Home Izbori Reakcije u Srbiji na oslobađanje Haradinaja

Reakcije u Srbiji na oslobađanje Haradinaja

121
0
Oslobadjanje Haradinaja - Srbija izbori
Foto: N1

Burne reakcije u Srbiji posle puštanja Ramuša Haradinaja. Dok stručna javnost smatra da bi trebalo raditi na podizanju optužnice pred novouspostavljenim Specijalnim sudom za zločine OVK na Kosovu, politička javnost osuđuje potez sudskih vlasti Francuske. Protest u Kosovskoj Mitrovici.

Burne reakcije u Srbiji posle puštanja Ramuša Haradinaja. Dok stručna javnost smatra da bi trebalo raditi na podizanju optužnice pred novouspostavljenim Specijalnim sudom za zločine OVK na Kosovu, politička javnost osuđuje potez sudskih vlasti Francuske. Protest u Kosovskoj Mitrovici.

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji pogođeni su zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja, međutim kažu da se postupak suda u Kolmaru ne razlikuje od odluke Apelacionog suda u Beogradu koji je 2014. oslobodio pripadnike, takozvane Gnjilanske grupe:

„Zašto nas je pogodila odluka francuskog suda? Pa oni su samo uzeli ‘model oslobađanja’ Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio albanske zločince, pripadnike ‘Gnjilanske grupe’ i ako su u Višem sudu osuđeni na 120 godina, zbog monstruoznih zločina i silovanja Srpkinja“.

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za N1 kaže da se nada podizanju optužnice pred novouspostavljenim Specijalnim sudom za zločine Oslobodilačke vojske Kosova na Kosovu i da su dokazi koje Srbija ima jaki.

„On zaboravlja da je već jednom u Hagu oslobođen, pa je nastavljen njegov krivični progon, pa se desilo ovo što se desilo. Svi ti dokazi stoje, samo treba da se izvedu pred nekim sudom, sad imam nadu u taj novoosnovani sud za kosovo i tu bi moglo da se desi da odgovara“, kaže nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Zašto dokazi i svedočenja nisu bili dovoljni francuskom sudu da isporuči bivšeg lidera OVK-a?

„Verujem da je jedan od argumenata mogao biti i to što Srbija nije izabrala specijalnog tužioca za ratne zločine, tako da na taj način nekako pokažete da bi samo suđenje u Srbiji moglo biti bez opstrukcija, tako da verujem da je i ta činjenica donekle doprinela da se ima ovakav ishod“, kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog suda da oslobodi Haradinaja, te kaže da je potpuno neprihvatljivo to što Srbija produžava zastareo međunarodni nalog za hapšenje iz 2004.

„Pozivam visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini, kao i vlade svih 28 članica da nađu jasne reči za Srbiju da zastareli nalozi za hapšene kao ovi treba da budu povučeni. To je važan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU u skladu s principom dobrosusedskih odnosa“.

Vojislav Šešelj kaže da su srpski radikali od početka znali da je reč o jednoj igri, o poigravanju sa Srbijom s jedne strane i s druge o nastojanju da Haradinaj među kosovskim Albancima dobije što veću popularnost pred predstojeće izbore.

„I to je bio smisao njegovog hapšenja. Nijednog trenutka nije postojala mogućnost da ga zaista izruče“, kaže Šešelj.

Posle odluke Suda u Kolmaru, Delegacija Skupštine Srbije napustila je zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u francuskom gradu Strazburu, u znak protesta zbog toga što je sud u toj zemlji oslobodio bivšeg komandanta OVK.

Inače, konfuziju u celu priču unela je vest agencije Rojters koja je odmah po početku suđenja javila da je sud odlučio da Haradinaja izruči Srbiji. Vest je ubrzo ispravljena, ali su je u međuvremenu preneli i drugi svetski mediji.

Protest u Kosovskoj MItrovici
Više stotina građana u Kosovskoj Mitrovici protestnom šetnjom od spomenika Knezu Lazaru do Mosta na Ibru izrazilo je nezadovoljstvo zbog odluke francuskog suda u Kolmaru.

Okupljeni su ocenili da je „sramna odluka suda u Kolmaru da pusti na slobodu Ramuša Haradinaja“. Učesnici protesta nosili su zastave Srbije i transparentne „Haradinaj zločinac“, „Srbija Rusija“, „UČK teroristi“ i druge.

Protestu su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije, a primećeno je prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe i karabinjera.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here