Home Izbori Sedmi protesti završeni skandiranjem „Vidimo se sutra“

Sedmi protesti završeni skandiranjem „Vidimo se sutra“

108
0
Protest protiv diktature - Srbija izbori
Foto: N1

Sedmi dan zaredom, u Srbiji su nastavljeni “Protesti protiv diktature”. Protest u Beogradu završen je nešto posle 21 sat, ispred Doma narodne skupštine, a nakon protestne šetnje centralnim gradskim ulicama. Okupljanje u Novom Sadu večeras bilo najmasovnije do sada.


Sedmi dan zaredom, u Srbiji su nastavljeni “Protesti protiv diktature”. Protest u Beogradu završen je nešto posle 21 sat, ispred Doma narodne skupštine, a nakon protestne šetnje centralnim gradskim ulicama. Okupljanje u Novom Sadu večeras bilo najmasovnije do sada.

Građani se razilaze sa Trga Nikole Pašića gde je večeras završena sedma protestna šetnja u okviru tzv. „Protesta protiv diktature“.

Prema nezvaničnim policijskim procenama, između pet i šest hiljada građana je nakon šetnje centralnim gradskim ulicama došlo do Doma narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića, a deo njih se popeo na stepenice parlamenta gde su skandirali: „Vučiću, lopove, pokrao si izbore“ i „Vidimo se sutra!“.

Građani su se na istom mestu okupili oko 18 časova, odakle su se uputili ka Terazijama, a zatim nastavili do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici ispred koje su skandirali: „Hoćemo uživo!“.

Okupljeni su ispred RTS-a odglumili padanje u nesvest, da bi potom održali minut ćutanja. Odatle su se Ulicom kneza Miloša uputili ka zgradi Vlade Srbije, gde su zapalili vatru i posedali na kolovoz uzvikujući: „Ua“, „Ostavke“ i „Av, Av“.

Demonstranti su zatim Nemanjinom ulicom krenuli ka Trgu Slavija, odakle su se vratili do Doma narodne Skupštine.

Kako javlja reporterka N1, učesnici protesta tvrde da ih je večeras bilo daleko više nego što govore policijske procene.

Saobraćaj je bio privremeno obustavljan u ulicama kojima se kretala protestna kolona.

Na početku kolone bili su dobošari, i istaknute parole: „Narod gladuje, a elita se raduje“, „Vučiću Šrederu“, „Nećemo da budemo jeftina radna snaga“ i „I vazduh ste privatizovali“, „Nije bot nego skot“, „Dalje nećeš moći, zvaću decu“ i „Protiv terora vlasti“.

Učesnici protesta duvali su u pištaljke i skandirali „Vučiću, lopove“.

Protestna šetnja završena je bez incidenata, a na ulicama nije bilo vidljivo prisustvo uniformisanih policajaca, osim saobraćajaca.

Protesti su organizovani putem društvenih mreža, pri čemu i dalje nisu poznati zvanični organizatori.

Zahtevi protesta su smenjivanje članova RIK, Regulatornog tela za elektronske medije, uredništva RTS, sređivanje biračkog spiska i smena predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Sindikat RTV: Sramno izveštavanje o protestima

Večerašnji protest u Novom Sadu bio je najmasovniji od početka ove nedelje. Prema procenama organizatora, okupilo se negde oko 7.000 građana koji su prošetali centralnim gradskim ulicama.

Na čelu kolone demonstranti su nosili četiri velika transparenta na kojima je pisalo „Protiv sistema“, „Stop Vučiću“, „Sačuvajmo Kinesku četvrt“ i „Protiv kapitalizma svim sredstvima“.

Maršuta ovog protesta bila je nešto kraća nego prethodnih dana, ali su imali jedno mesto koje nisu posećivali prethodnih dana.

To je bila zgrada Radio-televizije Vojvodine, gde im se obratio i predsednik sindikata Nezavisnost Darko Šper koji je rekao da RTV o ovim protestima izveštava sramno i da jedina vest o ovim protestima bila napad na novinarku RTV-a koji se, kako on kaže, nikada nije desio.

“Sram ih bilo zbog toga. Ovo nije njihova televizija, ovo je vaša televizija, vi je plaćate, ja radim na ovoj televiziji zato što me vi plaćate, a ne ovi što lažu i manipulišu”, poručio je Šper.

Novosadski studenti koji su juče bili u Beogradu, iz glavnog grada vratili su se sa još jednom vešću – naime, postignut je dogovor sa beogradskim studentima o samim zahtevima koji će, kako oni kažu, biti zvanično saopšteni na protestu koji će biti održan u ponedeljak u 18h u više gradova Srbije.

Učesnici protesta u Subotici gađani jajima
Mladi u Subotici okupili se večeras šesti put u centru, ispred zgrade Narodnog pozorišta, na „Protestu protiv diktature“, a tokom šetnje pored Mlečne pijace u naselju Radijalac gađali su ih jajima sa terasa okolnih zgrada.

Mladi su poručili građanima da se ne plaše i da na proteste dođu u još većem broju.

Kolona ljudi je tokom šetnje duvala u pištaljke i uzvikivala „Vučiću, lopove, pokrao si izbore“, „AV-AV“, „Subotica nije SNS grad“, „Nećemo sendviče“.

Na protestu u Čačku većinom srednjoškolci

Na ulice je večeras izašlo i oko stotinu Čačana, učenika srednjih škola, studenata i građana. Protest je počeo oko19 časova okupljanjem na gradskom trgu u centru grada, a nastavljen je protestnom šetnjom ulicama u užem i širem centru.

Među okupljenima bilo je najviše učenika srednjih škola. Nekoliko učenica čačanske Gimnazije rekle su agenciji Beta da gotovo svi njihovi profesori podržavaju proteste i da je nekoliko profesora prisutno svakoga dana na protestu.

Učesnici protesta nosili su parole „RTS je gori Pink nego B92“, „Presavijte listiće“, „Protiv medijskog mraka“, „Nismo svi emigrirali“.

Na kolonu u Kruševcu bačene petarde sa terase
Kruševljani su se i večeras, šesti put, okupili na Protestu protiv diktature, a tokom protestne šetnje na kolonu su sa jedne terase bačene dve petarde.

Incident se dogodio kada je kolona prolazila kroz slabije osvetljeni deo Čolak Antine ulice, a demonstranti su, negodujući zastali i mobilnim telefonima fotografisali terasu na drugom spratu zgrade sa koje je, kako su procenili, neko bacio petarde, a zatim pobegao.

Večerašnji protest počeo je, kao i prethodni, okupljanjem ispred Skupštine Grada, a okupljeni su nosili parole „Mislim, dakle šetam“, „Bučni smo – zazidajte nas“, „Imam F22 i gladan sam“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here