Home Izbori Rezime kampanje, šta smo sve morali da gledamo

Rezime kampanje, šta smo sve morali da gledamo

71
0
otvaranje glasaccke kutije 1
Foto: Darko Ćirkov

Jedan premijer, bivši zaštitnik građana, bivši predsednik Generalne skupštine UN, bivši ministar, jedan haški optuženik, između ostalih, i jedna izmišljena ličnost svi u pohodu na stolicu predsednika Srbije.

Sedne li u nju Vučić, biće nam, poručuje, ovako: „Mi idemo napred brže jače bolje“.

Nije dao ostavku na mesto premijera. Naprotiv, s te pozicije građane je podsećao na sve što je postigao u poslednje tri godine, a što bi, veruje, mogli da unište DOS-ovski kandidati: „Neki kandidati bivšeg režima zalažu se za nasilje, za makedonski scenario. A ja im kažem, neće biti takvog scenarija, nećemo vam dozvoliti da nam srušite zemlju!“, kaže Vučić u predizbornom spotu.

Prvi među jednakima u Vladi Srbije, ipak nije bio prvi na glasačkom listiću. Broj 1 žrebom je dodeljen bivšem zaštitniku građana čiji je izborni slogan bio Za Srbiju bez straha: „Aleksandre Vučiću, nemoj da ti padne na pamet da 2. aprila pokušaš da ukradeš ijedan glas! Izađi i spakuj se Aleksandre Vučiću, Srbiji te je odsta. I nemoj da se plašiš, štitiće te institucije, ja ću te štititi da ne prođeš kao Čaušesku“.

U prvom licu jednine premijeru se obraćao i Vuk Jeremić, tvrdeći da njegov brat upravlja kriminalnom bandom: „I zatoizađite svi, 2. aprila za drugi krug i zaokružite broj dva. Živela Srbija“.

Prvi put u Srbiji, u kampanju se uključila i supruga jednog predsedničkog kandidata, a onda su joj naprednjaci naterali suze na oči optuživši je da je šefica narkokartela.

Suze, ali radosnice, mnogim građanima izazvala je kandidatura izmišljenog lika Ljubiše Preletačevića Belog: „Znate šta sam mislio? Da proizvodimo bidee i wc šolje i da ceo svet sere u našim šoljama i da svi peru dupe u našim bideima“.

Do smeha nije bilo predsedničkom kandidatu Saši Raduloviću kada su ga u kampanji gađali jajima: „Pa sram vas bilo, ali sram vas bilo. Znam ja šta je ovo, SNS ih plati, pa… Sram vas bilo“.

Politika ovog kandidata bila je jasna, kao i njegov moto: Glasaj protiv Vučića. To je bila politika i većine ostalih opozicionih kandidata. Ne i Vojislava Šešelja: „Da predsednik budeš, narod ima želju, o vojvodo Vojo, srpski spasitelju“

Njegov najveći protivnik u ovoj kampanji billa je EU: (s mitinga SRS-a) „Srbija, Rusija, ne treba nam Unija“.

Protiv ulaska Srbije u EU bio je i kandidat DSS-a Aleksandar Popović, za savez s Rusijom zalaže se kandidat Milan Stamatović, Nenad Čanak tvrdio je da bi priznao Kosovo, dok sebe kao patriotu presdstavlja Miroslav Parović. Na desnom polu je i kandidat Dveri Boško Obradović, koji je sve vreme tokom kampanje ukazivao na neravnomernu zastupljenost kandidata u medijima: „Cenzura je maksimalna, možete samo Vučića da gledate, nikog drugog“.

Prema istraživanju BIRODI-ja, Aleksandra Vučića u medijima je bilo čak 120 puta više nego što je bilo zajedno tri najjača opoziciona kandidata. Njegova dominacija dostigla je vrhunac poslednjeg dana kampanje kada je Vučić zakupio naslovnice većine dnevnih novina.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here