Home U fokusu UŽIVO: Srbija bira predsednika, do 13h glasalo 24,9 odsto

UŽIVO: Srbija bira predsednika, do 13h glasalo 24,9 odsto

106
0
Izborni dan - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Tanja Valič

U Srbiji su u 7 časova otvorena biračka mesta širom zemlje za predsedničke izbore na kojima pravo glasa ima 6.724.949 upisanih birača. Do 13 časova glasalo je 24,9 odsto upisanih birača, saopštila je agencija Ipsos.

U Srbiji su u 7 časova otvorena biračka mesta širom zemlje za predsedničke izbore na kojima pravo glasa ima 6.724.949 upisanih birača. Do 13 časova glasalo je 24,9 odsto upisanih birača, saopštila je agencija Ipsos.

Državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasali su juče od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.

Za glasanje na Kosovu i Metohiji, RIK je odredila 90 biračkih mesta, na kojima je upisano 105.929 birača. U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija ima 29 biračkih mesta, na kojima može da glasa 9.326 birača.

U Srbiji je na snazi predizborna tišina koja traje do 20 časova kada se zatvaraju biračka mesta.

Televizija N1 pripremila je specijalni program u izbornoj noći.

13.20 – Prema podacima agencije Ipsos do 13 sati glasalo 24,9 odsto birača, prenosi RTS.

12.45 – Do 11.00 sati u Vranju je glasalo 16,8 odsto birača i glasanje se odvija bez problema, izjavio je koordinator radnog tela za predsedničke izbore u Vranju Dušan Aritonović.

Aritonović je agenciji Beta rekao da je odziv birača veći nego na prethodnim parlamentarnim i lokalnim izborima 2014. godine.

12.36 – U Kraljevu je na izborima za predsednika Srbije do 10 časova glasalo 9,49 odsto birača upisanih u birački spisak, izjavio je koordinator Republičke izborne komisije za Grad Kraljevo Miloš Petrović.

„Sva mesta su jutros otvorena na vreme i nije bilo značajnijih problema u izbornom procesu“, kazao je Petrović.

12.30 – Najveća izlaznost birača u Moravičkom okrugu do 10 časova zabeležena je u Gornjem Milanovcu, gde je glasalo 12 odsto birača, rečeno je agenciji Beta u radnom telu Republičke izborne komisije. Moravički okrug čine Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani.

12.24 – Na velikom broju biračkih mesta u opštini Preševo do 11 nije ubačen nijedan glasački listić, zbog čega nije bilo svrhe da se izračunava procenat izlaznosti birača, izjavio je koordinator radnog tela za predsedničke izbore u opštini Preševo Agim Imeri.

12.02 – Na drugoj konferenciji za novinare posmatračka misija CRTA je saopštila da su na nekoliko biračkih mesta zabeležene nepravilnosti tokom procesa glasanja, koje se odnose na glasanje bez ličnih dokumenata, kao i nekorišćenje nevidljivog spreja. Na dva odsto biračkih mesta zabeležena je kampanja u krugu manjem od 50 metera od biračkog mesta.

„Naš mobilni tim je zabeležio slučaj u Temerinu ispred biračkog mesta koji potencijalno ukazuje na kupovinu glasova. CRTA posmatračka misija podneće krivičnu prijavu protiv NN lica nadležnom Tužilaštvu u Novom Sadu koje bi treba dalje da istraži ovaj slučaj i obavesti javnost o nalazima“.

11.58 – Predsednički kandidat Dveri, Boško Obradović, danas je u Vatrogasnom domu u Čačku glasao na izborima za predsednika Srbije. Obradović je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

11.55 – Kandidat za predsednika Srbije Saša Radulović glasao je nešto posle 11 sati na biračkom mestu u beogradskom naselju Čukarica. On je na glasanje na biračko mesto u vrtiću „Cerak“ došao sam.

11.43 – Na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci do 10 sati glasalo je 137 osoba ili 19 odsto birača s pravom glasa na tom biračkom mestu. Na biračkom mestu u konzulatu Srbije u Banjaluci u birački spisak upisano je ukupno 721 glasač, a u ambasadi Srbije u Sarajevu prijavljen je 151 glasač.

11.27 – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“ na Novom Beogradu. Nikolić je na glasanje za predsednika Srbije došao sa suprugom Dragicom Nikolić.

11.23 – Pravo glasa na izborima za predsednika Srbije u Šapcu do 10 sati iskoristilo je oko 10 odsto glasača. Sva biračka meta u Šapcu otvorena su na vreme a izbori protiču bez značajnijih problema. U Šapcu pravo glasa ima 103.386 gradjana koji glasaju na 100 biračkih mesta.

