Home Izbori Uspostavljen neformalni organizacioni odbor protesta

Uspostavljen neformalni organizacioni odbor protesta

111
0
Protest - Srbija izbori
Foto: Danas/ Nenad Kovačević

Noć posle protesta u sredu, održan je sastanak organizacionog odbora, još uvek neformalnog, a glavna tema nam je bila kako da se što više studenata alarmira da uzme učešće u demonstracijama, kao i kako da se odbiju upadi raznih grupa koji bi da preuzmu i vode protest.


Noć posle protesta u sredu, održan je sastanak organizacionog odbora, još uvek neformalnog, a glavna tema nam je bila kako da se što više studenata alarmira da uzme učešće u demonstracijama, kao i kako da se odbiju upadi raznih grupa koji bi da preuzmu i vode protest.

To kaže za Danas jedan od neformalnih organizatora Protesta protiv diktature, koji je želeo da ostane anoniman. Upitan zbog čega se insistira na anonimnosti, sagovornik Danasa je rekao da je procena da je za sada tako najbolje da ostane, kako se ne bi dalo nikakvih povoda za kompromitaciju protesta. „Policija motri na sve. Ima ih jako puno u masi u civilu, snimaju nas i prate svuda. Dok smo u sredu uveče bili u kafiću, nakon protesta, da se dogovaramo o daljim potezima, odmah su se okolo stvorili i motrili na nas sve vreme“, priča naš sagovornik.

Kao jednog od najozbiljnijih pokušaja preuzimanja protesta, sagovornik Danasa navodi Drugi krug Vuka Jeremića, odnosno saradnika ovog predsedničkog kandidata Branka Miljuša. Član neformalnog organizacionog odbora Protesta protiv diktature nam je preneo da su svi učesnici demonstracija zamoljeni da ne nose nikakva politička obeležja i oznake organizacija kojima pripadaju i da je to dalo rezultata. To je bilo očito na demonstracijama u sredu, jer za razliku od prethodne večeri, u masi zaista nije viđen nijedan „obeleženi“ aktivista.

Inače, među demonstrantima viđeni su i kompromitovani srpski nacionalisti poput Radomira Počuče, Nemanje Ristića, osumnjičenog za pokušaj terorističkog udara u Crnoj Gori, kao i poznati srpski nacionalista Teša Tešanović, izrazito proruski i antievropski aktivista i voditelj emisije Balkaninfo na Jutjub kanalu.

Srđa Popović, nekadašnji lider pokreta Otpor, nema nikakve veze sa Protestom protiv diktature, kažu za Danas saradnici Popovića. Oni za naš list tvrde da izvršni direktor Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (Kanvas) nije u zemlji niti je u bilo kakvom kontaktu sa ljudima koji unazad četiri dana pozivaju studente i građane da se okupe, kako bi demonstrirali protiv aktuelnog premijera i budućeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Kao što su Popovića povezivali sa Ljubišom Preletačevićem Belim, predsedničkim kandidatom, u smislu i da je usmerio aktivnosti Maksimovića, tako to isto sada čine sa Protestom protiv diktature. A tu nema nikakve istine. Srđa Popović već dugo nije u Srbiji i nema nikakve veze sa ovim društvenim fenomenima i procesima“, objašnjavaju za naš list saradnici Srđe Popovića.

Druga osoba sa kojom su tabloidi povezali organizaciju protesta je Ivan Marović, takođe, nekadašnji lider pokreta Otpor, koji godinama unazad živi i radi u Americi. Juče nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njim da proverimo te tvrdnje, ali Marović je na svom Fejsbuk profilu još prvog dana demantovao takve navode.

„Ma koliko glupo zvučalo što moram ovo da radim, ali prinuđen sam da demantujem pisanja Informera, Pinka i sličnih propagandnih glasila o mojoj ulozi u ovim protestima. Ne vraćam se u Srbiju i nemam veze nikakve sa ovim protestima. Klincima želim sve najbolje, ovo sam napisao čisto ako ima ljudi koji su naseli na propagandu, neka znaju da Ivan Marović nije umešan u ove proteste ni na koji način, u pitanju je očajnički pokušaj da se deca predstave kao izmanipulisana, a spontani protest diskredituje. Što se mene tiče, konsultovaću se sa svojim advokatom i videću koji su moji sledeći koraci“, napisao je Marović.

S obzirom na to da je Marović baš u trenucima odvijanja Protesta protiv diktature doputovao u Srbiju, on je tvrdnje o tome da je organizator demantovao i za magazin Njuzvik rečima: „Ne igram nikakvu ulogu u ovim protestima. Ni ja ni Soros. Ovi protesti su spontani, to je očigledno, ako je neko zaslužan za njih – to je Vučić, a ne Soros, Rokfeler, HAARP i kemtrejlsi.“

Procena učesnika: Sigurno još sedam dana
Luka Višnjić, student Fakulteta političkih nauka i jedan od pokretača peticije za odbranu akademske čestitosti, veruje da će se protest u narednom periodu održati. „S obzirom da je protest počeo spontano i da nema organizatora, veoma sam zadovoljan odzivom, pre svega, mladih ljudi, ali i drugih građana. Koliko će da potraje i u kom pravcu će se razvijati ne mogu da procenim, jer nisam organizator već samo učesnik, ali verujem da će se protest u ovolikom broju sigurno održati u narednih sedam dana. Tokom šetnje se oseća pozitivna energija i mislim da je ovo odličan početak jedne borbe koja će dugo trajati“, smatra Višnjić. On kaže da je moguće da će zahtevi biti prošireni, jer se protestu priključuje sve veći broj građana, koji nisu samo studenti.

