedoniji traje dugo i da je poslednji zaplet nastao jer Nikola Gruevski ne može da napravi parlamentarnu većinu.

Vlast neprekidno negira 5. oktobar i hoće da ponište sve tekovine, jer su oni tada bili u vlasti – Vučić je bio ministar informisanja.
Vesna Pešić
„Bila sam se nasmejala, svuda su fantomke, nisu samo u Savamali. Preko tzv. Tiranske platforme pokušava se da politički problem pretvore u etnički problem, jer jedan autokrata ne želi da siđe sa vlasti, ne želi da preda vlast, a oblači se u etnički, nacionalni sukob“, smatra Pešić.

Nešto slično, kad je reč o autokratskom načinu vladanja, danas imamo pod Aleksandrom Vučićem, kaže Vesna Pešić.

„Meni je stoga prirodno da je vlast stala na stranu Gruevskog. Ja to doživljavam kao neku vrstu strahu, vidi se projekcija da ukoliko Vučić izgubi većinu da možemo da dođemo na ivicu građanskog rata jer sad brani drugog autokratu koji je izgubio vlast. Predviđam da će se slično ponašati ako izgubi vlast, neće predati vlast. A ono što je elementarno za demokratiju je mirna smena vlasti“, smatra ona.

Prema njenim rečima, Vučić svaku priliku koristi za „kampanju zastrašivanja“.

„Priča o makedonskom scenariju, a naša situacija nikakvog poređenja nema sa Makedonijom. Koristi sve situacije da građane, koji ne znaju šta se dešava u Makedoniji, pokušava da zastrašuje građane, poput državnih udara i drugih mahinacija. Mi svaku situaciju koristimo da dižemo temperaturu, od kad je došao Vučić na vlast mi stalno moramo da ključamo na 500 stepeni“, kaže Pešić.

Vukadinović: Vlast preventivno brani sebe

Problem u Makedoniji nije nastao juče, slaže se Vukadinović i dodaje da je predsednik Đorđe Ivanov „malo promenio ploču“ i spreman je da mandat da Zoranu Zaevu. Vukadinović naglašava da postoje dva nivoa problema kad je reč o krizi u Makedoniji.

„Jedan je ta kriza koja traje nekoliko godina i koja je pred raspletom, a drugo je srpska upotreba makedonske krize odnosno na čudan način aktuelna vlast se svrstava, sem Aleksandra Vučića, iza Nikole Gruevskog. Dakle, preko medijskih i analitičkih ekspozitura zdušno se stavlja na jednu stranu u tom sukobu“, smatra Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, događaji od prošlog četvrtka bili su „poslednji trzaji Gruevskog i klike oko njega da po svaku cenu zadrži vlast“.

„A neki u aktuelnoj vlasti u Srbiji su propoznali sebe u budućnosti i podržavajući Gruevskog preventivno branili sebe. Reč je o ideologiji, ali i nekim drugim interesima koje u ovom trenutku ne znamo. Tehnologija vlasti je slična – demagogija, kontrola medija…“, kaže Vukadinović.

Zastrašujuće je, kaže on, da najjača stranka u Srbiji ili oni koji su bliski toj stranci podržavaju nešto što je de facto bio pokušaj državnog udara.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here