Home Izbori Izborni rezultati posvađali poslanike

Izborni rezultati posvađali poslanike

109
0
Narodni poslanik - Srbija izbori
Foto: Politika/ Darko Ćirkov

Nastavak rasprave o 12 međunarodnih sporazuma u Skupštini Srbije protekao je u polemikama opozicije i poslanika vladajuće koalicije o rezultatima predsedničkih izbora, organizatorima protesta na ulicama, ali i o tome ko kritikuje „Beograd na vodi”, a verenica mu zarađuje desetine hiljada evra prodajući stanove u njemu.

Nastavak rasprave o 12 međunarodnih sporazuma u Skupštini Srbije protekao je u polemikama opozicije i poslanika vladajuće koalicije o rezultatima predsedničkih izbora, organizatorima protesta na ulicama, ali i o tome ko kritikuje „Beograd na vodi”, a verenica mu zarađuje desetine hiljada evra prodajući stanove u njemu.

Polemiku je inicirao Balša Božović (DS), koji je konstatovao da „nije dobro što Skupština Srbije ignoriše to što se događa na ulicama, misleći da će proći kao ružan san”, a potom kritikovao sporazum sa Katarom. Kazao je da će Srbija i u ovom sporazumu proći kao i u onom sa UAE o „Beogradu na vodi”, „gde Srbija ulaže milijarde evra, a ’Igl hils’ svega 150 miliona evra zajedničkog kredita”.

Reagovao je Aleksandar Martinović (SNS), rekavši da su građani u zabludi oko toga ko su politički organizatori protesta, ilustrujući to čitanjem mejla, koji je, kako je rekao, centrala DS-a 6. aprila prosledila, a u kome piše da je „došlo do promene u organizaciji odlaska na pobedničku šetnju Beogradom” i navodi: „Molim vas, budite ispred GO DS Beograd, Terazije 3 u 17.30. Molim vas da potvrdite dolazak.” Martinović je dodao: „To su ti spontani, studentski, nepolitički, protesti na kojima učestvuju sve sami studenti: Dragan Šutanovac, Goran Ješić, Bojan Pajtić, Borko Stefanović, Balša Božović, sinovi bivših ministara, sadašnjih poslanika.”

Božović mu je odgovorio da je „na ružan način hteo da omalovaži sve nezadovoljne ljude”, rekavši i da je mejl koji je čitao lažan, da navedena adresa nije DS-a i da Demokratska stranka ne protestuje. On je dodao: „DS se bori u institucijama i, dok god postoji i jedan poslanik u skupštini, suprotstavićemo se jednoumlju Aleksandra Vučića.” Božović je kazao i da vlast „Beogradom na vodi” unižava duh Beograda.

Martinović mu je odgovorio: „Koliko znam, gradski odbor DS-a je na Terazijama 3, a što se tiče vrhunskog licemerja vaše zabrinutosti za gladne u Srbiji – da li su Šutanovac i Pajtić gladni, da li ste vi gladni? Vi Balša Božoviću pričate o ’Beogradu na vodi’, a vaša verenica prodaje stanove u ’Beogradu na vodi’, zarađujete stotine hiljada evra na njemu i vi kažete kako taj projekat ne valja. Kako vas nije sramota?” Božović nije odgovorio, a Maja Gojković, predsednica parlamenta, zamolila je Martinovića da ne govori o detaljima iz privatnog života.

Polemisali su i lider Dveri Boško Obradović i socijalisti i naprednjaci, a inicirao je Obradović, rekavši: „Već danima osporavate moj predsednički rezultat. Ako može Vulin da bude ministar sa 0,1 odsto podrške u biračkom telu, onda i te kako imam pravo da govorim. Ako može SPS da bude u skupštini, a nije imao svog predsedničkog kandidata, gospodine Milićeviću (Đorđe), bolje da razmišljate o tome.”

Odgovorio mu je ministar Aleksandar Vulin: „Da li ja imam nula ili pet ili deset odsto, ne znam, a možda ćemo proveriti na lokalnim izborima u Vrbasu, gde Pokret socijalista nastupa samostalno, a partija izvesnog predsedničkog kandidata koja nije uspela da dogura do 2,5, nije uspela ni da skupi potpise za učešće na izborima. Obradović je pri kraju sednice zaradio opomenu, kada mu je Maja Gojković isključila mikrofon, jer je pričao mimo dnevnog reda, a on joj je dobacio: „Lopove, ukrala si mi vreme.”

Poslanička pitanja: od ruskog centra do pretnji banderama

Zašto još uvek nije sklopljen i potvrđen sporazum kojim bi se Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu dale identične privilegije kakve su date pripadnicima NATO-a, pitao je juče predstavnike vlade lider SRS Vojislav Šešelj u okviru vremena rezervisanog za poslanička pitanja. Šešelj je kazao: „Umesto da i Srpsko-ruskom humanitarnom centru date isti status, vi već pet godina ruske zvaničnike zamajavate. Očekujem da vam NATO, u sklopu sporazuma, da poverljive informacije šta vam sprema narednih meseci i kako će vas terati da mu verno služite. Ovde je NATO da nam ruši državu, a Rusi nam pomažu u nevolji, kod nepogoda, požara, zemljotresa. Zahtevam da se što pre reguliše diplomatski status pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra.”

„Ko je autor najnovijeg obrazovnog paketa poslatog školama sa ciljem da se u našim školama i vrtićima populariše homoseksualizam? Ko je radio pilot projekte u školama i vrtićima, bez saglasnosti roditelja i da li je ovo urađeno uz saglasnost ministra Mladena Šarčevića?” Ovo su pitanja Boška Obradovića, lidera Dveri, za Ministarstvo prosvete. Obradović je pitao i „koje su stručne kvalifikacije dr Ljiljane Bogavac i Dušice Popadić, autorki ovih seks-obrazovnih paketa, i ko će da odgovara za ovo seksualno nasilje nad našom decom i nad roditeljima”.

Uoči svake fudbalske utakmice u Novom Pazaru vlada vanredno stanje koje se stvara najpre preko policije, koja pod punom borbenom spremom blokira čitav grad, a kreira se i preko takozvanih organizovanih navijačkih grupa, koje se ciljano dovode u Novi Pazar da otvoreno prete Bošnjacima, šta je uloga tog nesrazmernog broja policajaca, da li da spreče ili izazovu incident i da li je uhapšen neko od „tih divljaka i izgrednika”, pitanja su koja je Enis Imamović (SDA) juče postavio Nebojši Stefanoviću, ministru policije.

Lider pokreta DJB Saša Radulović pitao je juče predsednika Republičke izborne komisije Vladimira Dimitrijevića zašto ovo telo nije objavilo preliminarne rezultate predsedničkih izbora sa biračkih mesta. „Zašto krijete rezultate izbora?”, pitao je Radulović. Poslanik NSS–SNS Marjan Rističević pitao je juče šta će policija i tužilaštvo da preduzmu povodom pretnji iznetih na „sponzorisanom statusu na ’Tviteru’ koji glasi: ’Vučiću, Vučićeviću, Rističeviću, Mitroviću, jeste li izabrali bandere sa kojih želite da visite?’”

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here