Home Intervjui ZlatiBORAC za Srbiju

ZlatiBORAC za Srbiju

242
0
Milan Stamatović - Srbija izbori
Foto: PR služba Milana Stamatovića

Intervju portala Srbija izbori sa predsedničkim kandidatom Milanom Stamatovićem

Koje su najveće prepreke s kojima ste se suočavali u toku ove izborne kampanje?

Najveći i najozbiljniji problem u izbornoj kampanji bilo je prikupljanje potpisa za kandidaturu zbog promene zakona o overavanju potpisa i dodeljivanja tog posla notarima od 1. marta, za izbore 2. aprila. Meni lično je taj deo posla oduzeo trećinu vremena, predviđenog za predizborne aktivnosti. Podsećanja radi neki najavljeni predsednički kandidati su odustali od izbora jer im je bilo onemogućeno da prikupe potpise u predviđenom roku. U startu, svi opozicioni kandidati bili su u podređenom položaju jer je vladajuća koalicija uticala na raspored i broj notara zaduženih za overu potpisa. S druge strane naprednjačka koalicija je brzinom sunčeve svetlosti uspela da prikupi čak 60.000 potpisa, iako se zna da realno, za nekoliko dana, ni u teoretskom smislu nisu mogli to da učine. Ne samo da su uspeli da prikupe potpise za Aleksandra Vučića već su imali vremena da prikupe i za ostale svoje kandidate, među kojima je i Nenad Čanak, lider LSV-a

Kakav je odnos novinara prema kandidatima za predsednika? Da li smatrate da svi kandidati za predsednika dobijaju jednak tretman od strane novinara?

Medijska prisutnost Aleksandra Vučića je drugi primer neregularnosti izbora i neravnopravnosti svih predsedničkih kandidata i taj odnos je 92 % u korist Vučića u odnosu na 8 % za sve ostale predsedničke kandidate. Prema svim medijskim analizima Aleksandar Vučić je preovladavao u centralnim informativnim emisijama kao predsednički kandidat, u funkciji predsednika SNS-a i kroz predstavljanje njegovih premijerskih aktivnosti.

Navodite da je Vaša kampanja skromna, kakav izborni rezultat procentualno očekujete?

Ne rukovodim se procentima i ne interesuju me rejtinzi, najvažnije od svega je da probudim Srbiju i da ukažem na probleme sa kojima se suočavamo zbog lošeg vođenja države. Kandidovao sam se za predsednika jer cela Srbija zaslužuje da, u ekonomskom smislu i na planu boljeg života, bude kao Zlatibor, čiju lokalnu samoupravu predvodim već četiri mandata! Moj cilj je da ozdravim Srbiju, da sačuvamo našu imovinu, omladinu, narod i da uspostavimo institucije sistema, kao što su sve ekonomski razvijene države sveta svoju razvojnu politiku postavile na četiri stuba: nacija, vera, kultura i tradicija.

Naveli ste da da ste protivnik predizbornih istraživanja jer mogu biti poručena, na koji način mislite da ove godine istraživanja utiču na izborni rezultat?

Zbog zloupotrebe rezultata istraživanja i njihovog stalnog forsiranja u medijima, opredeljenje građana je svedeno na dve opcije i izbor između Vučića i Belog. Primeri naručenih istraživanja, u kojima je Beli u roku nekoliko dana sa 3 % podrške došao do 11 % podrške i time navodno prestigao sve kandidate opozicije, i zauzeo drugo mesto odmah iza Aleksandra Vučića, sasvim jasno pokazuju o kakvom manipulaciji birača se radi. Jedna istraživačka agencija čak navodi da svi kandidati koji budu imali lošiji izborni rezultat od Belog treba da napuste politiku. Da ne govorimo o Vučiću, kome svakodnevno raste rejting i ta podrška ide i do 57 odsto. Ovakve naručene ankete služe da bi se glasači svih opozicionih kandidata obeshrabrili, ali i da posluže kao paravan za krađu izbora.

,,Za zdravu Srbiju’’ ime je partije koju biste osnovali – koji je prvi korak koji biste kao predsednik preduzeli za ozdravljenje naše države?

