Home Izbori Kako će teći izborni dan

Kako će teći izborni dan

103
0
CESID - Srbija izbori
Foto: Telepromter

Za dva dana se održavaju izbori za predsednika Republike Srbije. Republička izborna komisija sugeriše biračkim odborima da obrate pažnju na svaki glasački listić, kako bi se utvrdila prava izborna volja svakog birača. Izbore će pratiti domaći i strani posmatrači.

Šezdeset osam sati izborne tišine i isto toliko vremena do konačne odluke – ko će biti novi predsednik. O tome u nedelju odlučuje više od 6,7 miliona birača. Da li sa jednim ili više poteza olovkom, odlučuju sami, sve dok svoju izbornu volju jasno iskažu.

„Naša preporuka je uvek da je najsigurniji način da izrazite svoju izbornu volju tako što ćete zaokružiti redni broj ispred imena kandidata. Možete eventualno da zaokružite i njegovo ime ili naziv predlagača“, kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Republička izborna komisija biračkim odborima sugeriše da obrate pažnju na svaki glasački listić i da ulože napor da utvrde pravu izbornu volju svakog birača, u smislu utvrđivanja za kog kandidata je birač glasao, bez obzira na način na koji je tu svoju volju izrazio.

Rad biračkih odbora, od otvaranja do zatvaranja birališta, pratiće domaći posmatrači iz Jukoma, Cesida, udruženja Građani na straži i CRTA. Osim što su oči i uši na terenu, šta su im zaduženja?

„Nemamo apsolutno nikakva prava da se mešamo u izborni proces. Dakle, to je na biračkim odborima. Ono što mi radimo jeste da beležimo eventualne nepravilnosti, dešavanja na biračkim mestima i naši posmatrači javljaju nama u Beogradu u centrali i na osnovu toga izlazimo u javnost“, navodi Raša Nedeljkov iz udruženja CRTA i Građani na straži.

Cesidovih 700 pomatrača biće raspoređeno na 600 biračkih mesta širom Srbije – izuzev na KiM, u dijaspori i zatvorima. Rezultate će, prvi put, objavljivati u realnom vremenu.

„To će da izgleda tako što ćemo za svako biračko mesto koje dođe objavljivati uživo rezultate sa tog biračkog mesta i, naravno, stavljati napomenu o kolikom procentu od ukupnog uzorka mi u tom momentu govorimo. Sve vreme ćemo imati vrlo jasnu ogradu da se ne radi o projekcijama rezultata, nego o rezultatima koji stižu uživo“, objašnjava Klačar.

Izbore će pratiti i strani posmatrači, pored ostalih Delegacija EU i predstavnici 14 stranih ambasada u Srbiji.

OEBS će, uz stranačke kontrolore, brinuti o regularnosti izbora na 90 biračkih mesta na KiM, a biće zaduženi i za transport glasačkih listića od administrativnog prelaza do birališta i obrnuto.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here