Home Izbori Studenti profesorima posle podrške Vučiću: Stidimo vas se

Studenti profesorima posle podrške Vučiću: Stidimo vas se

92
0
Filozofski fakultet - Srbija izbori
Foto: fakulteti.edukacija.rs

Tri dana nakon što je Aleksandra Vučića podržalo 650 javnih ličnosti, među kojima je mnogo profesora svih univerziteta, oglasili su se i studenti. Zameraju profesorima što su sada podigli svoj glas, a ne kada je trebalo braniti akademsku čestitost. Oglasili su se i profesori Filozofskog fakulteta, njih više od 80: dekanova podrška lični čin.

Tri dana nakon što je Aleksandra Vučića podržalo 650 javnih ličnosti, među kojima je mnogo profesora svih univerziteta, oglasili su se i studenti. Zameraju profesorima što su sada podigli svoj glas, a ne kada je trebalo braniti akademsku čestitost. Oglasili su se i profesori Filozofskog fakulteta, njih više od 80: dekanova podrška lični čin.

Posle oglasa – proglas u kojem studenti poručuju da se „stide svojih profesora“ koji su zvanično podržali predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića…

„Profesori nemaju ni časti ni obraza ako su pre dve ili tri godine, kada su utvrđeni plagijati i Nebojše Stefanovića i Siniše Malog prećutali te plagijate, a danas gotovo ponosno stoje uz Aleksandra Vučića koji je i tada branio, a i danas brani iste te lažne doktore nauka,“ kaže Vuk Vlebit, jedan od inicijatora peticije.

Ovi studenti poručuju da „neće ćutati“ – traže od kolega potpisivanje online peticije, koju, doduše, može da potpiše bilo ko.

„Oni su nas prosto naterali da se javimo i da pokažemo da mladi razumeju neke stvari i da nismo ucenjeni. Ako njih ima 650 ucenjenih – nas danas ima barem 10 puta više koji nismo ucenjeni,“ navodi Luka Višnjić, student Fakulteta političkih nauka

Profesori nisu ucenjeni, tvrdi jedan od onih koji podržavaju Aleksandra Vučića. Milan Vujanić kaže da želi Vučića za predsednika jer se „izvanredno pokazao kao premijer“. Studentima koji kritikuju poručuje da nisu informisani.

„Ja bih voleo da su studenti argumentovano rekli – ovo što ste uradili nije dobro, trebalo je da uradite ovako. Onog momenta kad se dokaže da je neki od tih doktorata posledica plagijata – tog momenta ja ću biti najglasniji protivnik takvih doktorata, odnosno tražiću da se ponište“, kaže Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta

U članu 32 Zakon o visokom obrazovanju kaže da „na visokoškolskoj ustanovi nije dozvoljeno političko, stranačko ili versko organizovanje i delovanje“. To ne znači da im je zabranjeno izvan fakulteta, ali tako nešto ne želi dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić. Kaže da ne zna da li njegove kolege imaju „skrivenu računicu“ kada odlučuju iza čije kandidature će stati: „Ja upravo kao dekan ne želim javno da svoj stav iznosim upravo zbog mogućnosti uticaja na studente jer se tu nekako identifikuje moje učešće sa učešćem institucije.“

Na učešće prvog čoveka institucije Filozofskog fakulteta, dekana Vojislava Jelića reagovalo je više od 80 profesora, oni u saopštenju navode da žele da se distanciraju od podrške koju je Aleksandru Vučiću on uputio Jelić. Jelić, inače, nije odgovarao na pozive N1.

Profesori FF-a: Lični čin prof. Jelića
Obraćamo se javnosti povodom navoda u medijima da je prof. dr Vojislav Jelić, u svojstvu Dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, podržao predsedničkog kandidata SNS-a, kaže se u pismu javnosti koje je potpisalo više od 80 profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Filozofski fakultet je institucija sa dugom istorijom, demokratskom tradicijom i integritetom, koja se uvek borila za slobodno mišljenje i autonomiju i kao takav stariji je i važniji od svih nas pojedinačno, kaže se u saopštenju.

U želji da sačuvamo takvu tradiciju, mi, dole potpisani nastavnici i saradnici zaposleni na Filozofskom fakultetu, želimo da se distanciramo od navoda u medijima da je prof.dr Vojislav Jelić u svojstvu dekana Filozofskog fakulteta u Beogradu potpisao proglas kojim se daje podrška jednom od predsedničkih kandidata, kad već on sam to nije učinio.

Naglašavamo da je ova podrška lični čin profesora Jelića i da ni na koji način ne predstavlja mišljenje i stav nastavnika, zaposlenih, niti Filozofskog fakulteta kao institucije.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here