Home Izbori Delegacija SE: Neefikasan nadzor medija

Delegacija SE: Neefikasan nadzor medija

135
0
Savet Evrope - Srbija izbori
Foto: N1/ Reuters/ Vincent Kessler

Posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope saopštila je, povodom predsedničkih izbora u Srbiji, da je „nadzor nad medijima tokom kampanje, uključujući i elektronske medije, bio neefikasan“. Nisu primenjene preporuke Venecijanske komisije o finansiranju, navodi izveštaj.

Posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope saopštila je, povodom predsedničkih izbora u Srbiji, da je „nadzor nad medijima tokom kampanje, uključujući i elektronske medije, bio neefikasan“. Nisu primenjene preporuke Venecijanske komisije o finansiranju, navodi izveštaj.

„Mnogi predsednički kandidati i drugi sagovornici delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ukazali su na dosad neviđeno nejednaku medijsku pokrivenost izborne kampanje u korist kandidata vladajuće koalicije, iako zakon predviđa jednak medijski pristup svim predsedničkim kandidatima“, navodi se u saopštenju iz Strazbura.

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope posetila je ograničen broj biračkih mesta u Beogradu i okolnim mestima, kao i Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Požarevcu i Pančevu.

Delegacija je ocenila da je „izborni dan bio je miran i dobro organizovan“ i da su glasači mogli slobodno da glasaju, iako je bilo „nekih proceduralnih nedostataka“.

Delegaciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope predvodila je norveška poslanica Ingebjerg Godskesen.

„Mnogi predsednički kandidati i drugi sagovornici izrazili su zabrinutost zbog nesrazmerno sistema finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja“, navodi se u saopštenju 12-člane delegacije koja se i uoči izbora sastala sa predstavnicima Republičke izborne komisije Srbije i vodećim kandidatima, kao i predstavnicima nevladinih organizacija i medija.

Nisu primenjene preporuke Venecijanske komisije
Kampanja u Srbiji bila je mirna, dan glasanja protekao je mirno, sve je bilo dobro organizovano, ali da su primećene neke proceduralne nepravilnosti, kaže se u izveštaju.

„Na dan glasanja sve je proteklo mirno i sve je bilo dobro organizovano. Glasači su mogli slobodno da odluče za koga će glasati, mada su primećene određene proceduralne nepravilnosti“, saopštila je posmatračka misija PSSE koja je na poziv vlasti Srbije posmatrala predsedničke izbore 2. aprila.

„Iako zakonski okvir pruža solidnu bazu za sprovođenje demokratskih izbora ukoliko se sprovode u dobroj volji, Venecijanska komisija Saveta Evrope je ranije ukazala da je zakonodavstvu potrebna sveobuhvatna revizija kako bi se rešilo pitanje propusta i nejasnih odredbi“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da većina preporuka Venecijanske komisije nije primenjena, posebno one koje se tiču procesa rešavanja izbornih sporova, potrebe za efikasnim odredbama sa sprečavanje i sankcionisanje zloupotrebe resursa javnih službi i zloupotrebe službenog položaja.

Delegacija Parlamentarne skupštine podseća da je u rezolucijama Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i u mišljenjima Venecijanske komisije, u više navrata savetovano vlastima Srbije da smanje nivo javnog i privatnog finansiranja i da uvedu ograničenje ukupnih troškova za kampanje i ograničenje za finansiranje političkih stranaka.

Podseća se i da nedostaju efikasni zakonski mehanizmi da se poboljša transparentnost finansiranja političkih partija i izbornih kampanja, nadzor i odgovornost.

Ocenjeno je i da je Republička izborna komisija radila na transparentan i efikasan način, i da politički takmaci uopšteno imaju poverenja u rad Komisije.

Registracija glasača je bila inkluzivna i nije prijavljen nijedan veći problem po pitanju tačnosti biračkog spiska.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope će usvojiti izveštaj o posmatranju izbora 30. maja u Pragu, na sednici Stalnog komiteta.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here