Home Izbori Lalić: Janković budući lider opozicije, Jeremić podbacio

Lalić: Janković budući lider opozicije, Jeremić podbacio

115
0
Veljko Lalić - Srbija izbori
Foto: N1

Urednik Nedeljnika Veljko Lalić kaže da su rezultati izbora očekivani i da dobar rezultat Saše Jankovića pokazuje da je on možda budući lider opozicije. Jedino iznenađenje je loš rezultat Vuka Jeremića, rekao je Lalić.

Urednik Nedeljnika Veljko Lalić kaže da su rezultati izbora očekivani i da dobar rezultat Saše Jankovića pokazuje da je on možda budući lider opozicije. Jedino iznenađenje je loš rezultat Vuka Jeremića, rekao je Lalić.

Lalić navodi da nije iznenađen rezultato jer su sve ankete uoči izbora najavljivale pobedu Vučića u prvom krugu. Kaže da nije očekivao slab rezultat Vuka Jeremića, dok je Saša Janković „iskočio“ dobrim rezultatom.

Kako kaže, sam izborni dan pratile su čudne poruke, jer je izlaznost bila veća u Beogradu nego u centralnoj Srbiji, što je dovelo do mišljenja da glasači SPS nisu izašli na glasanje.

„Bio je čudan izborni ciklus, ali na kraju sve je izgledalo kao da je Vučić crtao sem rezultata Saše Jankovića. Stvoriće se konfuzija ko će biti lider opozcije, koja je pogrešila što nije izašla s jednim kandidatom. Ja mislim da je sada Janković lider opozicije, on je dosta loše prošao u centralnoj Srbiji, ali u Beogradu i Vojvodini ima dobar rezultat i mislim da je ovo kraj petooktobarske republike“.

Lalić smatra da Saša Janković neće dozvoiliti da mu Šutanovac bude šef i da su se na izborima homogenizovale dve strulture, što može da bude uvod u dvopartijski sistem.

„Ukoliko se bude našao neko ko će da ujedinjuje, a teško će se naći, opozicija ako želi bilo šta da postane mora da postane temelj okupljanja, ko okupi građanski prostor može da napravi respoektabilnu snagu“.

Komentarišući izlaznost, Lalić je rekao da su svi očekivali da će biti veća.

„SPS posle toliko godina nije učestvovao na izborima, Dačić je izgledao kao portparol SNS. Opozicija se preigrala s Belim, on je uzeo glasove od Jeremića, delom i od SRS. Jeremić je potpuno promašio kampanju, spuštao se njegov rejting. Imao je neku američku kampanju, očekivao je da će na svoje ime odneti glasove, krenuo je na sve strane. Ako pogledamo, imate građansku opciju koja se homogenizovala, ako računate na Belog i Jeremića vi u 13 opština možete da formirate vlast“.

Vučić sam nosi više glasova nego što bi „vukao“ Mali ili neki drugi kandidat za gradonačelnika, smatra Lalić i dodaje da će beogradski izbori biti zanimljivi.

„Mnogi potcenjuju Vučića, on je u politici 25 godina, savršeno je vodio kampanju, imate Jovanova gde vi prelazite u ulogu žrtve, Dačića na svakom mitingu, postoji i snažna propaganda, onda Jeremića koji ulazi u vaše biračko telo i onda ga spustite sa 12 na 5. Opozicija može dosta toga da nauči, ali ne možete takvoj glasačkoj mašini da se suportstavite bez stranke, glavni kandidati nisu imali stranku, vidi se značaj stranačke infrastrukture. Ne može niko sad kao što je Jeremić pomislio, da je dovoljno da izađete na televiziji i da se suportstavite jednoj mašineriji“.

Govoreći o novom premijeru, Lalić je rekao da mu kao najlogičniji izbor izgledaju Ana Brnabić i Dušan Vujović.

„Mislim da će biti nestranačka ličnost, Vučić će pratiti ankete, on sad ima interes da uđe u relaksiranje političke scene i da pred gradske izbore uđe lagano“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here