Home Izbori Roknić: Protesti nerviraju Vučića

Roknić: Protesti nerviraju Vučića

109
0
Aleksandar Roknić - Srbija izbori
Foto: N1

Aleksandar Roknić, novinar i urednik u dnevnom listu Danas, ocenio je u Novom danu televizije N1 da protesti “Protiv diktature” nerviraju izabranog predsednika Aleksandra Vučića, jer evropskim partnerima ukazuju na jako lošu sliku stanja stanja u Srbiji.

Roknić smatra da će vlast ignorisati građanske proteste sve dok se ne iscrpi sva njihova energija. Studenti su, prema njegovim rečima, izašli na ulice jer su prepoznali medijsku prevaru i proizvodnju paralelne stvarnosti koja nije realna.

“Realne slika je da su putevi razrovani, fabrike devastirane, radnici siromašni, građani na ivici egzistencije – sve to ne možete da vidite na medijima koje kontroliše vlast”, podseća on.

Roknić ipak smatra da će epilog biti urušavanje protesta, i podseća da je prethodnih dana već došlo do podela među studentima u kom pravcu će se oni kretati, te ocenjuje da su protesti trenutno na prekretnici.

Gost Novog dana veruje i da protesti nerviraju izabranog predsednika Aleksandra Vučića, jer su veliki gradovi u Srbiji blokirani već 15 dana, a to evropskim partnerima ukazuje na jako lošu sliku stanja u Srbiji.

“To je ono što Vlada ne želi, i to je razlog zašto se preko njihovih medija protesti ignorišu, zato ga i nema da ga ne bi videli. Ali sve velike države prate situaciju u regionu, imaju diplomatska predstavništva i dobro su informisani. Prošle godine sam bio u Berlinu i išli smo u Bundestag, oni su jako dobro informisani o onome što se dešava u Srbiji. Imaju jasnu sliku oko odnosa vlasti, medija…”, istiće Roknić.

Nemačka želi da Srbiju ugura u EU
Podseća i da nezavisna tela, pa i Evropska komisija, u svojim izveštajima ukazuju na probleme koji u Srbiji postoje, ali smatra da jače reakcije evropskih zvaničnika izostaju iz političkih razloga.

“Srbija otvorila poglavlje 23 koje se odnosi na vladavinu prava, a po meni nije trebalo da ga otvori. Tu je u pitanju politika. Mi smo čuli od visokopozicioniranih funkcionera (u Berlinu) da oni žele da Srbiju uguraju u EU. To su praktično politički razlozi, da bi odbacili Rusiju što je dalje moguće od Balkana. To je geopolitički cilj kojim teže, a način za to je prećutkivanje gušenja slobode medija, vladavine prava…”, smatra urednik Danasa.

Roknić veruje i da slučaj nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, neće biti rešen dok je aktuelna vlast na sceni.

Selaković će biti novi (slabi) premijer
Gost Novog dana se osvrnuo i na spekulacije u vezi sa naslednikom Aleksandra Vučića na mestu premijera. Kaže da će, prema informacijama kojima raspolaže list Danas, novi premijer biti Nikola Selaković.

“Jasno je šta je namera – ono što su radili Milošević i Tadić – sa mesta predsednika će (Vučić) kontrolisati Vladu. Predsednik pokušava da ima pod kontrolom slabog premijera”, ocenjuje Roknić.

Francuzi svesni šta znači pobeda Marin Le Pen
Komentarišući nedavni teroristički napad u Parizu i predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj, Roknić je rekao da dosta analitičara smatra da taj napad ipak neće mnogo pomoći Marin Le Pen u izbornoj trci.

“Francuzi su svesni sa čim se suočavaju u slučaju dolaska Marin Le Pen na vlast, svesni su toga šta će se dešavati i u kom pravcu bi se stvari kretale. Nažalost, to je trend u celoj Evropi, da eskremna desnica ulazi u parlament i osvaja deo glasova. Sve je to uzrokovano migrantskom krizom, teškom ekonomskom situacijom”, podseća on.

Ukoliko bi Le Pen ipak postala nova predsednica Francuske, očito je da bi zemlje Balkana u startu ispale iz igre kada je reč o evropskim integracijama, a Pariz bi pokrenuo proceduru za izlazak iz EU.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here