Home Izbori RIK poništio izbore na još šest biračkih mesta

RIK poništio izbore na još šest biračkih mesta

110
0
Glasačka kutija i listić - Srbija izbori
Foto: N1/ AFP/ Andrej Isakovič

Republička izborna komisija je tokom prepodnevnog dela sednice, odlučila da se ponište izbori za predsednika Srbije na šest biračkih mesta u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i beogradskoj opštini Zvezdara.

Republička izborna komisija je tokom prepodnevnog dela sednice, odlučila da se ponište izbori za predsednika Srbije na šest biračkih mesta u Kraljevu, Pančevu, Vršcu, Vrbasu, Topoli i beogradskoj opštini Zvezdara.

Na tim biračkim mestima glasanje će biti ponovljeno 11. aprila.

Odlučeno je i da se na tim biračkim mestima raspuste birački odbori koji su sproveli glasanje.

Izbori će biti ponovljeni na biračkom mestu 10. u Kraljevu, gde je utvrđen veći broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji od broja birača koji su upisani u Izvod iz biračkog spiska za to biračko mesto.

Građani će ponovo glasati i na biračkim mestima 11. u Pančevu i 48. u Vršcu, gde je utvrđeno da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali.

Izbori će biti ponovljeni i na biračkom mestu 5. u Vrbasu, jer je jedan glasač ubacio dva glasačka listića u kutiju, na biračkom mestu 18. u Topoli, jer je predsednik biračkog odbora dopisao u Izvod iz biračkog spiska „najmanje jednog birača“, kao i na biračkom mestu 77. u beogradskoj opštini Zvezdara, jer je u Zapisnik o primopredaji uneto da je primljeno 100 glasačkih listića manje nego što je broj birača u Izvodu iz biračkog spiska.

Republička izborna komisija je tokom prepodneva, do pauze, razmotrila 37, od 44 prigovora koji su na dnevnom redu današnje sednice, i odbila 31 prigovor kao neosnovan.

Podnosioci prigovora koji su odbijeni između ostalog su navodili da su na nekim biračkim mestima građani glasali bez ličnih isprava, zapisnici sa nekih biračkih mesta su predati nepotpuni, a na pojedinim biračkim mestima su „grupe osoba sugerisale biračima koji broj da zaokruže na glasačkom listiću“.

Na biračkom mestu broj 20, u opštini Kuršumlija, „dva člana biračkog odbora, u vidno alkoholisanom stanju, uticala su na slobodnu volju birača, sugerišući im za koga da glasaju, odnosno koji broj na glasačkom listiću da zaokruže“.

Na biračkom mestu 163. u Novom Sadu, „u prostoriji u kojoj se glasa, bila je postavljena kamera koja je snimala birače kako glasaju“, a isključena je oko 13:00 časova.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here