Kao predsednik Republike, pokrenuo bih sve ustavne i zakonske procedure za poništavanje svih međunarodnih sporazuma (uključujući i Briselski) koji direktno podrivaju teritorijalni integritet i ustavnopravni suverenitet Republike Srbije, kao i svih neustavnih odluk donetih na štetu građana Srbije, protiv interesa države Srbije, uključujući i neustavno smanjenje penzija, davanje subvencija tzv. stranim investitorima, kao i poništavanje dela SSP koji se odnosi na prodaju zemlje strancima. I, pokrenuo bih ozbiljnu borbu protiv „bele kuge“.

U kakvom mislite da se položaju kultura nalazi u našoj državi?

Nažalost, kao što prolazimo kroz političku i ekonomsku krizu, tako je i naše društvo doživelo ozbiljni poremećaj sistema vrednosti, a kultura velike turbulencije koje se ne mogu brzo otkloniti. Moramo da se vratimo svoj tradiciji, običajima, veri i da uskladu sa poštovanjem pravih vrednosti gradimo budućnost Srbije. Nama se nameću neke strane vrednosti koje nikada nisu bile primerene niti prihvaćene od srpskog naroda, u kome se nisu primile. Mi moramo da se ugledamo na naše pretke koji su za nas čuvali imovinu, branili domovinu i njene resurse čuvajući svoja pokolenja.

Koliko Vaša kampanja zapravo budi apstinente i motiviše ih da izađu na glasanje?

Cilj moje kandidature i kampanje jeste da primerom pokažem kako Srbija može da se uzdigne i uspostavi red, poredak, dobar ambijent i uslove za život kao što su na području opštine Čajetina. Moguće je to uraditi s celom državom ako krenemo od sebe, da uređujemo svoje dvorište. Na primeru Zlatibora hoću da pokažem da ovaj pelcer koji je ovde izrastao možemo da presadimo na teritoriju cele Srbije. I da pokušamo da razvijamo zemlju iz njene unutrašnjosti, jer su ovde resursi, nacionalna blaga, potencijali, ljudi. Ne moramo svi da odemo u velike gradove da bismo tamo bili zapaženi i viđeni, već može da se izvrši ta suštinska decentralizacija, kao što smo mi to uradili u opštini Čajetina. Svi ovi razlozi su dovoljan motiv za građane Srbije da izađu na izbore i glasaju za časnu i poštenu politiku.

Koliku Vam podršku imate kod mladih?

Mladi prepoznaju prave vrednosti i žele promene zato su spremni da podrže politiku ozdravljenja Srbije. Oni su svesni u kakvoj teškoj situaciji se nalazi naša država i da je 31,2 odsto mladih nezaposleno, što prevazilazi evropski prosek od 18, 5 odsto. Problem nezaposlenosti doveo je do migracije mladih iz manjih mesta u velike gradove i odlazak iz zemlje u inostranstvo, gde su spremni da rade i posao za koji se nisu školovali, samo da bi preživeli. Ne smemo da dozvolimo da mladi školovani kadrovi napuštaju Srbiju i traže posao u sumnjivim kompanijama i frimama u EU, gde ih tretiraju kao robove, a ne kao radnike.

Šta biste uradili prvo kao predsednik kako bi sprečili da mladi odlaze iz države?

Država mora da obezbedi uslove za zapošljavanje mladih u domaćoj privredi, i da im se omogući da ostanu u svojim sredinama i da ih ne napuštaju u potrazi za boljim životom. Zlatibor je primer kao se mladi mogu zadržati, jer naša lokalna samouprava ima najnižu stopu nezaposlenosti u Srbiji koja se kreće ispod pet odsto. Isto tako, mora se uticati na domaće poslodavce da angažuju mlade ljude bez radnog iskustva, da steknu potrebna znanja i veštine, kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada. Tako ćemo napraviti sistem u kome će školovanje imati svrhu, obrazovanje će se ceniti, a posao će se dobijati po zasluzi i znanju a ne po pripadnosti nekoj stranci. Najveće razočarenje mladih je što država nema razumevanja za njihove potrebe i što olako shvata sistem obrazovanja i ne priprema ih dovoljno za budući život. Narodni novac se izdvaja sumnjive strane investicije i kompanije iz EU, gde su naši radnici postali najjeftinija radna snaga u Evropi. Umesto da država podstiče mlade da pokrenu sopstveni biznis i da ih motiviše da ostanu u Srbiji, ona ih primorava da odlaze iz zemlje.

