Home Izbori Na Protestu „Protiv diktature“ minut ćutanja za medije

Na Protestu „Protiv diktature“ minut ćutanja za medije

109
0
Protest - Srbija izbori
Foto: N1

Protest „Protiv diktature“ počeo je okupljanjem građana na stepeništu Doma Narodne skupštine odakle su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Nekoliko desetina protestanata u Nišu.

Protest „Protiv diktature“ počeo je okupljanjem građana na stepeništu Doma Narodne skupštine odakle su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Nekoliko desetina protestanata u Nišu.

Deventaesti dan protesta počeo je na stepenistu Doma Narodne skupstine. Odatle su demonstranti uzvikivali poslanicima da su lopovi, ali su i zamolili narodnog poslanika Zorana Živkovića da ih opet pozove u Skupštinu. Kažu da će se odazvati jer misle da će se njihov glas bolje čuti u medijima ukoliko su u parlamentu.

I u petak se oko 300-400 demonstranata prošetalo ulicama glavnog grada. Osim kod Skupštine, protestovali su ispred redakcije Informera, zgrade Radio televizije Srbije i zgrade Vlade. Ispred sedišta dnevnog lista Informer na Terazijama učesnici su održali minut ćutanja za slobodu medija.

Pitanje koje se već 19 dana protesta najčešće postavlja jeste ko je organizator. Beogradska grupa demonstranata je na Fejsbuku u petak saopštila da su oni samo Grupa studenata, penzionera i građana nezadovoljnih situacijom u državi, a da će svi zainteresovani moći da upoznauu one koji su bili zaduženi za logistiku i organizaciju i to u subotu posle protesta.

Inače, demonstranti protesta Protiv diktature u subotu će se priključiti protestu naučnika koji počinje ispred Srpske akademije nauka i umetnosti u 17 sati.

Na skupu su transparenti „Vučić diktator, Vulin njegov Gebels“, „Protiv terora vlasti“. Neki od učesnika nose i maske pokreta „Anonimus“.

Došao je i Džo Bagerista, jedan od glavnih aktera protesta 5. oktobra 2000. godine.

Beogradski deo pokreta “Protiv diktature” ranije u petak je izdao saopštenje u kojem navodi da nisu ni Jankovićevi, ni Jeremićevi, ni Soroševi, ni NATO plaćenici, već grupa građana, studenata i penzionera koji su nezadovoljni stanjem u zemlji.

Oni su poručili i da ne žele medijski da se eksponiraju, da nemaju vođe, i da se po tome razlikuju od ostalih.

Niš očekuje podrčku sindikata
„Protest protiv diktature“ održan je 16. put u Nišu, ali uz češće svega nekoliko desetina građana.

Oni su rekli da bi broj demonstriranata mogao iduće nedelje da poraste jer pregovaraju sa pojedinim sindikatima i očekuju njihovu podršku. „Pregovori su u toku i rezultat ćemo saopštiti u ponedeljak. Smatramo da bazu građanskog društva možemo da izgradimo samo tako što ćemo napraviti čvršću komunikaciju sa tim organizacijama“, istakla je jedna od učesnica protesta.

Učesnici protesta su s Trga kralja Milana u povorci prošli glavnim niškim ulicama, do Gradske kuće.

Za subotu u 18 časova najavljen je novi protest.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here