11.20 – U Rasinskom okrugu do 10.00 časova najviše birača glasalo je u Kruševcu 10,75 odsto, a najmanje u Varvarinu oko šest odsto upisanih u birački spisak, rečeno je u nadležnim radnim telima.

11.12 – Na prvoj konferenciji za novinare Republička izborna komisija saopštila je da je do 10 časova glasalo 10,56 odsto upisanih birača i da su biračka mesta otvorena u 7 časova i da nije bilo nepravilnosti.

10.44 – Predsednički kandidat Miroslav Parović glasao je oko 10:30 u Mesnoj zajednici „Ostrvo“ u Novom Sadu. Na biračko mesto Parović je došao u pratnji supruge i dvoje dece.

10.20 – Kandidat Srpske radikalne stranke za predsednika Vojislav Šešelj glasao je u 10 na biračkom mestu u Batajnici u Beogradu. Šešelj je na glasanje došao sa suprugom Jadrankom Šešelj i dva sina.

10.11 – Do 9 časova glasalo je 5,8 odsto birača, a najveća izlaznost je u Vojvodini, rekao Bojan Klačar iz CeSID-a.

Đorđe Vuković je rekao da nema bilo kakvih ozbiljnijih kršenja izbornih procedura, da je na desetak mesta kasnio početak, da je na pojedinim mestima bilo problema sa administracijom, ali da svuda bez problema traje izborni proces.

10.02 – Predsednički kandidat Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, glasao je na biračkom mestu u OŠ Momčilo Živojinović u Mladenovcu.

09.45 – Raša Nedeljkov iz posmatračke misije „Građani na straži“ kaže za N1 da je otvaranje biračkih mesta prošlo u skladu sa procedurom, da je svim posmatračima CRTE dozvočljen pristup i mogu slobodno da posmatraju izbore. Kako kaže zabeleženo je nekoliko pojedinačkih slučajeva nepravilnosti.

„Na nekoliko biračkih mesta dozvoljeno je glasanje bez provere dokumetata i obeležavanja pristiju, na tri biračka mesta uvideli su propagandne aktivnosti i u svim situacijama je birački odbor reagovao. Možemo da kažemo da proces glasanja teče bez problema na većini biračkih mesta“, rekao je Nedeljkov.

09.36 – Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić smatra da birački spisak nije doveden u red, što nije dobro za demokratiju i društvo, jer je moguć prostor za manipulaciju.

09.16 – Kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić glasao je jutros nešto posle 9 časova na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ na Vračaru u Beogradu.

Jeremić je na glasanje došao u pratnji supruge Nataše.

09.15 – Izbori za predsednika Srbije protiču bez problema, izjavio za RTS predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

09.10 – Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković glasao je u 9 sati na biračkom mestu na Novom Beogradu. Janković je na glasanje došao sa suprugom Slavicom Janković i sinom.

09.00 – Predsednički kandidat Milan Stamatović glasao je u 8 sati u OŠ „Dimitrije Tucović“ u naselju Golija na Zlatiboru. Stamatović je na biračko mesto došao sa suprugom i svoje dve ćerke.

08.51 – Na severu Kosova jutros u 7 sati počelo je glasanje za predsednika Srbije. U Kosovskoj Mitrovici otvoreno je 11 biračkih mesta, a u Zvečanu sedam. Pravo da glasa na teritoriji Kosova i Metohije ima 105.929 građana.

08.20 – Predsednik Vlade Srbije i predsednički kandidat stranaka vladajuće koalicije Aleksandar Vučić glasao je danas u 8.00 na biračkom mestu na Novom Beogradu. Vučić je na glasanje došao sa ćerkom.

08.02 – Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je u 7.30 na biračkom mestu na Dedinju u Beogradu. Dačić je na glasanje došao sa suprugom.

07.58 – Kandidat Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović glasao je danas u 7.30 na biračkom mestu u Prvoj beogradskoj gimanziji u Beogradu. Popović je sam došao na glasanje.

Reporteri N1 pratiće zbivanja u izbornim štabovima predsedničkih kandidata, RIK-u, CESID-u i CRTI. Osim reporterskih uključenja, program, koji počinje u 20 časova, će se odvijati u tri studija.
07.35 – Kandidat za predsednika Nenad Čanak glasao je u 7 časova na biračkom mestu broj 197 u objektu „Radosnica“ Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u Novom Sadu. On je prvi predsednički kadnidat koji je jutors glasao.

07.00 – Otvorena birališta. Na predsedničkim izborima učestvuje 11 kandidata: Saša Janković, Vuk Jeremić, Miroslav Parović, Saša Radulović, Luka Maksimović, Aleksandar Vučić, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Aleksandar Popović, Milan Stamatović i Nenad Čanak.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana.

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova. Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu izbora dobio najveći broj glasova.

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije i traje pet godina.

Zakonom o predsedniku Republike je propisano da niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here