Koliku podršku imate kod glasača u dijaspori?

U toku kampanje, posebno sam se upoznao sa problemima koje ima srpska dijaspora. Naši ljudi su nezadovoljni zbog nedgovorne politike matice i nerešenih važnih pitanja, kao što je problem sa ličnim dokumentima i dobijanjem državljanstva, do nemogućnosti da iskoriste svoje glasačko pravo na teritoriji zemalja u kojima žive. Srpskom narodu u regionu i dijasporimora da se pruži podrška radi zaštite i očuvanja nacionalnog identiteta. Oni se moraju osećati kao pripadnici srpskog naroda imoraju Srbiju doživaljavati kao svoju državu. Kako bi to bilo i moguće, neophodno je da se svim Srbima koji žive van matičnezemlje omogući puno učešće u odlučivanju i da onima koji nemaju srpski pasoš po hitnom postupku dodeliti državljanstvoSrbije, uključujući aktivno i pasivno biračko pravo. Dodatna motivacija za učešće naših građana u izbornom procesu bilo bi uvođenje mogućnosti za glasanje putem pošte i/ili Interneta. Davanjem prava svim Srbima i svim državljanima Srbije, ma gde živeli, da mogu da učestvuju u izboru predsednika države i narodnih predstavnika u Skupštini Srbije, država bi pokazala iskrenu brigu prema svim svojim građanima, sunarodnicima i svima onima koji Srbiju smatraju svojom državom.

Kako komentarišete činjenicu da će, ukoliko bude drugog kruga, građani glasati na Uskrs, pri čemu će nekima od njih biti uskraćena mogućnost da glasaju u zavisnosti od mesta na kojem budu bili tog dana?

To je još jedan način da se ovi predsednički izbori obesmisle i da se kandidatu vladajuće koalicije omogući da pobedi opozicionog kandidata, jer je nezamislivo da se na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa održi drugi krug predsedničkih izbora. Za vladajuću koaliciji biće to idealna prilika da se pokradu izbori i da ono što nisu uspeli u prvom krugu, protivno volji građana, urade u drugom.

U intervjuu za Balkan info naveli ste da ste imali ponude da pređete u vladajuću partiju, šta Vam je bilo ponuđeno?

Više puta mi je nuđeno da pređem u vladajuću partiju, ali nisam podlegao pritiscima. Nudili su mi da mirno pređem, bilo je tu i ponuda za funkcije, stanove, čak i novac. Kada su videli da ne mogu da me kupe, da ja nisam na prodaju, počele su i pretnje da će mi „napakovati“ aferu. Nisu to prijatne stvari, ni meni, a posebno ne za moju porodicu. Nisu računali na jedno, Zlatiborci nisu na prodaju, a ni za potkusurivanje.

Zbog čega Vam je trebalo dugo toliko da izađete iz SNP-a? Koliko dugo ste planirali da napustite tu partiju?

Nije bilo jednostavno izneveriti birače i pristalice i tek tako odustati od politike na kojoj
smo postavili Srpsku narodnu partiju. Od osnivаnjа SNP-a, zаstupаo sаm progrаmske ciljeve koje smo
tаdа zаcrtаli: dа smo protiv ulаskа u Evropsku uniju, dа smo zа čvršću sаrаdnju sа tržištem Rusije, zа
decentrаlizаciju i oporаvаk srpske ekonomije, očuvаnje trаdicionаlnih vrednosti, zа Republiku Srpsku,
zа Kosovo i Metohiju u Srbiji, аli je vrh SNP odstupio od dogovorа s nаrodom. Zato sam odlučio da
sаm nаstаvim svoju političku bitku nа temeljimа zdrаve Srbije, zа koju sаm se oduvek zаlаgаo i da
osnujem svoju stranku ’’Za zdravu Srbiju’’ koja će biti ozbiljna timska, a ne liderska stranka, čiji će cilj
biti da Srbiju menja iz unutrašnjosti, a ne iz Beograda i po tome ćemo biti jedinstveni na političkoj
sceni.

