Home Izbori IPSOS: Glasovi sa Kosova neće promeniti redosled

IPSOS: Glasovi sa Kosova neće promeniti redosled

95
0
Glasačka kutija i listić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Nema govora da će glasovi koji će stići sa KiM, iz dijaspore i iz zatvora promeniti redosled kandidata, izjavio je danas Srđan Bogosavljević iz agencije IPSOS.

Beograd — Nema govora da će glasovi koji će stići sa KiM, iz dijaspore i iz zatvora promeniti redosled kandidata, izjavio je danas Srđan Bogosavljević iz agencije IPSOS.

„Ono što smo objavili na osnovu 96 odsto uzorka, potvrdiće, ili donekle izmenjene, RIK, a sa glasovima sa Kosova, to je još 0,5, 0,6 do jedan odsto gore za Vučića. Nema govora o kakvoj promeni redosleda“, rekao je Bogosavljević za RTS.

Napomenuo je da IPSOS nema uvid u glasove sa Kosova, iz dijaspore, niti iz zatvora.

Prema njegovim rečima, popularnost koju uživa Vučić, traje od 2012-2013 i na ovom je nivou, a da su istraživanja IPSOS-a pokazala da se broj ljudi koji dobro misle o njemu nije mnogo smanjivao.

„Izlaznost je uglavnom manja na predsedničkim izborima, mi smo očekivali, moram reći, oko 100.000 veću izlaznost, na osnovu anketnih istraživanja, a desilo se da je nešto veća izlaznost bila u Beogradu, po svemu sudeći izlaznost mlađih, što bih rekao da je dobar rezultat“, kazao je Bogosavljević.

Ističe da za IPSOS, pre izbora, u predizbornim anketama, nijedna stvar nije bila neizvesna, niti je bio neizvestan prvi krug.

„Naprosto, preveliki broj kandidata je to omogućio. Sve zajedno, nije bilo nijednog rezultata ovih izbora koji bi mogao nešto dramatično da učini“, kaže Bogosavljević.

Dobar efekat izbora je, smatra Bogosavljević, da su mladi izašli više nego ikada, pa će, kako je dodao, možda u budućnosti učestvovati više u izborima, jer IPSOS kroz niz istraživanja poslednjih 20 godina vidi da mladi ne participiraju previše u političkom životu.

Bogosavljevića nijedan rezultat na izborima nije iznenadio, jedino kaže da mu je bio „čudan“ brz rast Luke Maksimovića, što je, kako je rekao, bilo nešto što se nije moglo očekivati, ali, s druge strane, smatra, da je to bunt koji postoji kod ljudi, kojima se ne dopada aktuelna politika, niti političari.

Podseća da se podatke koje je IPSOS objavio u četvrtak, pre izborne tišine, otprilike oni koje su pokazali izbori.

Napomenuo je i da je IPSOS registrovao pad kandidata Vuka Jeremića, kojije sa početnih 15-16 odsto „ubrzano padao“, nakon što je SPS objavio da će podržati Vučića, a posle se taj pad nastavio ulaskom novih kandidata, koji su više uzimali od njega, nego od drugih.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here