Home Izbori Vukadinović: Protesti uzdrmali Vučića i pokvarili mu slavlje

Vukadinović: Protesti uzdrmali Vučića i pokvarili mu slavlje

92
0
Đorđe Vukadinović - Srbija izbori
Foto: N1

Narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su protesti studenata i građana u krizi i da zamiru, ali da su i pored toga odigrali bitnu ulogu, a to je da su uzdrmali samopouzdanje vlasti i pokvarili slavlje Aleksandra Vučića.

Narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su protesti studenata i građana u krizi i da zamiru, ali da su i pored toga odigrali bitnu ulogu, a to je da su uzdrmali samopouzdanje vlasti i pokvarili slavlje Aleksandra Vučića.

Vukadinović je gostujući u Novom danu rekao da podržava proteste, ali da oni zamiru i da se broj demonstranata sa nekoloko hiljada smanjio na nekoliko stotina.

„Mislim da nije bila previše mudra odluka da se protest forsira tokom pranizka, ali to ne znači da oni neće da buknu ponovo“, rekao jeVukadinović gostujući u Novom danu na N1.

Prema njegovom mišljenju, protesti su odigrali bitnu ulogu – uzdrmali samopouzdanje vlasti i pokvarili slavlje Aleksandra Vučića. Izjave premijera i izabranog predsednika da su protesti slavlje demokratije, gost Novog dana ocenjuje kao veliki i veštu demagogiju.

Jedan od zahteva protesta je smena predsednice Narodne skupštine, Maje Gojković, a tu inicijativu pokrenuli su i poslanici u parlamentu. Gojković je najavila da će zakazati posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o njenoj smeni, a Vukadinović kaže da je to sada taktiziranje i mala demonstracija sile i da se ono što je logično, normalno ili obavezno predstavi kao dobra volja.

„Svaka replika ili davanje reči poslaniku se predstavlja kao veliki akt milosti, dobre volje i dobročinstva predsedavajućeg Skupštine“, ističe Vukadinović i dodaje da je očekivao da će se u parlamentu posle protest „glumiti malo veća tolerancija“ nego što je juče tokom prvog zasedanja pokazano.

On ocenjuje da incijativa za smenu Maje Gojković nema blistavu perspektivu, ali ističe da je bitna i sama rasprava jer u skupštinskim prenosima i pored oduzimanja reči i isključivanja mikrofona dominira, kako kaže, slika bahatosti i arogancije vlasti.

Upitan kako će izgledati sednica o smeni Gojković, Vukadinović kaže da će biti rasprave i da će ličiti na situaciju kada je premijer predstavljao ekspoze, dok će poslanici većine više braniti Vučića, a manje Maju Gojković.

Vukadinović smatra da vlast na pokušava da na mala vrata ukine prenose marginalizujući parlament i predstavljajući poslanike kao grupu lezilebovića koji se svađaju i troše novac građana.

„Bojkot parlamenta odgovarao bi Vučiću“

Bojan Pajtić dao je ostavku na mesto narodnog poslanika u znak podrške studentima i poručio da bi ostanak u parlamentu značio davanje legitimiteta aktuelnoj vlasti.

Vukadinović kaže da razume odluku Bojana Pajtića, za koju kaže da je lični potez i dodaje da ne želi da mu se govori šta on treba da radi.

„On nije ušao u tu Skupštinu od kada je smenjen sa mesta predsednika Demokratske stranke. Ili nije hteo da se suoči sa komentarima vladajuće većine, ili novim rukovodstvom DS. Mislim da je njegovo mišljenje pogrešno. Ovi izbori su pokazali da Srbija nisu društvene mreže, Srbija nije Tviter i ne možete da računate na politički uspeh na osnovu toga“, objašnjava gost Novog dana.

Vukadinović ističe da bi u slučaju da opozicija bojkotuje rad Skupštine najzadovoljniji bio Vučić, dok bi reakcija svetske javnosti, na koju se računa, izostala.

„Ne daje se legitimitet Vučiću, već se učestvuje u radu najvišeg tela koje je temelj parlamentarne demokratije. Oni što zagovaraju izlazak iz parlamenta šrave se da ne vide da se niko u svetu ne bi previše potresao ako opozicija izađe. Opozicija u Crnoj Gori je više od godinu dana bojkotovala parlament pa se niko nije potresao i uskratio podršku Milu Đukanoviću. Čak i u Albaniji gde opozicija bojkotuje, EU poziva da se vrati u parlament. Zapad se neće potresti. Ili znaju kakva je priroda vlasti u Srbiji ili ne žele da znaju“, objašnjava Vukadinović.

Dodaje da radu u skupštinskoj sali pored Marjana Rističevića i drugih poslanika nije nešto što bi poželeo sebi ili nekome koga voli, ali da se za uzvrat dobijaju mikrofon i govornica. Kaže da to nije mnogo, ali da u situaciji „medijske torture“ nije ni malo.

Na argument za bojkot skupštine, da bi to pokazalo ko je prava a ko lažna opozicija, Vukadinović odgovara da to vide i novinari i građani, a i poslanici među sobom.

U vanparlamentarnim grupama jedan deo usijanih glava vide tu korist za proteste.

„To se videlo i u kampanji, to se videlo i u parlamentu. Postoje stranke koje glume konstruktivnu opoziciju, a to su SRS, LSV, LDP i ono što je ostalo od DSS. Čedomir Jovanović je najiskreniji u tome i jedini kaže da je konstruktivna opozicija i zbog toga plaća politički ceh“, kaže Vukadinović.

Dodaje da se odnos prema pravoj i lažnoj opoziciji vidi i kada Aleksandar Vučić dođe u parlament i način na koji se obraća „poželjnoj konstruktivnoj opoziciji“.

„REM smokvin list za medijsku toruturu“

Đorđe Vukadinović jedan je od 23 poslanika koji su zatražili smenu članova REM-a, što je bio još jedan zahtev učesnika „Protesta protiv diktature“. On kaže da je taj zahtev potpisao sa posebnim zadovoljstvom i dodao da je na svakoj sednici Odbora za kulturu postavljao pitanje REM-a.

„REM služi kao smokvin list za medijsku torturu. Taj broj potpisnika je mali, ali i glas te manjine mora da se čuje. Nervoza, gnev i odmazda u režimskim medijima znači da ne radimo uzaludan posao“, kaže Vukadinović.

Iako ne vidi blistavu sudbinu ni ovog predloga, on veruje da će rasprava o REM-u osvetliti ovo regulatorno telo o kom građani malo znaju.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here