Home Izbori Kome odgovara niska izlaznost?

Kome odgovara niska izlaznost?

128
0
mostbg-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Relativno niska izlaznost građana Srbije na izborima za predsednika države daje veću prednost kandidatu vladajuće koalicije.

Relativno niska izlaznost građana Srbije na izborima za predsednika države daje veću prednost kandidatu vladajuće koalicije.

Prema rečima programskog direktora CeSID Bojana Klačara, razlog niske izlaznosti je to što kandidati opozicije nisu uspeli da motivišu birače.

“Ukoliko verujemo prognozama istraživača i činjenici da Vučić ima stabilno biračko telo i jaku infrastrukturu, očekuje se da nešto niža izlaznost više njemu pogoduje. On ima disciplinovane birače i ima veću takozvanu duboku podršku“, kaže Klačar.

Za razliku od prethodnih predsedničkih izbora, dvojicu ključnih kandidata opozicije su predložile grupe građana.

“Opozicioni kandidati nemaju stranke iza sebe, njihovo biračko telo je nestabilno, ali je to projekcika, niko od istraživača ne može sa sigurnošću da kaže ko su ljudi koji su ostali kod kuće, a ko su oni koji su izašli na glasanje“, dodaje Klačar.

Prema njegovim rečima, razloge za nisku izlaznost treba tražiti u predizbornoj kampanji.

“Ako ostane niska izlaznost, razlog tome je činjenica da ne postoji stranačka infrastruktura koja je trebalo da radi na terenu i da motiviše birače, a drugo je što su se nestranački kandidati građana suviše oslanjali na poruke kroz medije i internet i zapostavili su važnost motivisanja onih koji ne konzumiraju medije i društvene mreže“, zaključio je Klačar.

Veliki deo kampanje opozicionih kandidata je bio usmeren na to da građani u što većem broju izađu na izbore, kako bi se obezbedio drugi krug predsedničkih izbora u kom bi se našao neko od kandidata opozicije i kandidat vlasti.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here