Veliki ste kritičar Aleksandra Vučića. Ukoliko biste pobedili na ovim izborima, kako vidite vlast u kojoj ste Vi predsednik, a gospodin Vučić premijer?

Ne vidim kako bi bilo moguće ozdraviti Srbiju ukoliko Vučić ostane na mestu premijera. Nemoguće je da državni raspikuća bude deo vlasti i da sa nama čuvarkućama i domaćinima gradi budućnost Srbije. Naše politike su suprotstavljene, a ciljevi potpuno drugačiji. Dok on rasprodaje i poklanja državnu imovinu i prirodne resurse širom Srbije, i odriče se našeg svetog Kosova i Metohije radi ulaska u EU, mi smo spremni da sačuvamo sve ono što pripada srpskom narodu uključujući teritorijalni integritet i suverenitet države Srbije.

Postoje li neki dobri potezi SNS u proteklih nekoliko godina?

Jedina dobra stvar koju je Aleksandar Vučić uradio je to što me je nazvao “tamo neki Zlatiborac“ i što mi je pomogao da osmislim slogan za svoju kampanju “ZlatiBORAC za Srbiju“, u kome ključne reči Zlati i BORAC simbolizuju borca za pravednu, časnu i poštenu Srbiju, ali se odnose i na moje poreklo kojeg se ponosim.

Predsednik ste opštine Čajetina kroz dva režima. S kakvim su se poteškoćama suočavale lokalne samouprave u prethodnom, a sa kakvim sada?

Na čelu opštine Čajetina sam već četiri mandata i danas je naša opština prepoznatljiva kao jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Srbiji. Pre mog dolaska, Čajetina je bila praktično siromašna i uništena opština čiji je godišnji bužet bio izražen u stotinama hiljada evra, a sada iznosi 20 miliona evra. U investicije izdvajamo 80 odsto ovog budžeta dok se samo sedam odsto izdvaja za plate. Svaki pokazatelj lokalnog razvoja svedoči o iskoraku opštine Čajetina: od broja turista na Zlatiboru, investicija, izgrađenih lokalnih puteva, subvencija datih poljoprivredi pa do porodičnih preduzeća, zaposlenosti, socijalne zaštite, sportskih rezultata. Kao što je u prošlosti zbog nedomaćinskog odnosa prema novcu i prirodnim resursima opština bila na rubu egzistenicije, danas imamo probleme sa državnim raspikućama i korumpiranom vlašću koja nas sprečava da se razvijamo i gradimo. Tipičan primer je investicija izgradnje panoramske gondole na Zlatiboru, koju finasira opština Čajetina u celosti i čija je vrednost 13 miliona evra. Aktuelna valst želi da prikaže da gondolu na Zlatiboru gradimo bez dozvole, a mi smo jedini koji tražimo dozvolu jer ne želimo da gradimo mimo zakona Ako neko dozvoljava Zukorliću da gradi bez dozvole u Novom Pazaru samo zato što je dao podršku premijeru, kako je onda moguće da država ima dvostruke standarde, jer u onim sredinama gde su naprednjaci na vlasti sve je dozvoljeno, i da se gradi i otvara bez dozvole, a mi na Zlatiboru izgleda nemamo pravo na gradnju ni sa dozvolom ni bez nje. Bez obzira na sve pritiske mi ćemo nastaviti gradnju gondole i uskoro ćemo organizovati novu “Zlatiborsku narodnu mobu“.

Imate li neku poruku za glasače?

Zaklinjem se svojom čašću čoveka iz naroda, domaćina i Zlatiborca da ću se zalagati za: odgovornu nacionalnu i državotvornu politiku, decentralizaciju vlasti, podsticaje domaćim privrednicima, stvarnu borbu protiv kriminala i korupcije, borbu protiv bele kuge, bolje uslove trudnicima, majkama i deci, poništavanje Briselskog sporazuma i prestanak pregovora sa EU, suverenu Srbiju – protiv ulaska u NATO, čvršće odnose sa Rusijom, jačanje veza sa Republikom Srpskom, veću brigu o Srbima u dijaspori. Ako želite da cela Srbija izgleda kao Zlatibor, znate šta vam je činiti 2. aprila.

Andjela Kuzmanovic-Srbija izbori

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here