Home Predsednički izbori Koliko glasova za SNS i Jankovića da su izbori u nedelju?

Koliko glasova za SNS i Jankovića da su izbori u nedelju?

97
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Kada bi se parlamentarni izbori održavali u nedelju, SNS bi osvojio 55 odsto glasova, dok bi na drugom mestu bio pokret Saše Jankovića sa 11 odsto podrške.

To pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Ipsos stratedžik marketinga

„Istraživanje pokazuje da SNS raste na talasu Vučićeve pobede na predsedničkim izborima i da se protesti organizovani nakon izbora nisu negativno odrazili ni na njegov rejting, niti na rejting stranke na čijem je čelu“, rekao je za „Blic“ direktor istraživanja javnog mnjena agencije Ipsos stratedžik marketing Marko Uljarević.

Redovno mesečno istraživanje Ipsosa sprovedeno je od 19. do 24. aprila.

Prema rezultatima istraživanja, prvih nakon predsedničkih izbora i prvih koji su u obzir uzeli pokret čije osnivanje je najavio drugoplasirani na predsedničkim izorima, iza SNS-a i Jankovićevog pokreta sledi Socijalistička partija Srbije sa osam odsto, što je blagi pad u odnosu na prethodna istraživanja.

Za njom slede SRS i DS sa po pet odsto, Dveri bi osvojile četiri odsto glasova, dok pokret „Dosta je bilo“ beleži pad i trenutno ima podršku dva odsto građana. Sve ostale stranke daleko su ispod ovih rezultata.

„Rejting SNS je baziran gotovo isključivo na Vučiću i zavisno od njegovog rada možemo očekivati promene rejtinga te stranke. Novina je svakako formiranje pokreta na čelu sa Sašom Jankovićem, koji startuje sa dvocifrenim rejtingom, ali bez infrastrukture i sa nedovoljno profilisanim programom“, ističe Uljarević.

Prema njegovim rečima, sve to može uticati da pokret raste, pre svega na račun glasova opozicionih stranaka iz građanskog bloka, ali i da izgubi „početni elan“ i da se biraci kojii su glasali za Jankovića na predsedničkim izborima vrate strankama koje su preferirali pre izbora.

On dodaje da je nepoznanica politička budućnost Vuka Jeremića, odnosno da li će on pokušati sa nekom novom strankom, pridružiti se nekoj od postojećih ili odabrati neki treći put koji, kako kaže, može biti i izvan domaće političke arene.

„U svakom slučaju, njegov angažman bi mogao izazvati promene manjeg intenziteta kada se radi o rejtinzima stranaka“, smatra Uljarević.

On kaže i da bi do promena u rejtinzima moglo da dovede i kandidovanje grupe građana okupljene oko Ljubiše Preletačevića Belog.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here