Home Izbori Dačić: Nismo naprednjački JUL, imamo svoju politiku

Dačić: Nismo naprednjački JUL, imamo svoju politiku

124
0
Ivica Dačić - Srbija izbori
Foto: N1

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić je ponovio da sa novoizabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije trgovao, niti bilo šta tražio da bi ga podržao na predsednički izborima.

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić je ponovio da sa novoizabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije trgovao, niti bilo šta tražio da bi ga podržao na predsednički izborima.

„Mnogi misle da sam podržao Vučića zbog kalkulacija da bih mogao da budem premijer, ali to nije bio predmet razgovora. Rukovodio sam se činjenicom da je Vučić jedini koji može da dobije u prvom krugu. Za mene je bilo bitno da taj dogovor podstakne bolji odnos između naše dve stranke, veće međusobno poverenje i zajedništvo, kao i dalje planove za budućnost. U svemu tom funkcija premijera nije bila centralno pitanje“, kazao je Dačić.

Upitan ukoliko dobije od Vučića ponudu za premijersko mesto da li bi je prihvatio, on je kazao da ako Vučić bude smatrao da je to najbolje rešenje, onda će o tome ozbiljno razgovarati.

„Ja sam već bio premijer i to mi nije prioritetno. Zadovoljan sam mestom koje imam, a na Vučiću je da donese odluku šta je najbolje“, rekao je Dačić.

Upitan da kaže šta misli o komentarima da je SPS Srpskoj naprednoj stranci, ono što je svojevremno JUL bio socijalistima, Dačić je rekao da JUL nije imao nikakvu podršku u biračkom telu i da su naprednjacima socijalisti partneri i da vode svoju politiku.

„Zašto bi nas neko poredio sa JUL-om? JUL je bio stranka koja u istraživanjima javnog menja pred izbore nije mogla da bude zabeležena, a u vlasti su imali nebrojano mnogo. Mi smo koalicija. Mi nismo išli na Vučićevu listu. Mi smo imali svoju“, rekao je Dačić.

Govoreći o gradskim izborima u Beogradu on je kazao da je još daleko da govori o tome da li će i na te izbore izaći zajedno sa naprednjacima. On je rekao i da će Vlada Srbije trajati do kraja četverogodišnjeg mandata.

„Sledeće godine su gradski izbori. Ako nema parlamentarne krize, onda ne vidim razlog i za vanredne parlamentarne izbore“, rekao je Dačić.

Ne bi bilo pametno da uhapsimo Musliua

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi država mogla da uhapsi Jonuza Musliua zbog pretnji, ali da to ipak nije pametno, jer može da izazove dodatnu štetu. Dačić je za „Blic“ rekao da bi za ono što Musliu govori u svakoj zemlji dobio poziv tužioca.

„Ali pošto premijer (Aleksandar Vučić) stalno ističe da vodi računa da svojim reakcijama ne napravi dodatnu štetu ili od Muslija žrtvu, to je jedini razlog zašto se to ovde ne čini. I to nije odraz naše slabosti, već snage i mudrosti da kontrolišemo situaciju“, kazao je ministar.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu izjavio je pre tri dana da je Preševska dolina teritorija „koja traži oslobođenje“, kao i da je njegov predsednik Edi Rama a ne Aleksandar Vučić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here