Home U fokusu Izbori u Zaječaru i još četiri opštine, uočene nepravilnosti

Izbori u Zaječaru i još četiri opštine, uočene nepravilnosti

108
0
Zaječar - Srbija izbori
Foto: N1

U gradu Zaječaru i opštinama Kosjerić, Vrbas, Kovin i Odžaci održavaju se lokalni izbori.

U gradu Zaječaru i opštinama Kosjerić, Vrbas, Kovin i Odžaci održavaju se lokalni izbori.

16.45 – Do 16 časova na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 29 odsto građana saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

Kako je navedeno, na ukupno 13 biračkih mesta su zabeležene ozbiljnije nepravilnosti poput glasanja bez utvrđivanja identiteta birača, zatim slučajevi da pojedini članovi biračkih odbora vode paralelne evidencije birača koji su glasali pored evidencije u biračkom spisku, kao i vođenje kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta. Primećeno je i okupljanje grupa ljudi ispred pojednih biračkih mesta koji su u komunikaciji sa članovima biračkih odbora.

15.50 – Na današnjim lokalnim izborima u opštini Vrbas, po zvaničnim podacima Opštinske izborne komisije (OIK), do 15 sati glasalo je 34,66 odsto upisanih birača.

Prema rečima predsednika OIK u Vrbasu Željka Latinovića, do 15 sati nije bilo prijava nepravilnosti na biračkim mestima u toj opštini.

Kako je za Betu rečeno u OIK u Kovinu, do 13 sati je na birališta izašlo je 23,3 odsto birača, a sledeći odatak se očekuje oko 16 sati. Ni u toj opštini nije bilo prijava nepravilnosti.

U opštini Odžaci do 15 sati glasalo je 36,31 odsto birača, a prijava nepravilnosti ni tamo nije bilo, rečeno je u OIK.

15.03 – Dvojica aktivista Socijalističke partije Srbije (SPS) fizički su napadnuti ispred jednog biračkog mesta u Vrbasu, saznaje N1.

14.10 – Do 13 časova na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 18,7 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

Na osam biračkih mesta, navodi ta organizacija, zabeleženi su ozbiljniji pojedinačni slučajevi nepravilnosti, kao što su glasanje bez ličnih isprava, nekorišćenje nevidljivog spreja i neproveravanje UV lampom. Takođe, zabeležena su dva slučaja da član biračkog odbora vodi paralelan spisak glasača koji su izašli na glasanje kao i slučajevi vođenja evidencije glasača van biračkog mesta.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Zaječaru ima ukupno 53.288 građana, a na izborima učestvuje devet izbornih lista.
Prethodno je CRTA saopštila da su na četiri biračka mesta uočene ozbiljnije nepravilnosti poput nepropisno uređenog mesta za glasanje i sugerisanja članova biračkih odbora biračima za koga da glasaju, a na još tri biračka mesta prijavljeno je vođenje kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta.

„Skoro sva biračka mesta otvorena su uglavnom na vreme. Posmatrači javljaju da su vreće sa izbornim materijalom bile zatvorene prilikom prijema. Na otvaranju šest biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora“, navedeno je u saopštenju.

11.45 – Opštinska izborna komisija u Kovinu potvrdila je da je na lokalnim izborima u toj opštini do 10 časova glasalo 10,37 odsto birača.Kako je za agenciju Beta rečeno u OIK u Kovinu, tom organu nisu prijavljene nepravilnosti na biračkim mestima od otvaranja u 7 časova.

Prema zvaničnim podacima u opštini Vrbas do 11 sati izašlo je 15,58 odsto birača. Predsednik OIK u Vrbasu Željko Lainović rekao je da nisu prijavljene nepravilnosti, a biračka mesta otvorena su na vreme.

Iako opštinska komisija nema podatke o nepravilnostima, na društvenim mrežama u Vrbasu pojavile su se fotografije autobusa „Grmi turs“ koji dovozi birače na biračka mesta u tom gradu.

Nepoznate osobe u automobilu sa novosadskim registarskim tablicama legitimisale su se članovima biračkih odbora identifikacionim karticama sa natpisom „Centar za praćenje izbora – obezbeđenje“.

OIK u Vrbasu je ranije danas rekao da će proveriti o kome se radi, jer ta organizacija nije blagovremeno najavila praćenje izbora u Vrbasu.

Opštinska izborna komisija u Odžacima zabeležila je do 11 časova izlaznost od 17,68 odsto. U ovoj opštini komisiji za sada takođe nisu prijavljene nepravilnosti.

9.08 – Pravo glasa na lokalnim izborima u Zaječaru ima ukupno 53.288 građana, a na izborima učestvuje devet izbornih lista.

U Kosjeriću je u birački spisak upisano 9.765 građana, a izborna komisija proglasila je devet lista, koje će se boriti za 27 mesta u lokalnom parlamentu.

Na opštinskim izborima u Kovinu za 45 mesta u lokalnom parlamentu boriće se ukupno osam lista. Pravo glasa ima 29.145 građana.

Za 27 mesta u Skupštini opštine Odžaci, gde pravo glasa ima 26.069 birača, nadmetaće se šest izbornih lista.

Na glasačkom listiću u Vrbasu nalaziće se ukupno šest lista koje će se boriti za 36 mesta u lokalnom parlamentu. U toj opštini u birački spisak upisano je 35.889 građana.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here