Home Izbori Danas je Svetski dan slobode medija

Danas je Svetski dan slobode medija

158
0
Mediji  - Srbija izbori
Foto: N1

Širom sveta danas se obeležava Dan slobode medija, za koju se ocenjuje da je u Srbiji poslednjih godina u opadanju.

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvali su novinare i medijske radnike da na Svetski dan slobode medija, 3. maj, od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, kako bi se pridružili međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ i upozorili javnost na nikad teži položaj novinarske profesije u Srbiji.

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije „Reporteri bez granica“ o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mesto ispred Srbije je BiH, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37.

Organizacija je navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

Biro za društvena istraživanja BIRODI upozorio je javnost na trend pogoršanja izveštavanja medija koje, kako navodi, sve više karakteriše pretvaranje u sredstva promocije što za posledicu između ostalog ima odsustvo zaštitet javnog interesa u medijima.

U izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.

Kako je navedeno u ovogodišnjem izveštaju pod nazivom „Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija“, autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se „tabloidizacija“.

„Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorima predstavlja direktan oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje ‘tabloidizaciju’. Sindikati novinara i zakoni o radu su od ključnog značaja za ublažavanje ovih problema“, navodi se u izveštaju EP.

U izveštaju „Reportera bez granica“ piše da sloboda medija u svetu „nije nikad bila više ugrožena“.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na zaštitu slobode medija, navodeći da je potrebna „zajednička borba za naše pravo na istinu“.

„Sloboda medija unapređuje mir i pravdu za sve. Sloboda medija je ključna u borbi protiv dezinformacija. ;Potrebna je zajednička borba za naše pravo na istinu“, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je naveo da se medijski radnici suočavaju s napadima na ličnost, seksualnim nasiljem, pritvaranjem, a čak i sa smrću, dodajući da novinari „odlaze na najopasnija mesta da bi dali glas onima koji ga nemaju“.

„Kada zaštitimo novinare, njihove reči i fotografije moći će da promene naš svet“, rekao je on.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO organizovaće Međunarodnu konferenciju povodom Svetskog dana slobode u Džakarti 3. i 4. maja s ciljem da ukaže na ulogu medija u unapređenju mirnog, pravednog i inkluzivnog društva.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here