Podsetimo, prekjuče se pojavila duža lista zahteva koju su podržali novosadski i beogradski studenti kojima se traže smene uglavnom u telima i medijima koji su imali važnu ulogu u izbornom procesu – RIK, REM, RTS, RTV, Maje Gojković, predsednice Skupštine zbog nezasedanja tokom izbora, a nagovešten je i zahtev za vanrednim parlamentarnim izborima.

Čedomir Jovanović: Za mene su studenti uvek u pravu
Opozicioni predsednički kandidati podržavaju zahteve i protestanata širom Srbije „Protiv diktature“ i smatraju ih realnim i ostvarivim. Organizator protesta i dalje javnosti nije poznat, ako ga uopšte i ima, vlast i režimski mediji koriste tu prazninu i optužuju opozicione lidere da stoje iza protesta, što oni negiraju.

Boško Obradović, lider Dveri, za Danas kaže da su zahtevi studenata pravedni i da gađaju u srž problema.

– I sami smo gotovo identične zahteve podnosili i pre i tokom izbora. Zahtevi su realni, a uspeh zavisi od snage studenata i koliku će podršku imati. Što se Dveri tiče, našu podršku imaju. Ne stojim iza protesta – navodi on.

U Izbornom štabu Saše Jankovića nismo uspeli da dobijemo odgovor na ova pitanja, ali su nam izvori bliski štabu rekli da im zahtevi protestanata na prvi pogled deluju realno i ostvarivo, ali uz konstataciju da njihovim ispunjavanjem teško da bi se promenio način vladanja Aleksandra Vučića „koji perfidno urušava institucije, a tiho zavodi teror nad neposlušnima“.

Povodom spekulacija o Jankovićevoj umešanosti u organizaciju protesta, sagovornici Danasa kažu da su medijski napisi i izjave ministra policije Nebojše Stefanovića još jedan dokaz da imamo nedemokratsku, autoritarnu vlast čiji se kraj približava.

U DJB Saše Radulovića kažu za naš list da su svi zahtevi veoma realni, argumentovani i pogađaju suštinu problema. „Od ispunjavanja formalno istaknutih zahteva zavisi da li možemo da imamo demokratske izbore. Vlast koja je toliko sigurna u svoju nadmoć, koja misli da mediji treba da bud slobodni, koja ne manipuliše građanima i ne krade izbore ne bi imala problem da ispuni zahteve mladih“, kažu u DJB. A kada je reč o umešanosti opozicije u organizaciju protesta, negiraju učešće u tome.

Čedomir Jovanović, lider LDP i jedan od lidera studentskih protesta devedesetih, za naš list navodi da sada studentski protest ne govori samo o vlasti, već i o našoj opoziciji.

– Danas studenti rade ono što opozicione stranke, a ni opozicioni predsednički kandidati nisu želeli ili znali da urade u izbornoj kampanji. Zato je teret koji studenti nose teži od našeg, za sve neuspehe za koje smo, pre svega, odgovorni mi, a ne Vučić. Uvek sam verovao da mladi sa svojom energijom mogu više od bilo koga u našem društvu. Dok sam bio student i vodio protest nisam razmišljao koliko je realno to što radim, već sam svake sekunde sebi postavljao pitanje koliko treba da radimo da se naši ciljevi ostvare. Ne želim da se mešam u proteste studenata, ni da se pored svih koji to danas rade grebem o njih. Za mene su studenti uvek u pravu, kaže Jovanović.

Šešelj podržao tri zahteva
„Radikali podržavaju tri zahteva studenata, a na prvom mestu je to smena rukovodstva RTS i RTV, jer je reč je o nemoralnim ljudima bez karaktera koji se prodaju za novac i koji nikada nisu savesno obavljali svoj posao. Drugi zahtev studenata koji podržavamo je smena kompletnog rukovodstva REM-a , s tim što bismo mi proširili taj zahtev, tako što bismo tražili da se u Srbiji vrati sistem državne televizije, sa višestranačkim upravnim odborom i kontrolnim telom, koje bi kontrolisalo elektronske medije. Podržavamo i proveru biračkih spiskova, dok smo saglasni sa studentima da treba smeniti članove RIK-a, ali ne sve“, izjavio je juče na pres-konferenciji Vojislav Šešelj, lider radikala. „Ono što ne podržavamo jeste učešće Žena u crnom“, dodao je Šešelj. On je demantovao da će se povući sa čela stranke zbog neuspeha na predsedničkim izborima.

Sinoć je održan četvrti po redu protest protiv vlasti u više od 10 gradova Srbije.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here