Home Istraživanja IPSOS: Samo velika izlaznost može dovesti do drugog kruga

IPSOS: Samo velika izlaznost može dovesti do drugog kruga

143
0
Srđan Bogosavljević - Srbija izbori
Foto: N1

Veoma je verovatno da će Aleksandar Vučić osvojiti natpolovičnu većinu već u prvom krugu a samo izlaznost veća od uobičajene može dovesti do drugog kruga, kaže Srđan Bogosavljević iz Ipsosa.

Bogosavljević za Novi magazin kaže da je Ipsos radio niz istraživanja, po pravilu na slučajnim reprezentativnim uzorcima, i to takozvanom “lice-u-lice” metodom, i da su rezultati takvi da Aleksandar Vučić ima više od 50 odsto podrške.

„Najčešće na 54-55 procenata, sa statističkom greškom od +/-3 procentna poena”, ističe on.

“Prema tim merenjima, Saša Janković je najčešće drugi sa oko 12 odsto podrške i greškom od približno dva procentna poena. Luka Maksimović, odnosno Ljubiša Preletačević je u nekoliko navrata bio na drugom mestu sa visokih 14 odsto, ali je na nekoliko dana pre izborne ćutnje na trećem mestu sa 10-11 odsto i tendencijom daljeg pada. Vuk Jeremić je posle početnih visokih rejtinga, od pre dva meseca, pao na 7-8, dok je Šešelj nešto ispod njega. I ovde je statistička greška takva da je moguće da promene redosled ako bi Jeremić osvojio broj glasova koji odgovara minimumu statističke ocene, a Šešelj maksimumu. Boško Obradović je najjači od kandidata koji imaju ispod pet odsto, a slede Čanak, Radulović, Stamatović, Popović i Parović”, kaže Bogosavljević.

Izlaznost je nepoznanica

Bogosavljević ističe da u Srbiji ima nešto oko 5,3 do 5,5 miliona prisutnih birača iako birački spisak ima oko 6,8 miliona upisanih i dodaje da veliki broj ljudi koji ima dokumente Srbije ne živi u zemlji niti glasa u diplomatskim predstavništvima u zemljama u kojima boravi.

„Velika većina naših izbora ima izlaznost ispod četiri miliona, a na poslednje je izašlo oko 3,8 miliona i na njima je aktuelna vladajuća koalicija dobila više od 61 odsto“, podseća on.

Navodi da su trenutne ocene izlaznosti nešto iznad one koja je bila na parlamentarnim izborima ali da nije nemoguće da se pokrene neki neočekivani talas participacije i ugrozi pobeda Vučića u prvom krugu.

„Gledajući podatke, ovo mi ne deluje izgledno, ali svakako nije potpuno nemoguće“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here