Home Izbori Stamatović: Opozicija dogovorom da spreči neregularnosti

Stamatović: Opozicija dogovorom da spreči neregularnosti

57
0
Milan Stamatović - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Kandidat za predsednika Milan Stamatović pozvao je opozicione kandidate na zajednički nastup u cilju sprečavanja neregularnosti izbora.

Ocenjujući da su predstojeći izbori „najneregularniji izbori u Srbiji od 1990. godine do danas“, Stamatović je u saopštenju naveo da zajednički nastup opozicionih kandidata podrazumeva upoznavanje nadležnih domaćih i međunarodnih institucija sa „neregularnostima koje prete da ugroze legitimitet i legalitet izbornog procesa“.

„Da li je normalno da su, još pre nego što su raspisani izbori sa kampanjom na donjoj minimalnoj granici trajanja od 30 dana, jurišni propagandni odredi predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića najmanje petoricu protivkandidata već izopštili i diskvalifikovali, postavljajući im mete posred čela“, upitao je Stamatović.

Predsednik opštine Čajetina je ocenio da birački spiskovi „ni do danas nisu uređeni“ a da se kontrola nad njima „vrši iz Vučićevih centara moći“.

„Vučićeva paradržavna birokratija učinila je sve da onemogući da svoje biračko pravo ostvari nekoliko miliona državljana Srbije koji žive u inostranstvu. Medijski odnos zastupljenosti kandidata u kampanji je takav da Vučiću pripada 92 odsto prostora u najuticajnim medijima, a ostaloj desetorici samo osam odsto“, naveo je Stamatović.

On je upozorio i da će se po Uputstvu Republičke izborne komisije, „koja je pod apsolutnom kontrolom Aleksandra Vučića“, prebrojavanje glasova sa biračkih mesta na Kosovu i Metohiji obaviti u Raški i Vranju, „uz dodatak da je predstavnicima opozicije onemogućeno učešće na samim glasačkim mestima na Kosovu i Metohiji“.

„Predsednički kandidat Aleksandar Vučić najbrutalnije zloupotrebljava činjenicu da se ‘takmiči’ iz fotelje predsednika vlade i to koristi da svoje državničke susrete kao premijer, koje je intenzivirao do iznemoglosti u finišu kampanje, iskoristi radi dobijanja ‘podrške’ od svetskih državnika“, dodao je Stamatović.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here